SOLIDARNOST SA RADNICIMA ŽELVOZA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava protest radnika fabrike Želvoz iz Smedereva i traži od buržoaskih vlasti u Beogradu da bezuslovno ispuni sve njihove opravdane zahteve.

Nezadovoljni što se u njihovom preduzeću koje se nalazi u procesu “restrukturiranja” ne sprovodi socijalni program za 550 radnika, niti su overene zdravstvene knjižice za one koji su ostali da rade u fabrici, kako im je inače obećano od strane buržoaskih vlastodržaca na republičkom i opštinskom nivou, radnici tog nekad uspešnog kolektiva su se odlučili na blokadu zgrade Skupštine grada Smedereva. U nameri da uđu zgradu pokušali su da ih spreče pripadnici obezbeđenja i policije ali su nakon jednočasovnog guranja u kome je nekoliko njih bilo i povređeno, 400 radnika uspelo da uđe u zgradu. Iako im je bilo obećano da će u Smederevo na razgovore sa njima doći predstavnik Ministarstva privrede to se na kraju nije desilo pa su oni u znak protesta blokirali na dva sata i autobusku stanicu u Smederevu. Radnici rešeni da se izbore za svoja prava se i dalje, organizovani po smenama, nalaze u zgradi Skupštine grada Smedereva i spremni su na dalju radikalizaciju protesta zbog drskog ignorisanja od strane nadležnih.

NKPJ ocenjuje da je najveći krivac za katastrofalno stanje u kome se nalazi Želvoz i za neispunjena obećanja prema radnicima tog preduzeća Ministarstvo privrede na čelu sa tačerističkim ministrom Sašom Radulovićem. Taj otvoreni neprijatelj interesa radničke klase ne samo da se zalaže za donošenje anti-radničkog zakona o radu i drugih akata koji buržoaskim poslodavcima treba da omogući dodatno otpuštanje radnika i sticanje većih profitnih stopa eksploatacijom tuđe radne snage, već istovremeno pokušava da uništi sva državna, preostala društvena, preduzeća u “restrukturiranju” i u stečaju kako bi domaćim i stranim kapitalistima omogućio da ta preduzeća kupe budzašto. NKPJ traži hitnu smenu Saše Radulovića, tačeriste i libertarijanca sa mesta ministra privrede, zbog anti-radničkog delovanja, između ostalog i neispunjavanja obaveza prema radnicima Želvoza, i neodgovornog ponašanja prema opštenarodnoj svojini i nebrige o interesima naroda i države. Takođe, NKPJ traži da se čelnici Vlade Srbije odmah sastanu sa predstavnicima radnika u Želvozu koji su u protestu i reše problem u koje sui h doveli buržoaski političari na vlasti. NKPJ traži od Ministarstva privrede da bezuslovno obezbedi i isplati socijalni program, overi zdravstvene knjižice i omogući nesmetano funkcionisanje fabrike kako bi zaposleni mogli da žive od plodova svog rada. NKPJ takođe traži da se svi otpušteni radnici iz Želvoza i svih drugih preduzeća u Srbiji bezuslovno vrate na svoja radna mesta a da se pljačkaški proces privatizacije odmah prekine.

Živela borba radnika Želvoza!

Ostavka tačerističkog ministra Radulovića odmah!

Nova komunistička partija Jugoslavije

Beograd,

19. januar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A