SKOJ UČESTVOVAO NA 45. ODIGITIS FESTIVALU

Savez komunističke omladine Jugoslavije učestvovao na 45. festivalu omladine – Odigitis. Ovaj festival, organizovan od strane Komunističke omaldine Grčke (KNE), prvi put je održan davne 1975. godine, samo nekoliko meseci nakon poraza vojno-fašističke diktature koja je 7 godina terorisala grčki narod. Odigitis danas predstavlja masovan događaj koji se održava u više gradova Grčke, događaj koji okuplja sve progresivne ljude kako iz Grčke, tako i iz celog sveta.

 

Ovogodišnji festival održan je u periodu od 12. do 14. septembra u Solunu i od 19. do 21. septembra u Atini. Kao glavni slogan uzete su reči turskog pesnika i komuniste Nazima Hikmeta: „Borbom, snovima, našom snagom …. sagradićemo svet koji je slobodan, otvoren i pun nade“. Festival je postigao neviđen uspeh kako po brojnosti posetilaca, tako i po raznovrsnosti sadržaja. Primećeno je učešće brojnih poznatih grčkih muzičara, od kojih većina otvoreno podržava borbu radnika protiv eksploatacije. Ovogodišnji Odigitis održan je uoči generalnog štrajka grčkih radnika, koji će biti održan 24. 09.2019. godine. Generalni sekretar Komunističke partije Grčke, drug Dimitris Kutsumbas, zajedno sa prvim sekretarom Komunističke omladine Grčke, drugom Nikosom Abatielosom, pozvao je radnike i svu progresivnu javnost Grčke da pruži odlučan otpor antinarodnom zakonu o radu koji je predložila grčka vlada na čelu sa buržoaskom strankom „Nova demokratija“.

 

Prisustvo 38 delegacija komunističkih omladina iz celog sveta još jednom je potvrdilo internacionalni karakter festivala. Tokom njegovogtrajanja, 20. septembra održan je međunarodni seminar pod naslovom : “100 godina od osnivanja Komunističke Internacionale: Borba za Socijalizam se nastavlja – Značaj proleterskog internacionalizma I zajedničke borbe komunističkih omladinskih organizacija”. Organizacije iz inostranstva imale su priliku da se predstave posetiocima festivala učešćem u „Internacionalnom gradu“, posebnoj postavci namenjenoj stranim delegacijama.Specijalni gost festivala bio je gradonačelnik turskog grada Dersima i član Turske komunističke partije drug Fatih Mehmet Macoglu.

 

Savez komunističke omaldine Jugoslavije je ove godine prvi put učestvovao na solunskom Odigitisu, čija je glavna izložba bila posvećena 20. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju. Delagacija SKOJ-a razgovarala je sa velikim brojem posetilaca festivala, informišući ih o stanju u našoj zemlji, ali borbi srpskih komunista za bolji i pravedniji svet. Skojevci su izrazili zahvalnost na podršci koju je grčki narod pružio radnicima u Srbiji tokom NATO bombardovanja. Većina posetilaca pokazala je simpatije kako prema našoj organizaciji, tako i prema narodu Srbije, izražavajući želju da naša delegacija učestvuje na festivalu i sledeće godine.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

05.10.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A