SKUP PODRŠKE MADURU I NARODU VENECUELE

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije su danas učestovali na skupu podrške predsedniku Nikolasu Maduru i venecuelanskom narodu, koji je održan ispred Ambasade Bolivarske Republike Venecuele u Beogradu. Na samom skupu je bila pristuna organizacija Mreža za odbranu čovečanstva, kao i druge progresivne organizacije i pojedinci koji podržavaju narod Venecuele.

Ispred Mreže za odbranu čovečanstva se obratio drug Ratko Krsmanović, koji je istakao da imperijalisti predvođeni SAD žele da sruše progresivnu vladu u Venecueli kako bi pljačkali njihove bogate prirodne resurse.

Nakon njega se obratio Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac, koji je istakao da ono što Venecueli rade zapadne zemlje na čelu sa SAD i EU je primer brutalnog gaženja međunarodnog prava. On je istako, da je to dobro poznat scenario koji smo viđali i u drugim zemljama, pa nažalost i ovde kod nas. Nažalost, situacija je takva da posle njihovih takozvanih humanitarnih intervencija i mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja, da stanje postaje još teže, i po pitanju demokratskih prava, i radnih prava, i ekonomske situacije, bezbednosti… Takav je bio slučaj sa Srbijom, Libijom, Irakom i svim drugim zemljama gde smo videli njihove intervencije.

Nakon druga Banjaca, skupu se obratila profesorka dr Ljiljana Bogojeva Sedlar, koja je istakla da SAD i EU vode viševekovnu kolonijalnu politiku pljačkanja i da je neophodno se solidarisati sa progresivnim snagama u Venecueli.

Zatim, sledeći govornik je bio Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić, koji je napomenuo da narod Srbije jako dobro zna šta su imperijalističke agresije i njene posledice. On je rekao da SAD imperijalizam želi da sruši progresivnu vlast u Venecueli kako bi ovu zemlju okupirao, a kasnije opljačkao naftne rezerve i druge njene resurse. Jedan od razloga zbog čega je Venecuela na udaru je i taj što ona nema lihvarske aranžmane sa imperijalističkim finansijskim institucijama poput MMF-a i Svetske Banke koji širom sveta pljačakju radni narod.

Na skupu je bio prisutan i ambasador Kube, drug Gustavo Trista del Toro, koji je naznačio da će narod Kube i socijalistička Kuba uvek biti uz narod Venecuele i njihovu progresivnu vladu na čelu sa drugom Nikolasom Madurom.

Samom skupu se obratila i ambasadorka Vencuele, drugarica Dia Nader El en Adari, koja je istakla da predsednik Maduro je oduvek bio za dijalog. Meksiko, Urugvaj i Bolivija su formirali grupu kako bi se u Venecueli rešili problemi, problemi koje su stvorili imperijalisti. Mi želimo mir, a ne ono što se dogodilo u Jugoslaviji, Libiji ili Iraku. Amerika je u poslednjih 250 godina imala mnogo intervencija širom sveta, ne samo u Latinskoj Americi. Naš predsednik rekao je da, ako SAD inetrvenišu u Venecueli, Venecuela će biti drugi Vijetnam. Naš narod je spreman da podrži revoluciju i našeg legalnog predsednika.

NKPJ i SKOJ se solidarišu sa progresivnom vladom u Vencueli, predsednikom Madrurom i Komunističkom partijom Venecuele u borbi protiv zapadnog imperijalizma. Mi ćemo nastaviti da dajemo našu bezrezervnu podršku u pravednoj borbi naroda Venecule u njihovoj brobi za slobodu i pravo na suverenost!


Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

02. 02. 2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A