VESIĆU NEZNALICE – ANTIKOMUNIZAM TI NEĆE PROĆI

Povodom najave postavljanja skulpture na vrh palate koju je kao svoju zadužbinu sazidao bogati trgovac Sima Andrejević Igumanov krajem 30-tih godina prošlog veka, na Terazijama u Beogradu, oglasio se gradski menadžer Goran Vesić objavom na društvenim mrežama i tom prilikom demonstrirao veliku dozu neznanja i očiglednog antikomunizma.

 

Vesić je naime istakao kako grad planira da postavi skulpturu na mesto na kom je nekada stajala dok je nisu „skojevci 1950. godine čekićima razbili“. Podsećamo gospodina Vesića da SKOJ 1950. godine nije ni postojao, premda je ukinut još 1948. godine. Pored toga ova paušalna i ostrašćena objava nema utemeljenja u istorijskim činjenicama, tj. za Vesićevu tvrdnju nema nikakvih materijalnih dokaza.

 

Zadužbina Igumanova na Terazijama je posle Drugog svetskog rata bila renovirana i adaptirana. Kao i velika većina značajnih predratnih zdanja koja su iskusila ratna stradanja, nova narodna vlast uložila je veliki napor da ih obnovi i adaptira, što je bio slučaj i sa ovom palatom koju je ta ista socijalistička vlast, 1977. godine i dodatno zaštitila stavljanjem pod zaštitu države, tj. proglašenjem palate za spomenik kulture.

 

Antikomunistička histerija sadašnjih vlasti, antinarodnih, ide dotle da one koji su zemlju posle rata gradili i obnavljali nepravedno i neopravdano naziva rušiteljima i huliganima. Podsećamo Vesića da on neće uspeti ni za još 10 mandata samo da okreči ono što su ti „rušitelji“ izgradili u Beogradu za vreme socijalizma. Pozivamo gradskog menadžera i vlasti u Beogradu da se manu jalove propagande i da se pozabave problemima koji su od vitalne važnosti za građane, poput rešenja za javni prevoz bez Bus plusa, poput rešenja pitanja kanalizacije u brojnim beogradskim naseljima, problema zagađenja vazduha koji udišu Beograđani a koji je među najgorima u svetu, poput problema ogromnih gužvi i nefunkcionalnog transporta u gradu, poput činjenice da je Beograd najveći grad u Evropi koji nema metro, a koji je Vesićeva vlast obećavala građanima ali izgradnja nije otpočela, i povodom hiljada drugih problema koji muče Beograđane.

 

I još pozivamo gospodina Vesića da kada za par dana bude polagao venac oslobodiocima Beograda povodom 76. godišnjice oslobođenja našeg glavnog grada u Drugom svetskom ratu, da se seti da su se ti mladi ljudi koji su tada ostavljali svoje živote za našu slobodu danas, većinom nazivali skojevci.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

16. 10. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A