SOLIDARNOST SA RADNIM NARODOM BOSNE I HERCEGOVINE

pobhs

Pripadnici Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zajedno sa drugim progresivnim grupacijama organizovali su u sredu 12.februara demonstracije ispred ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu u znak solidarnosti sa pobunom radnog naroda te nekadašnje jugoslovenske socijalističke republike, započete u Tuzli.

Prisutnima se prvi obratio drug Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a i član Sekretarijata NKPJ koji je istakao da su narodi BiH ustali protiv kapitalističke eksploatacije koju u toj republici sprovodi zapadni imperijalizam i pro imperijalističke buržoaske vlasti u Sarajevu i Banjaluci. Drug Đenić je rekao da su NKPJ i SKOJ solidarnost pokazali i u praksi učešćem svojih aktivista u protestima radnog naroda u Sarajevu, kao i na sastancima Plenuma radnog naroda koji se održavaju u tom gradu. – NKPJ i SKOJ sa indignacijom odbacuju tvrdnje da je pobuna radnog naroda u Bosni i Hercegovini uperena ka rušenju Republike Srpske. U toj pobuni učestvuju pripadnici sva tri konstitutivna naroda BiH a u njoj veoma aktivnu ulogu ima i radni narod Republike Srpske . NKPJ u potpunosti odbacuje pokušaje srpskih nacional-šovinističkih i klero-fašističkih elemenata koji pokušavaju da šire svoju propagandu podržavajući lažljivu tezu o „antisrpskom“ karakteru demonstracija radnog naroda u BiH i Republici Srpskoj i na taj način potvrđuju da su nacional-šovinisti i fašisti psi na lancu imperijalističkog kapitalizma, i njegovi najverniji saveznici – naglasio je drug Đenić. On je dodao da NKPJ i SKOJ podjednako osuđuju pokušaje infiltriranja pro-imperijalističkih elemenata u proteste radnog naroda BiH kao i istovetne pokušaje neo-fašističkih elemenata i pristalica ideja zloglasne Handždar divizije. – NKPJ i SKOJ podržavaju organizovanje Plenuma radnog naroda ali ističu da pobuna mora da ima svoju organizaciju koja će rukovoditi kako njom tako i radom Plenuma – rekao je drug Đenić. On je naglasio da se protesti u Bosni i Hercegovini odvijaju istovremeno sa radničkim protestima u Srbiji, navevši kao primer blokade koje sprovode radnici više preduzeća u Kraljevu i radnici Jumka u Vranju. – Radnici iz Srbije treba da slede primer radnog naroda Bosne i Hercegovine, i to na taj način što će intenzivirati borbu protiv anti-radničkih zakona koji će kapitalistički režim pokušati da sprovede posle završetka izbora, odnosno formiranja nove vlade. Radni narod BiH i Srbije, kao i cele Jugoslavije ima iste klasne neprijatelje i iste socijalne probleme, zato ne treba da dozvoli imperijalistima i nacionalistima da ga dele već da povede zajedničku borbu za socijalnu transformaciju društva, za obnovu socijalizma – istakao je drug Đenić.

Prisutnima se obratio i drug Marko Šović, predstavnik Studentskog fronta (SF) koji je istakao podršku te progresivne studentske organizacije narodnom ustanku u BiH i naglasio veoma važnu ulogu koju ima saradnja radničke klase i progresivnih studenata i omladine u borbi protiv izrabljivanja i nepravde. On je pozdravio angažman progresivnih studenata u pobuni u BiH i naglasio da oni treba da stvor jedinstveni front sa radničkom klasom u borbi za ostvarenje autentičnih studentskih ciljeva od kojih je najvažniji, besplatno studiranje.

Protest solidarnosti sa radnim narodom BiH je pokušalo da sabotira desetak nacional-šovinista i klero-fašista, kerova na lancu imperijalizma i buržoazije, koji po pitanju demonstracija u toj republici imaju identičan stav kao i pro-imperijalistički režimi u Banjaluci i Beogradu i imperijalistički centri moći u Vašingtonu i Briselu. Drugim rečima, nacional-šovinisti i klero-fašisti su svojim stavom na strani kapitala protiv autentičnih narodnih interesa. Stoga su, onako kako i zaslužuju dočekani zvižducima i uobičajenim skandiranjima posvećenim reakcionarnim elementima. Niti verbalnim niti bilo kakvim drugim provokacijama nacional-šovinisti i klero-fašisti neće poremetiti redove NKPJ i SKOJ i jedino što mogu da očekuju je katastrofalan poraz kakav su doživeli u Drugom svetskom ratu oni čije retrogradne ideje nastavljaju.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije
Beograd,
12.februar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A