SLAVA ODESKIM ŽRTVAMA! DALJE RUKE OD KOMUNISTA! FAŠIZAM NEĆE PROĆI!

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije predali su 02. maja protestno pismo ambasadi Ukrajine u Beogradu povodom godišnjice zločina u Odesi, u Domu sindikata, koji su spoveli ukrajinski fašisti, kada je nastradao veliki broj antifašista, komunista, i drugih progresivnih građana Odese koji su ustali protv fašističke hunte u Kijevu. Tačan broj žrtava još uvek nije utvrđen ali se sa sigurnošću smatra da nije manji od 48 osoba. Pored odeskih žrtava, bila je ovo prilika da se izrazi solidarnost i prenese sučešće povodom svih ostalih žrtava fašističkog terora, podtsaknutog interesima Zapadnog imperijalizma u Ukrajini. Takođe, na skupu je izražen protest protiv kriminalnog zakona koji je usvojila Vrhovna rada Ukrajine o zabrani komunističkih simbola i rada KP Ukrajine.

Pre predaje protestnog pisma, odata je pošta žrtvama minutom ćutanja, a potom je, ispred okupljenih, pročitao pismo i održao govor Izvršni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac. Premda je subota 02. maj bio neradan dan, protestno pismo je predstavnicima ambasade Ukrajine u Beogradu ostavljeno u poštansko sanduče.

U nastavku ove vesti možete pročitati tekst protestnog pisma i pogledati video i foto materijale sa skupa.

Otpravnici poslova ambasade Ukrajine u Srbiji Jevgeniji Filipenko:

Otpravnice poslova Filipenko,

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) današnjim protestnim skupom ispred ambasade Ukrajine u Beogradu izražava najoštriju osudu odluke Vrhovne rade Ukrajine o zabrani komunističkih i sovjetskih simbola i odaje počast braniocima Doma sindikata u Odesi koje su pre godinu dana mučki spalili i ubili jurišni odredi kijevske fašističke hinte.

Zločin u Odesi je jedan od najstravičnijih primera monstruoznosti, bezdušnosti i reakcionarnosti kijevske fašističke hunte i njenih neo-nacističkih kerova na lancu iz redova “Desnog sektora”. NKPJ ističe da je objektivni i glavni krivac za taj grozomorni zločin kijevska fašistička hunta na čelu sa predsednikom države Petrom Porošenkom! NKPJ takođe, najoštrije protestuje protiv skandalozne odluke kijevske hunte o rehabilitaciji pripadnike banderovskih i drugih ukrajinskih kvinslinških formacija koje su izdale svoj narod i Sovjetski Savez i borile se na strani nacističkog hitlerovskog okupatora u Drugom svetskom ratu. NKPJ osuđuje i nepravedni agresorski rat koji kijevska fašistička hunta vodi protiv naroda Donjecke i Luganske Narodne Republike, zločinačko granatiranje civilnih ciljeva, drska nastojanja kako bi se zvanično zabranio rad Komunističkoj partiji Ukrajine, proganjanje ruskog i pro-ruski orijentisanog stanovništva, ubijanje, prebijanje, hapšenje, otmice komunista, antifašista, antiimperijalista i istinskih rodoljuba širom Ukrajine koji se protive pro-imperijalističkoj politici kijevske fašističke hunte i njenu drsku saradnju sa krajnje reakcionarnim neo-nacističkim elementima zadojenih bolesnim idejama hitlerizma, rasizma i antisemitizma.

NKPJ osuđuje i u potpunosti odbacuje međusobne pozive koje su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ukrajine Petro Porošenko uputili jedan drugom da posete Srbiju odnosno Ukrajinu. Vučić je kao premijer Srbije bio dužan da osudi nedemokratske i fašističke zakone koje je donela kijevska hunta. Zabrana sovjetskih i komunističkih simbola u Ukrajini uoči 70. godišnjice pobede nad fašizmom istovremeno predstavlja zabranu simbola pod kojima je srušen naci-fašizam što je neoprostiva uvreda za sve zemlje koje baštine antifašističku tradiciju, poput Srbije. Sasvim je jasno da Vučić nije izrekao nijednu jedinu osudu na račun kijevske hunte zbog toga što je imperijalistička Evropska unija podržava u potpunosti a isto tako sasvim je jasno da i Vučić i Porošenko sprovode antinarodnu i pro-imperijalističku politiku. NKPJ traži od Vlade Srbije da povuče odluku o poseti Kijevu kao i o poseti visoke delegacije kijevske fašističke hunte Beogradu. NKPJ poručuje da predstavnici Porošenkovog fašističkog režima nisu dobrodošli!

NKPJ koristi i ovu priliku da se solidariše sa svojim sestrinskim organizacijama, Komunističkom partijom Ukrajine, Savezom komunista Ukrajine, narodom Donjecke i Luganske Narodne Republike, svim antifašistima i antiimperijalistima , iskrenim ukrajinskim patriotama u borbi protiv kijevske fašističke hunte i njenih pokrovitelja imperijalističkih Sjedinjenih Amaričkih Država, NATO i Evropske unije.

Dole sa kijevskom fašističkom huntom!

Porošenko dalje ruke od Komunističke partije Ukrajine!

Fašizam neće proći!

2515

25155

25151

25156

25152

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A