SPREČIMO EKSPLOATACIJU DECE

Savez komunističke omladine Jugoslavije se oštro protivi najavi uvođenja dualnog obrazovanja koji najavljuje proimperijalistička buržoaska vlast. Buržoaska vlada je najavila da će od školske 2016/2017 početi sa ovakvim vidom obrazovanja, koji će se primenjivati u zanatskim i srednjim stručnim školama, a to znači da će deca, prema najavi Ministra prosvete, u prvoj godini u toku školske nedelje provoditi jedan dan na praksi, u drugoj dva, u trećoj tri, uz materijalnu nadoknadu provedenu u toku radnog procesa.

Zakon koji želi da donese buržoazija je samo jedna u nizu antinarodnih mera. On pogađa veliki deo omladine. Vraća nas čitava dva veka u nazad, kada je sasvim normalno bilo da deca od svojih najranijih uzrasta rade za kapitalistu. Ovaj zakon na perfidan način vraća legalizaciju zapošljavanja dece pod izgovorom da je to zarad usavršavanja njihove prakse. Ovo nam pokazuje, na najbolji mogući način, nehumanost kapitalističkog varavarstva. Kapitalista je zarad uvećavanja svog profita spreman da gazi preko života dece. Deca koja bi upisala zanate, ili srednje stručne škole bila bi u obavezi da rade za kapitalistu, a za uzvrat bi dobijali mizerne dnevnice. Nakon teškog i napornog rada svakako da zbog umora ona ne bi bila u stanju da se valjano posvete učenju školskih predmeta, što bi uz smanjenje predavanja svakako unazadilo kvalitet samog obrazovanja u tim školama. Buržoazija donošenjem ovakvog zakona želi da deci koja idu u stručne škole onemogući teorijsko znanje, kao i ono koje se odnosi na predmete koji su vezani za društveno – humanističke i prirodne nauke i predmete koji se tiču kulture. Samim tim, cilj je da se deci koja idu u trogodišnje, ili srednje stručne škole, uništi kritičko mišljenje i oplemenjenje duha, svodeći njihovo obrazovanje na usko – stručnu praksu. Njihovo obrazovanje će se svoditi na težak fizički rad u kom će se učiti da pudu poslušni prema dušmanima, odnosno kapitalistima koji će živeti na račun njihovog rada, cedeći njihov znoj do iznemoglosti. U ovom slučaju je i medicinski aspekat bitan, budući da će mnoga deca koja su u fazi razvoja morati da radi teške fizičke poslove, što može da ima dalekosežne posledice po njihov razvoj i zdravlje.

Naravno da SKOJ nije protiv praktične nastave. Mi smo za praktičnu nastavu koja će u skladu sa obrazovnim profilom učenika uvesti u materiju za koju se kvalifikuje. Ta praksa mora biti u okviru školskog kompleksa, kao što je to bilo u periodu socijalizma. Ona, takođe, mora da bude usklađena sa uzrastom đaka, kako ne bi izazvala zdravstvene posledice koje mogu štetno da utiči na razvoj deteta usled teškog fizičkog rada. Praksa mora biti usklađena sa teorijskim znanjem, kako bi deca pored svog obrazovnog profila imala širinu razvijajući svoj intelekt i kritički stav. Međutim, mi smo svakako protiv prakse koja će kapitalistima da obezbedi robove i jeftinu radnu snagu, zarad uvećavanja njihovog profita. Mi smo protiv prakse u kojoj će deca biti eksploatisana. Mi smo protiv prakse koja će biti na uštrb obrazovanja đaka. Mi smo protiv prakse koja će da zanemariti razvoj i zdravstveno stanje učenika.

Stoga, SKOJ poziva svu revolucionarnu i progresivnu omladinu, roditelje, studente, penzionere, profesore i sve druge ugrožene elemente u društvu, da dignu svoj glas protiv ovakvog anticivilizacijskog zakona. Naš omladinski Savez poziva celokupnu javnost da osudi ovakav sraman čin buržoaske vlasti i da ne naseda na obmane o tome kako je ovaj zakon u interesu onih koji pohađaju trogodišnje ili srednje stručne škole. Ovaj zakon je jedino u interesu krupnoga kapitala. Ne dozvolimo da se legalizuje eksploatacija dece. Sprečimo uvođenje dualnog sistema obrazovanja!

Sekretarija SKOJ-a,

Beograd,

14. 3. 2015.god.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A