STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA

Prenosimo autorski tekst druga Vladimira Isakova, Prvog sekretara CK LKSM RF, koji je pristigao na našu adresu a tiče se žestoke kampanje pokušaja falsifikovanja istorije koju je pokrenuo Japan.

 

 

U predvečerje 75-ogodišnjice kraja Drtugog svetskog rata, koji se završio porazom i kapitulacijom militarističkog poretka u Japanu, dugogodišnja kapanja ”vraćanja severnih teritorija” je zadobila veliku popularnost u Japanu. Popularnost kampanje je praćena optužbama da je SSSR ”izdajnički napao Japan” i prekršio Sovjetsko – japanski pakt o neutralnosti iz 1941. godine. Kurilska ostrva, koja su legalno pripadala prvo SSSR-u, a zatim RF-u, se u Japanu nazivaju ”Severne teritorije”.

 

SSSR nije iznenada napao Japan. Sovjetski Savez je zvanično objavio rat Japanu nakon što je vlada Japana odbila da kapitulira pod uslovima Potsdamske deklaracije saveznika. Nije bilo napadanja zato što Crvena armija nije kročila na zvanično japansko tlo, no već je vršila svoja vojna dejstva na teritorijama koje su bile okupirane od strane Japana. Crvena armija je oslobađala narode Koreje i Kine od japanskog kolonijalnog ugnjetavanja.

 

Japanska propaganda ni ne pominje da u pripremi objave rata, Moskva preduzima sve neophodne norme međunarodnog prava, dok je Japan uvek napadao bez objave rata. To je bio slučaj kada je 1904. godine napadnuta mornarica carske Rusije, ali takođe i napad na američku vojnu baz Perl Harbor 1941. godine.

 

SSSR je pre ulaska u rat objavio razloge ne produživanja pakta o neutralnosti. Petog aprila 1945. godine, vlada Japana je bila zvanično obaveštena o prekidu Sovjetko – japanskog pakta o neutralnosti iz aprila 1941. godine.

 

Prekinuvši pakt o neutralitetu, SSSR je nekoliko meseci do objave rata obavestio japansku stranu o mogućnosti ulaska SSSR-a u rat sa Japanom sa ciljem da se Drugi svetski rat završi što pre. Prirodno, japanska vlada nije bila obaveštena o tačnom datumu ulaska SSSR-a u rat.

 

Nakon što je pakt bio raskinut, ministarstvo spoljnih poslova Japana je počelo da prihvata sve zahteve SSSR-a kao uslov očuvanja neutralnosti. Pojačani su napori kako bi se SSSR postavio za posrednika u pregovorima o primirju između Japana i SAD-a i Velike Britanije.

 

Pored toga, od kraja marta 1945. godine SSSR je počeo da prebacuje svoje trupe na Daleki istok. To nije prošlo nezapaženo u Tokiju, gde su obaveštajne službe redovno dobijale informacije o preraspoređivanju trupa Crvene armije.

 

U vezi sa prethodnim, optužbe o izdajničkom napadu SSSR-a na Japan 1945. godine ne podnose kritike i samo su još jedan u nizu pokušaja falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata.

 

Vladimir Isakov,

Prvi sekretar CK LKSM RF

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A