STOP PLJAČKANJU U VISOKOM OBRAZOVANJU

I pored svih upozorenja, ovogodišnje blokade Rektorata UB u organizaciji „Studentskog fronta“, kao i 30 000 prikupljenih potpisa sa nedvosmislenim zahtevom za ukidanje „Bolonje“ i uvođenje potpuno besplatnog – javno finansiranog obrazovanja, a koji su upućeni na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; u skupštini republike Srbije naći će se pred poslanicima predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojio odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Po izmenjenom zakonu o obrazovanju studenti će umesto dosadašnjih šest imati pet ispitnih rokova, a takođe se ukida i mogućnost da produžena godina (peta godina) nakon apsolviranja bude finansirana iz budžeta, dok 48 ESPB ostaje kao uslov za upis u sledeću godinu, ali ne zbog takozvanih nedovoljnih reformi kako predstvalja Ministarstvo prosvete, ili zbog uspeha u pregovaranju samoproklanovanih studentskih predstavnika kao što je SKONUS, već zbog borbe progresivnih studenata koji su pogotovo od 2011. radikalizovali borbu blokadama, protestima i drugim vidovima organizovanja. Naši aktivisti u borbi za materijalne interese studenata su bili u prvim borbenim redovima, a upravo su te aktivnosti zaustavili ekstremniji vid komercijalizacije obrazovanja koji ima za cilj da podigne lestvicu za upis na budžet na 60 ESPB, koji neće značiti da će studentu obezbediti mesto na budžetu, jer će pored ostvarenih bodova student će se rangirati po uspehu, što je već praksa na nekim fakultetima.

Takođe, neki od poslanika licimerno poručuju da će se oštro suprotstaviti korupciji na fakultetima. Na koji to način poslanici trenutno najbrojnije poslaničke grupe misle da se obračunaju sa korupcijom, kada članove njihove stranke i dalje prate nerešene afere u vezi sa plagiranjem naučnih radova, i kada se za osnivača te stranke pouzdano zna da je kupio svoju diplomu na privatnom fakultetu, studentima ostaje nedokučivo.

Trenutni sistem naplate obrazovanja sam po sebi predstavlja korupciju i najobičniju pljačku. Školarine su direktan udar na studente iz radničkih i seoskih porodica. To je direktna diskriminacija najširih slojeva stanovništva Srbije. Obrazovanje je danas dostupno samo deci bogatih, a gospoda iz vlasti očigledno nemaju nameru da odustanu od svog elitističkog pristupa pitanjima osnovnih socijalnih prava.

Uz to, favorizovanje privatnih fakulteta i dalje sprovođenje bolonjske deklaracije sve više srozavaju kvalitet visokog obrazovanja. Direktna posledica toga upravo i jesu plagirani naučni radovi, kao i otpuštanja i udari na eminentne naučnike i profesore kako bi se oni menjali kadrovskim rešenjima iz redova vladajućih stranaka.

O kakvom zaustavljanju korupcije pričaju gospoda ministri, kada ne samo da je reprodukuju već i znatno uvećavaju njene razmere, održavajući sistem koji je sam po sebi pljačka? Sve ovo još jednom potvrđuje činjenicu da nije bitno koliko se uči već koliko se plaća.

Nove izmene zakona o obrazovanju predstavljaju kontinuirani udar na studente koji je otpočeo primenom bolonjske deklaracije 2006. godine. Novi novčani nameti i plaćanje pete godine studija, predstavljaju čistu bahatost vladajuće elite. U uslovima sistemske ekonomske krize kroz koju prolazi naša zemlja, opšte besparice, ogromnog procenta nezaposlenih i svakodnevnog rasta cena životno neophodnih namirnica i sredstava, novi nameti nemaju drugi cilj osim da studentima i njihovim roditeljima konačno slome kičmu.

Smanjenje broja ispitnih rokova takođe predstavlja novo opterećenje studentima. Činjenica da se ovakvi zakoni sa novim nametima i opterećenjima donose uvek u vreme ispitnih rokova pokazuje da se vlada krajnje neodgovorno ophodi prema akademcima, ulivajući neizvesnost i nesigurnost studentima u toku izvršavanja njihovih obaveza. To nam, takođe, razotkriva i njihov strah od opravdanog studentskog gneva, pa znajući da su studenti zauzeti ispitnim obavezama, računaju na to da im se studenti neće adekvatno suprotstaviti.

Ovogodišnje izmene Zakona o visokom obrazovanju su svakako nagoveštaj i opipavanje pulsa za iduću godinu, u kojoj postoji namera od strane Ministarstva prosvete da poveća granicu za upis na budžet na 60 ESPB, plus rangiranje studenata.

„Studentski front“ se najoštrije protivi predloženim izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje su na štetu studenata, kao što su smanjenje broja ispitnih rokova i ukidanje finasiranja iz budžeta studentima koji upisuju petu godinu. Podsećamo gospodu poslanike, od kojih se ogromna većina školovala besplatno na račun države (osim onih koji su diplome kupili), da eventualno usvajanje ovih predloženih izmena neće proći bez adekvatnog studentskog odgovora.

Ukoliko se ovakav zakon usvoji, vlada može očekivati nove izlive studentskog nezadovoljstva. U prvim redovima borbe, predvodeći studente, biće upravo naša organizacija. Niko od poslanika, nijedna poslanička grupa, stranka i koalicija nema našu podršku. Ni jedna od tih grupacija ne sadrži u svom programu o politici visokog obrazovanja niti jednu stavku koja bi odgovarala stvarnim materijalnim interesima studenata. Ni jedna čak ni iz retoričkih i demagoških razloga nije u programu kao cilj navela besplatno obrazovanje. Novim indirektnim i direktnim udarima na studente kroz izmene Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o radu i PIO, poslanička elita se jasno našla na poziciji da je direktno suprotstavljena sopstvenom narodu.

„Studentski front“ i dalje čvrsto stoji na poziciji zahteva za širokim narodnim frontom protiv ovih zakona. Naša parola je – od Studentskog fronta do Narodnog fronta. Još jednom podsećamo da samo besplatno, odnosno javno finansirano obrazovanje kao i ukidanje retrogradne bolonjske deklaracije može zaustaviti komercijalizaciju obrazovanja, omogućiti da ono bude kvalitetno i dostupno svima, što je jedan od osnovnih preduslova progresivne društvene reprodukcije i sigurnosti socijalne pravde i jednakosti.

Stop daljoj pljački studenata! Stop „Bolonji“ – za besplatno obrazovanje, dostupno svima!

MI SMO STUDENTI NISMO KLIJENTI.

ZAKON NEĆE PROĆI.

Studentski front,

Sekretarijat, 04. 09. 2014.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A