SRBIJA REPUBLIKA – NIKAD VIŠE MONARHIJA

Povodom Dana Republike 29. novembra, aktivisti Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predali su predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću zahtev da Narodna skupština odmah poništi, po građane Srbije štetan ugovor, koji je tadašnja Vlada Savezne Republike Jugoslavije (čiji je Srbija pravni naslednik) 2001. godine sklopila sa princom Aleksandrom Karađorđevićem o pravu boravka njegove porodice u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu.

 

SKOJ ističe da za ukidanje te antinarodne odluke postoji više razloga.

 

1. Monarhija je kao nedemokratski i reakcionarni oblik državnog uređenja u našoj zemlji ukinuta 1945. godine kada je narod rekao odlučno „ne“ kraljevini i kada je pre 75. godina ustanovljena Republika. Shodno tome naslednici razvlašćene dinastije Karađorđević nemaju šta da traže u Dvorskom kompleksu, jer im ne pripada po bilo kom osnovu.

2. Dvorski kompleks na Dedinju je zloglasni kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, poznat po uvođenju grozomorne monarhodiktature, izgradio parama otetim od radnog naroda tadašnje Jugoslavije. Shodno tome nemoralno je da njegovi naslednici borave u objektu koji je nastao sredstvima uzurpiranim od naroda.

3. Kraljevska porodica Karađorđević nakon napada naci-fašističkih hordi na Jugoslaviju 1941. godine, na čelu sa kraljem Petrom Drugim Karađorđevićem, kukavički i sramno je pobegla iz zemlje, pri tome je i opljačkavši, odnevši sa sobom državne zlatne zalihe iz trezora, nelegalno ih otuđivši i trošeći za privatne svrhe.

4. Dvorski kompleks na Dedinju proglašen je za kulturno dobro od posebne namene i nije prikladno da u tom kompleksu stanuje bilo ko, a ne naročito naslednici narodnih izdajnika poput Karađorđevića.

5. Za održavanje Dvorskog kompleksa svake godine se izdvoji 62 miliona dinara, odnosno u poslednjih pet godina za te potrebe je izdvojeno 274 miliona dinara. Ti troškovi, koje plaćaju građani Srbije iz svog džepa, su znatno veći od realnih, upravo zbog nepotrebnog boravka porodice princa Aleksandra Karađorđevića u tom objektu i plaćanja njenog luksuznog života.

 

Zbog svega navedenog SKOJ traži momentalno poništavanje štetnog ugovora po kome pripadnici izdajničke, antinarodne i razvlašćene dinastije Karađorđević borave u Dvorskom objektu na Dedinju. SRBIJA REPUBLIKA – NIKAD VIŠE MONARHIJA!

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije ,

Beograd,

29. 11. 2020.

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A