ŠTRAJK RADNIKA U ODAŽCIMA!

U fabrici Magna Seating u Odžacima od prošlog jutra radnici su u štrajku. Radnici su se odlučili na štrajk nakon što je bahati poslodavac iz Kanade bez ikakvog razloga smanjio platu radnicima za 10.000 dinara. Menadžement koji upravlja ovom firmom preti radnicima da će dobiti otkaz, jer su u štrajku. Takođe, oni prete radnciima policijom i saopštili su im da ukoliko ne prekinu sa štrajkom da će pozvati policiju da ih izbaci iz kruga fabrike. U štrajku učestvuje oko 2.000 radnika. Radnici koji primaju mizerne i bedne plate u ovoj firmi, koji se nalaze pod bahatom torturom i eksploatacijom, sade se nalaze pod dodatnim pritiskom.

Radnici u firmi su oformili Štrajkački odbor i kako ističu. neće odustati od štrajka, dok im se zahtevi ne ispune. Uprkos pretnji policijom i otkazima, radnici u ovoj fabrici su odlučni da istraju u svojim zahtevima.

Kanadski “Magna seating” bavi se proizvodnjom presvlaka za autosedišta, a posluje u Srbiji od 2013. godine kada je u Odžacima otvorena prva fabrika od 4.300 kvadrata u kojoj radi 444 radnika. “Magna seating” posluje u 18 evropskih zemalja. Kako kažu u fabrici, sarađuju sa lokalnom samoupravom i sprovode programe “Prva šansa”, interni program ličnog rasta i razvoja zaposlenih, kao i program obuke srednjoškolaca.

Ova fabrika radi koja brutalno eksploatiše radnike u Srbiji je otvorena 2013. godine, a na otvaranju novog pogona u maju ove godine bio je prisutan i antinarodni predsednik Aleksandar Vučić. On je ponosito istakao da će u Srbiju dovoditi slične investitore. On je na otvaranju novog pogona napomenuo da će Vlada Srbije još više pomagati slične investitore. Pravi razlog zašto ovakve kompanije dolaze da investiraju u Srbiju je taj što su naši radnici osiromašeni i predstavljau jeftinu radnu snagu. Zakon o radu bahatim poslodavcima omogućava da rade šta god požele i u potpunosti je na njihovoj strani. Današnja proimperijalistička vlast u Srbiji koja subvencioniše investitore brani krupni kapital, a ne radnike. Izjava predsednika Vučića na otvaranju novog pogona ide u prilog interesima krupnoga kapitala, a ne radnika.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije zahtevaju od bahatih poslodavaca da isplate radnicima krvavi i pošteno zarađeni novac. NKPJ i SKOJ zahtevaju od države da natera bahate poslodavce da zaštiti radnike i natera poslodavce da isplate plate radnicima. Naša partija i naš omladinski Savez zahtevaju od države da protera sve bahate poslodavce iz Srbije i zaštite radnike.

 

SOLIDARNOST SA RADNICIMA MAGNA SEATINGA U ODŽACIMA!

ODBRANIMO RADNIČKO, NACIONALIZUJMO TAJKUNSKO!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

05.10.2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A