USPEH CRVENOG PROTESTNOG GLASA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) ocenjuju da je kampanja crvenog protestnog glasa uspešno sprovedena a oko 14.000 protestnih komunističkih glasova na izborima za Skupštinu grada Beograda i procenat od 1,6 odsto takvih glasačkih listića to najbolje potvrđuje.

Podsećanja radi, u znak protesta što je Gradska izborna komisija donela drsku, nepravedno i diskriminatorsku odluku da eliminiše listu „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ iz učešća na izborima za Skupštinu grada Beograda Partija i SKOJ su pozvali radni narod da ipak izađe na izbore‚i da pod rednim brojem 25. upiše ime liste „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ i zaokruži ga, i na taj način izrazi protest protiv diskriminacije prema jedinoj izbornoj listi koja se zalaže za socijalizam a protiv eksploatacije i imperijalizma. NKPJ i SKOJ u potpunosti odbacuju odluku Gradske izborne komisije i ističu da se iza njenog donošenja krije strah od uspeha komunističke liste na lokalnim izborima u Beogradu. Koliko je taj strah veliki najbolje potvrđuje podatak da iako je lista „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ predata na vreme, u zakonskom roku, Gradska izborna komisija, iako je bila dužna to da učini, nije odredila dodatni rok od 48 sati u kojem bi mogle bile nadoknađene navodne nepravilnosti i nedostaci. Umesto toga GIK je doneo odluku da se lista „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ eliminiše iz izborne trke. GIK-a je saopštila da je podnosilac liste „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ bio Novi komunistički pokret Jugoslavije što je netačno i predstavlja obmanjivanje javnosti. Predlagač liste je bio Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Takođe, besmisleno je i netačno obrazloženje GIK-a da nije mogla da pronađe dokaz o formalnom postojanju predlagača jer su NKPJ i SKOJ registrovani pravni subjekti što je lako utvrditi proverom kod nadležnih organa.

Na ovim, a tako je bilo i na prethodnim, izborima Partija i SKOJ su se suočili sa brojnim drugim problemima i vidovima diskriminacije.Naše dve organizacije uspele su da dobiju notare (i to svega njih dvoje na četiri sata) tek pet dana pre predaje lista i tri dana pre državnog praznika koji je bio neradan. Notari su tražili da građani koji potpisom podržavaju listu “Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ sami ispunjavaju formulare i fotokopiraju lične karte. NKPJ i SKOJ su diskriminisani i zbog nedostatka finansijskih sredstava jer je za plaćanje potpisa potrebno najmanje 60 hiljada dinara a naši simpatizeri zaposleni u državnim i privatnim firmama strahuju da potpisom podrže komuniste plašeći se gubitka posla. O svim diskriminatorskim potezima i sabotažama prema listi “Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ , predstavnici Partije i SKOJ-a su obavestili članove GIK-a tokom predaje izborne liste.

NKPJ i SKOJ ističu da bi protestnih crvenih glasova bilo znatno više da GIK do poslednjeg dana nije praktično pokušavala da sakrije prijavljivanje komunističke liste, da se prema našim organizacijama ne sprovodi konstantna blokada u buržoaskim medijima, da smo imali finansijska sredstva kojima bi smo omogućili da za crveni protestni glas sazna znatno veći broj birača. Primera radi, pojedine buržoaske liste, koje su imale ogromne budžete za kampanju u odnosu na NKPJ i SKOJ su osvojile neznatno više glasova. Tako su Dveri i Dosta je bilo u koaliciji osvojili 32.000 glasova, Ne davimo Beograd 29.000 glasova, Demokratska stranka 17.900. Čak 15 lista osvojilo je znatno manju podršku od crvenog protestnog glasa. Recimo, Demokratska stranka Srbije je dobila 9.500 glasova, Pokret obnove kraljevine Srbije 4.250, lista predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća 4.180 glasova a Liberalno demokratske partije 1.970 glasova. Crveni protestni glas, na koji su pozvali Partija i SKOJ je zauzeo 10 mesto u ukupnom plasmanu. Treba naglasiti činjenicu da su sve ostale liste imale pravo da se promovišu u medijima posle verifikacije lista. Da su NKPJ i SKOJ imali tu mogućnost sigurno je da bi broj protestnih glasova daleko prevazišao cifru od 14.000 i procenat od 1,6 odsto te da bi se.da im je to bilo dozvoljeno da učestvuju na izborima, predstavnici liste “Komunisti za Beograd” našli u odborničkim klupama.

Na ovim izborima ubedljivu pobedu je ostvarila Srpska napredna stranka. Međutim taj rezultat je ostvaren ne zbog uspešne politike koju sprovodi buržoaski pro-imperijalistički režim Aleksandra Vučića već zbog toga što jedan broj glasača i dalje veruje naprednjačkoj propagandi da je za loš ekonomski položaj u zemlji isključivo kriva prethodna takođe pro-imperijalistička vlast stranaka izniklih iz DOS-a koji je pod komandnom palicom zapadnog imperijalizma sproveo Petooktobarski kontrarevolucinarni puč 2000. godine. Takođe, ti građani iskreno veruju a greše da će naprednjačka pro-imperijalistička vlast koju zdušno podržava Vašington, Brisel i London rešiti probleme koje je stvorio prethodni buržoaski režim, popraviti životni standard, smanjiti nezaposlenost i da neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, koja je pod okupacijom NATO. Stvarnost je naravno sasvim drugaćija jer su naprednjaci samo nastavili tamo gde su stali njihovi prethodnici iz DOS-a sprovodeći do kraja reakcionarni proces privatizacije i likvidacije srpske industrije. Kako su stranke DOS-a slepo služile interese zapadnog imperijalizma tako to sada rade i Vučićevi naprednjaci. Kada je reč o Kosovu i Metohiju pro-imperijalistički buržoaski režim u Beogradu je prihvatajući “pregovore” sa marionetskim albanskim pro-imperijalističkim režimom u Prištini faktički već priznao nezavisnost Kosova i Metohije. Glasači SNS će se i u budućnosti susretati sa lažnim obećanjima i sve veći broj njih će shvatati da politika koju propagira vladajuća buržoaska stranka predsednka Srbije Aleksandra Vučića gura u propast kako grad Beograd tako i celu Srbiju.

Kada je reč o buržoaskoj pro-imperijalističkoj građanskoj opoziiji najveći broj mandata u Skuoštini grada Beograda će imati lista oko bivšeg gradonačelnika, u to vreme člana Demokratske stranke a sada nezavisnog kandidata, Dragana Đilasa. Lista okupljena oko Đilasa je podjednako reakcionarna kao i SNS-ova. Đilas je sam tajkun i eksploatator radničke klase, čovek koji je uveo pljačkaški Bus plus sistem u gradskom saobraćaju. Pokušaj da svoju listu predstavi kao “levičarsku” je najobičnija prevara na koju radni narod ne sme da nasedne, Njegovo “levičarstvo” bi nestalo odmah po preizimanju vlasti. Naivno je i pomisliti da bi čovek koji je kao jedan od čelnika Demokratske stranke sprovodio pljačkašku privatizaciju kojom je sve ono što je radni narod stvarao decenjama krvlju i znojem predato u ruke eksploatatorskog stranog i domaćeg kapitala mogao da se zalaže za interese proletarijata. Laž je da je Đilas protiv privatizacije. To najbolje potvrđuje njegova izjava da “Galaniku nije trebalo privatizovati sada” već sačekati da počne bolje da radi pa onda to učiniti.

Lista predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, takođe bivšeg demokate je takođe buržaska i suprotstavljena autentičnim interesima radnog naroda i Beograđana. Skrivajući se iza pozicije nekada uspešnog sportiste Aleksandar Šapić naivno pokušava da sakrije svoje pravo lice bahatog buržaoaskog političara , karijeriste i vernog saveznika eksploatatorskog krupnog kaptala.

Socijalistička partija Srbije takođe predstavlja lažnu “levicu” i njeno deklarativno zalaganje za radnička prava i antifašizam pred svake izbore pada u vodu kada se zna da verno kao manjinski partner učestvuje u vlasti SNS-a na republičkom a po svemu sudeći opet i na gradskom nivou i sprovodi antinarodnu i antiradničku politiku i pro-imperijalisičku liniju kako u spoljnoj tako i domaćoj politici. Zbog svoje podrške antinarodnom merama poput smanjenja penzija i plata, donošenja antiradničkog Zakona o radu SPS je osvojila duplo manje glasova na ovim gradskim izborima. Jedan od razloga što je SPS osvojila tako malo glasova i jedva prešla cenzus zaslugu ima i kamapnja crvenog protestnog glasa koju su na izborima sproveli NKPJ i SKOJ. Drugim rečima sve veći broj glasača otkazuje svoje poverenje SPS zbog njene antiradničke i antinarodne politike koju sprovodi u saradnji sa SNS.

NKPJ i SKOJ sa oduševljenjem slave to što buržaoska pro-imperijalistička Demokratska stranka nije uspela da pređe cenzus. Partija i SKOJ smatraju da je toj reakcionarnoj stranci koja je zadala dosta zla radničkoj klasi i pre Drugog svetskog rata kao i poslednjih 28 godina, ovim porazom zadat finanlni udarac od koga se nikad neće oporaviti. Isto važi i za ostale reakcionarne političke organizacije koje su doživele istu sudbinu a to su koalicija desničarskih klerikalaca iz Dveri i liberatijanaca iz redova Dosta je bilo, pro-imperijalistička Liberalno demokratska partija i nacional-građanska buržoaska Demokratska stranka Srbije. Partija i SKOJ sa oduševljenjem pozdravljaju i to što je monarhistički POKS na izborima dobio smešno mali broj glasova čime su Beograđani polazali šta misle o toj retrogradnoj i prevaziđenoj parazitskoj instituciji. Takođe je izuzetno dobro i pohvalno što su Beograđani odbacili politiku četništva i velikosrpskog nacionalizma desničarske Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

NKPJ i SKOJ sa posebnim zadovoljstvom slave neuspeh liberalno-kapitalističke grupacije Inicijative Ne davimo Beograd koja je u pokušaju da dođe do glasova radničke klase lažno pokušavala da se predstavi kao “levičarska” iako je reč o građanskoj političkoj organizaciji koju predvode srednjoklasni elementi verni kapitalističkom društvenom uređenju. Proletarijat nije naseo na tu naivnu priču i nije dao svoju podršku lažnoj levičarskoj formaciji u službi krupnog kapitala.

NKPJ i SKOJ čestitaju svim svojim članovima na pregalničkim aktivnostima u toku izborne kampanje i pozdravljaju i od srca zahvaljuju svim drugaricama i drugovima koji su dali svoj potpis i podršku listi “Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ kao i svima koji su u nedelju 4.marta zaokružili crveni protestni glas. Partija i SKOJ poručuju radnom narodu Beograda i Srbije da ne klone duhom i da sa još jačim žarom i prkosom nastavi borbu za obnovu socijalizma i Jugoslavije.

„Komunisti za Beograd“!

Živela borba radničke klase protiv eksploatacije i imperijalizma“!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

06. mart 2018. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A