SUKOB BURŽOASKIH LOBIJA IZAZVAO MLEČNU KRIZU

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) ističe da je neispravno mleko koje se pojavilo u Srbiji tipičan primer kako republička Vlada ne vodi računa o interesima građana svoje zemlje.

To je najnovija u nizu afera zbog koje bi pro-imperijalistička buržoaska vlada trebalo da siđe sa vlasti. Potpuno je neodgovorno da je Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo da se u prodaji nađe mleko sa nedozvoljenom količinom aflatoksina i da ništa nije preduzelo da spreči da do toga dođe. Takođe je neodgovoran i način na koji je Ministarstvo poljoprivrede reagovalo na problem, odnosno što je povećan dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku. Na taj način je Vlada Srbije poništila sopstveni propis i snizila kvalitet i ispravnost mleka koje se proizvodi u zemlji. Sa druge strane, potpuno je jasno da se buržoaske vlasti u Srbiji upinju da ispune norme o dozvoljenoj količini od 0,05 odsto mikrograma aflatoksina kako bi dostigli standarde koji važe u imperijalističkoj tamnici naroda Evropskoj uniji. Poznato je da je EU uvela standard o minimalnoj količini aflatoksina ne zbog zaštite zdravlja sopstvenih građana već kako bi štitila privatne proizvođače sa svoje teritorije od jeftinijeg mleka koje je stizalo iz drugih zemalja. Dakle, pravi razlog zbog kojih je EU uvela granicu od 0,05 odsto mikrograma aflatoksina je zaštita interesa buržoazije sopstvenih zemalja. Vlada Srbije je dužna da jasno i glasno informiše građane da li je mleko koje ima više od 0,05 odso mikrograma aflatoksina u svom sadržaju opasno po zdravlje ljudi ili ne. Ako je odgovor pozitivan onda treba da objasni zašto je povećala tu granicu. Ako je odgovoran odrečan onda treba da objasni zašto se slepo drži propisa Evropske unije i time stvara probleme seljacima koji proizvode mleko i na taj način prehranjuju svoje porodice.

SKOJ ocenjuje da je potpuno licemerno ponašanje opozicione pro-imperijalističke buržoaske Demokratske stranke koja pokušava šireći paniku među građanima da izvuče jeftine političke poene iz aktuelne afere. U vreme vladavine DS-a je donet propis o granici od 0,05 odsto mikrograma aflatoksina u mleku ali istovremeno ta granica nije smanjena i u stočnoj hrani zbog čega je upravo i nastao problem sa zatrovanim mlekom sa kojim se Srbija suočava. Tako da je DS najodgovornija što u Srbiji za vreme njene vladavine i dok je ministar poljoprivrede bio njen kadar nisu donete odgovarajuće mere koje bi sprečile da se kontaminiranom stočnom hranom zarazi mleko. Prema tome, sasvim je jasno da su DS i druge buržoaske parlamentarne stranke, isto tako neodgovorne prema građanima poput aktuelne Vlade. Potpuno je jasno da iza pokretanja afere stoje interesi sukobljenih buržoaskih lobija u Srbiji. Aferu je pokrenuo uvoznički lobi mleka kako bi preuzeo primat i naštetio interesima izvozničkog lobija. Oba ta trgovačka lobija su pod kontrolom stranog i domaćeg privatnog kapitala usmerenog na eksplotaciju radne snage i sticanje enormnog profita Jedine žrtve mlečne krize u Srbiji su, pored građana koji piju mleko sa većom količinom aflatoksina, seljaci – neposredni proizvođači koji zarađuju za život prodajom mleka. Dok god poljoprivredu Srbije budu vodile buržoaske stranke, dok god se suprotstavljeni trgovački lobiji budu borili za prestiž neće biti sreće za seljaka koji živi od svog rada. Samo vraćanjem zemljišta i kombinata koje su buržoaske vlasti u poslednjih desetak godina otele od naroda i rasprodale budzašto domaćim i stranim tajkunima i stvaranjem moćnih seljačkih zadruga kakve su postojale u vreme izgradnje socijalizma u našoj domovini Jugoslaviji, koju je razbio zapadni imperijalizam, može se preporoditi poljoprivreda i omogućiti da prehrambeni proizvodi, uključujući i mleko, budu potpuno ispravni za upotrebu.

Sekretarijat SKOJ-a
Beograd, 5. mart 2013.god.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A