USPEŠNO ZAVRŠEN DRUGI ANTIFAŠISTIČKI KAMP: 8.-11. AVGUST, BARAJEVO

U Barajevu je okončan četvorodnevni Drugi Antifašistički kamp organizovan u saradnji Gradskog odbora SUBNOR-a i Saveza komunističke omladine Jugoslavije uz podršku lokalne samouprave Gradske opštine Barajevo i lokalne organizacije Mladih socijalista. Drugi Antifašistički letnji kamp održan je u Barajevu od 8. do 11. avgusta.

Kamp su otvorili uz prisustvo učesnika, lokalnih vlasti i predstavnika ambasade Venecuele u Srbiji predsednik gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac i rukovodilac kampa Aleksandar Đenić.

radionica

Predsednik GO SUBNOR-a Beograda, Bora Ercegovac, na početku zahvalio se svima koji su pomogli da se kamp organizuje, u prvom redu lokalnoj samoupravi i izrazio posebno zadovoljstvo na velikom odzivu mladih ljudi koji su želeli da uzmu učešće u radu ovogodišnjeg Antifašističkog kampa. Izrazio je nadu da će ovaj kamp zaista postati tradicionalna manifestacija koja će iz godine u godinu po svom kvalitetu i masovnosti biti bolja i bolja, poprimiti internacionalni karakter i biti opšte prepoznatljiva. On je posebno pozdravio i zahvalio se ambasadorki Venecuele u Srbiji Dia Nader de El Andari i mladim antifašistima iz redova Komunističke omladine Grčke (KNE) koji su učestvovali u radu kampa.

Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a, vidno zadovoljan na samom otvaranju poželeo je uspešan rad kampa izražavajući svoje uverenje da antifašistički kamp postaje sve više prepoznatljiv, ali da je neophodno nastaviti sa negovanjem antifašističkih tradicija uvek i na svakom mestu, poštujući slavnu i herojsku borbu naših partizana i njihovog posleratnog žrtvovanja na obnovi i izgradnji jedne drugačije i bolje budućnosti.

Barajevo kao mesto održavanja kampa nije izabrano slučajno. Upravo ovoj opštini pripada selo Vranić koje je poprište jedno od najzverskijih četničkih zločina. Podsećanja radi, u noći između 20. i 21. decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića okupili su se u susednom selu Jasenku i, podeljeni u tri grupe, mučki su upali u selo Vranić i zverski, na spavanju, poklali čitave porodice parti-zanskih saradnika. Epilog ovog stravičnog četničkog zločina su 68 srpskih žrtava, među kojima: 35 žena, 7 lica starijih od 60 godina, 15 dečaka i devojčica mlađih od 17 godina. Među njima najmlađa Katarina Ilić, petomesečna beba, bila je jedno od dvoje dece koja su ubijena u svojim kolevkama. U Barajevu je sahranjena i dr Saša Božović, partizanski lekar, hmanista, pisac i nosilac Partizanske spomenice. Čitaocima starijih generacija najpoznatija je kao autor knjige “Tebi, moja Dolores”,koja je 1980. proglašena za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije, i dostigla tiraž od 70.000 primeraka. Knjiga potresno i slikovito govori o ratnom vremenu (1941-1945) iz perspektive učesnika partizanskog pokreta dajući uverljivu, potresnu priču o ljudskoj patnji, bolu, nesreći, ljudskoj potrebi za slobodom i borbi za njoj.

Osnovni cilj kampa bio je dizanje antifašističke svesti, posebno među mladim ljudima koji su izloženi sveopštoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj degradaciji. Mladim ljudima se preko medija, zvaničnih institucija, škola, fakulteta itd. servira lažna istorija, u kojoj se neretko oslobodioci nazivaju okupatorima i zločincima, dok se sa druge strane naci – fašistički okupator, kao i kolaboracionisti, rehabilituju, kako bi se predstavili kao nevine žrtve.

Ambasadorka Venecuele u Srbiji Dia Nader de El Andari imala je posebno zadovoljstvo da svojim izlaganjem otvori rad kampa. Ona je naglasila da je ugodno iznenađena radom kampa i pozivom da doprinese njegovoj što uspešnijom realizaciji. Govoreći o Venecueli izjavila je da Vlada Republike Venecuele, sada sije plodove eksploatacije nafte. Što znači, da konačno dolaze na naplatu beneficije od prodaje nafte. I to se radi na društvenom, političkom i ekonomskom polju. Iskorenili smo ekstremno siromaštvo i to smatramo za našu najveću pobedu. Priznanje je došlo i od strane Ujedinjenih nacija, koji su 2010. godine proglasili Venecuelu prvom državom u svetu, koja je ispunila “milenijske ciljeve”, što pre svega podrazumeva smanjenje siromaštva, povećanje postotka zaposlenih u zemlji, povećanje pristupnosti obrazovanju, povećanje ekonomskog razvoja i borbu protiv bolesti koje dolaze kao posljedica nehigijene, dodajući da se Venecuela nije opila uspesima već nastavlja svoju borbu za izgradnju drugačije Venecuele i Latinske Amerike.

ambasadorkavenecuele

Tokom trajanja kampa održano je desetak radionica, različite kulturne i sportske aktivnosti uz učešće brojnih gostiju predavača iz zemlje i inostranstva.

Kamp su prezentacijama upotpunili gosti iz Komunističke omladine Grčke Konstantina Papi i Nikoleta Theognostou. One su imale priliku da učesnike kampa upoznaju sa nizom posledica ekonomske krize u Grčkoj koja se odrazila i na jačanje neofašizma koje se direktno odražava u uspesima koje je na parlamentarnim izborima postigla neofašistička organizacija Zlatna zora. One su izrazile nadu da sveukupna situacija u Srbiji neće izroditi slična dešavanja i požela je dalje uspehe SUBNOR-u i SKOJ-u.

kneradionica

Dr Ljiljana Bogoeva Sedlar u okviru svog predavanja mladim antifašistima govorila je o ulozi radija u oslobodlačkim pokretima i savremenim načinima promovianja antifašizma među mladima. Mladi reditelj Vladimir Perišić govorio o filmu kao načinu pobune i otpora protiv svih oblika povampirenja fašizma i istorijskog zaborava. Učesnici i posetioci kampa su mogli da uživaju u izložbi “Otvoreni antifašizam” i da se upoznaju sa antifašističkim jugoslovenskim i sovjetskim posterom, kao i da vide neke od neobičnih i zanimljivih fotografija iz svakodnevne borbe i života jugoslovenskih partizanki i partizana. Takođe, i da vide fotografije koje svedoče o kolaboraciji ustaških i četničkih formacija sa naci-fašističkim okupatorom. Učesnici i posetioci imali priliku i da vide kako je izgledala fašistička propaganda i fašistički posteri. Antifašistiki kamp upotpunjen je i predavanjem Ane Milovanović koja je govorila o performansu i mogućnostima koje on pruža u svakodnevnoj promociji značaja antifašizma.

Mladi antifašisti, učesnici kampa, dali su i svoj konkretan društveni doprinos i u stilu nekadašnjih radnih akcija organizovali akciju uređenja dečijeg igrališta u Barajevu, što je naišlo na veliki odjek pozitivnih reakcija i oduševljenje stanovnika Barajeva, posebno onih najmlađih.

radnaakcija

Na Drugom antifašističkom kampu Istaknuto je da je fašizam najveće zlo koje je zadesilo čovečanstvo. To zlo, već jednom pobeđeno u burnom XX veku, dobija nanovo plodno tlo za povampirenje u ništa spokojnijem XXI veku. Rehabilitacija fašizma koja se agresivno i na razne načine odvija u Srbiji, ali i na prostoru bivše SFRJ može izazvati nova krvoprolića, a njegovo očigledno buđenje i posledice toga možemo danas videti u mnogim zemljama, Grčkoj, Mađarskoj, Nemačkoj, a najkatastrofalnije posledice svakako u Ukrajini. Kriza kapitalizma, egzistencijalni sunovrat, apatija i beznadežnost su osnove tog plodnog tla za bujanje ideologije koja se i pojavila u sličnim okolnostima u prošlom veku. Stoga je jedan od bitnih elemenata borbe mladih danas upravo antifašistička borba na različitim poljima. Antifašizam je bio i ostao progresivna civilizacijska, slobodarska i kulturna tekovina koja mora ostati ugrađena u sadašnjost i budućnost naše zemlje.

Narodnooslobodilački rat (NOR) i posleratnu izgradnju upravu su najvećim delom izneli mladi ljudi, koji su stvarili društvo koje je prethodnim generacijama bilo nezamislivo. Zato kamp i jeste bio primarno, ali ne isključivo, posvećen mladim ljudima. Mladi su upravo na ovom kampu dobili priliku da se upoznaju sa borcima NOR-a koji su izneli svoja sećanja, utiske i pouke iz nemilosrdne borbe koju su vodili i trijumfalno okončali.

Borba protiv fašizma nikada nije završena, ona nema alternativu. Ta borba i u našem društvu danas dobija novi smisao i novu aktuelnost.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJ TRAŽI ULICU ZA MARADONU ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A