STOP PLAGIJATORIMA – ZAHTEVAMO UKIDANJE PRIVATNIH FAKULTETA

Novoformirana vlada Srbije uporno nastavlja sa politikom sve veće i šire primene Bolonjske deklaracije, održavajući kontinuitet politike obrazovanja svih prethodnih vlada počev od 2006. godine kada je otpočelo sprovođenje ove retrogradne deklaracije. I dok nastavljaju da ignorišu studentske zahteve za besplatnim obrazovanjem i ukidanjem bolonjske deklaracije najavljujući novo povećanje školaraina (iako su u predizbornom procesu bili prinuđeni da od takve odluke odustanu usled blokade rektorata UB u organizaciji Studentskog fronta), čelnike nove vlasti nastavljaju da prate afere vezane za njihovo sopstveno obrazovanje i stepen stručne spreme.

Nakon afere koja je pratila bivšeg šefa Srpske napredne stranke, a sadašnjeg predsednika države Tomislava Nikolića da je falsifikovao sopstvenu diplomu sa privatnog fakulteta za menadžment, što je nesumljivo potvrđeno kao tačno kada u gostovanju na nacionalnoj televiziji nije umeo da odgovori na jednostavno pitanje – kako se zove smer koji je završio, nova afera uzburkala je javnost Srbije kada je otkriveno da je potpredsednik SNS-a i ministar policije Nebojša Stefanović plagirao svoj doktorski rad na privatnom univerzitetu Megatrend.

Dok se javnost lomi oko Stefanovićeve krivične i moralne odgovornosti, i dalje se ne posvećuje dovoljno pažnje samoj srži problema a to je sve veća komercijalizacija obrazovanja uz istovremeno opadanje kvaliteta studija i kvaliteta diplomiranih stručnjaka.

Jedan od stožera komercijalizacije obrazovanja jesu upravo privatni fakulteti. Sve veći nameti i veće školarine na državnim fakultetima učinili su visoko obrazovanje nedostupnim materijalno ugroženim socijalnim slojevima, dakle, ogromnoj većini. Na šansu za studiranje uskoro će imati ekskluzivno pravo isključivo deca bogatih, čime su narušeni osnovni principi socijalne pravde i jednakosti.

Iako se nastoji da se u potpunosti sprovede “Bolonjska deklaracija” u Srbiji, čime bi se školarine dodatno povećale, broj budžetskih mesta smanjio a privatni i društveni fakulteti potpuno izjednačili, privatni fakulteti ipak, već sada, imaju privilegovan položaj u mnogo čemu.

Tako se, na primer, od studenata na državnim fakultetima zahteva redovno prisustvo na fakultetu zarad sakupljanja bodova (koji često nemaju veza sa samim znanjem), čime su onemogućeni da rade u toku studija, a mnogi su na to prinuđeni usled katastrofalnog materijalnog položaja mladih u Srbiji. Sa druge strane prisustvo na predavanjima i vežbama na privatnim fakultetima uopšte nije neophodno. Opšte je poznata činjenica da se na privatnom fakultetu ne morate pojaviti mesecima, jedino je bitno da ne kasnite sa uplatom novca i neće biti nikakvih problema.

Imajući sve to u vidu, odavno je jasna činjenica da – nije bitno koliko se uči već koliko se plaća. Ukoliko imate dovoljno novca ne morate uopšte polagati ispite, ne morate ni znati ime smera koji ste upisali, diplomu možete kupiti odmah. Isto važi i za doktorski rad.

Zvanje “diplomirani” dodatno je otežano dostići na državnim fakultetima usled neophodnosti master diplome, što zapravo znači nove naplate i paprene školarine. Međutim i one se kao takve pokazuju neznatnim prema ceni koju morate da platite da bi ste došli do doktorata.

Sa druge strane ukoliko ste jedan od čelnika najveće buržoaske partije to očigledno nije nikakav problem – privatni fakulteti su uvek na usluzi. Zbog svega toga ne čudi činjenica da se doktorski rad može plagirati, a diploma kupiti. Studentski Front nastavlja da se najoštrije suprotstavlja komercijalizaciji obrazovanja u Srbiji. Nastavićemo da podržavamo naše dokazane eminentne naučnike i da razotkrivamo sistem koji proizvodi plagijatore.

Zahtevamo ukidanje privatnih fakulteta, ukidanje “Bolonje” i uvođenje sistema besplatnog studiranja sa proširenim brojem mesta na državnim fakultetima. Podsećamo da je inicijativu za ukidanje “Bolonje” i besplatno obrazovanje podržalo 30 000 studenata potpisivanjem peticije. Borba se nastavlja.

Stop plagijatorima i privatnim fakultetima!

Protiv “Bolonje” – za besplatno obrazovanje.

Studentski front, Sekretarijat, 04.06.2014

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A