SKOJ UČESTVOVAO NA 18-tom SVETSKOM FESTIVALU OMLADINE I STUDENATA

MIRA, SLOBODE I PRAVDE NEMA BEZ UNIŠTENJA KAPITALIZMA

Glavni grad Ekvadora Kito od 7. do 13. decembra 2013. godine bio je svetska prestonica revolucionarne, anti-imperijalističke omladine okupljene na 18. Svetskom festivalu omladine i studenata na kome je učestvovao i delegat Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Sa prostora Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije festivalu je prisustvovao i predstavnik Mladih socijalista, podmlatka Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP).

Svetski festival omladine i studenata u Ekvadoru okupio je 10 000 delegata iz 83 zemalje sveta. Inače, tu značajnu manifestaciju od 1967. godine, već skoro punih sedam decenija tradicionalno organizuje Svetska federacija demokratske omladine (WFDY) . Progresivna omladina sveta se okupila u Kitu da pokaže volju za dijalogom i promenama, da nastavi napore za trajni  mir i solidarnost među narodima, za nestanak eksploatacije čoveka nad čovekom i očuvanje prirode. Da bi se postigli ti ciljevi, potrebno je okupljanje slobodoljubive i pravdoljubive omladine sveta pod znamenjem borbe za socijalizam i anti-imperijalističke ciljeve. Okupljeni delegati u Kitu, svesni da je imperijalizam glavni uzrok ratova , bede i eksploatacije pozvali su mlade celog sveta u zajedničku borbu protiv tog zla, za svet solidarnosti i socijalne transformacije.

Festival je bio podeljen na šest tematskih celina, svaki dan bio je posvećen jednom kontinentu, a završni dan bio je posvećen zemlji domaćinu, Ekvadoru. Nekadašnji aerodrom koji polako prerasta u park, na kome je bio održan festival, bio je mali da primi sve zainteresovane, mahom omladinu, koja je imala priliku da se na toj manifestaciji susretne sa različitim kulturama i informiše o najširem spektru problema i pitanja vezanih za omladinu od Anda do Japana, od Severnog do Južnog pola. Otvaranje je upriličio sam predsednik Ekvadora, Rafael Korea, a završnicu su muzičkim nastupom obogatili nastupi severnokorejskih umetnika i italijanskog benda “Banda Bassotti”. Održan je i forum gde su se razmenjivale ideje, konstruktivni predlozi, iskustva i sklapala nova prijateljstva i ojačavala stara.

IMPERIJALIZAM – NEPRIJATELJ BUDUĆNOSTI

Imperijalizam ima mnogo lica ali njegova suštinska, agresivna, priroda proizilazi iz samog ekonomskog sistema eksploatacije čoveka nad čovekom i stoga bez socijalne transformacije nemoguće je izgraditi trajan mir i socijalnu pravdu. Progresivna omladina sveta okupljena u WFDY, od osnivanja te organizacije, vodi borbu protiv svih oblika imperijalizma, aktivno učestvujući u anti-kolonijalnoj borbi, borbi protiv diktature, u borbi za građanska prava, protiv rasističkih režima , vojnih intervencija, neofašizma . Omladina sveta bila je i ostala najaktivniji učesnik svih demokratskih promena, nacionalnih i kolonijalnih oslobođenja u svakoj zemlji i na svakom kontinentu. Učesnici18. Svetskog festivala okupila se sa jasnim idealom i ciljem, da nastavi borbu i  porazi imperijalizam u svim njegovim aspektima. Iako su se imperijalističke taktike i prioriteti promenili,priroda imperijalizma, njegova agresivna i nehumana suština ostala je ista. Istorija je dokazala je da je imperijalizam najviši stadijum kapitalizma, bez nestanka kapitalizma neće biti nestanka imperijalizma. Stoga je omladine okupljena festivalu u Kitu ojačala temelje borbe protiv imperijalizma. Decenijama unazad kapitalizam je vodio ogorčenu borbu protiv SSSR-a i svih socijalističkih, progresivnih i anti-kolonijalnih država i pokreta. Cilj je bio da se na kolena baci svaki simbol otpora globalnom kapitalizmu i imperijalizmu. Tamo gde nije bilo moguće puškom imperijalizam je pokušavao kapitalom stvarajući nove kolonije i otkrivajući nova agresivna lica. Za sobom je imperijalizam uvek ostavljao istu sliku, porušene domove, krvave tragove i unakaženu prirodu. Hirošima i Nagasaki, Vijetnam, Koreja, Južnoafrička republika, Indija, Jugoslavija, Irak, Avganistan, Libija…dug je spisak svih intervencija i agresija imperijalizma protiv slobode i ljudskog dostojanstva. Priroda imperijalizma ostala je suštinki vezana za ostvarivanje profita od monopola i ratova. Samo krupni kapitalisti u SAD ostvaruju u oblasti vojne industrije 300 odsto rasta profitne stope pri svakom ratu i  intervenciji protiv slobode i nezavisnosti. Upravo glad kapitalističkog sisema za širenje svog uticaja, tržišta i maksimiziranje profita rodio je imperijalizam. Sve to vodi do zaključka da se imperijalizam ne može zaustaviti nikako drugačije osim zajedničkom antiimperijalističkom i antikapitalističkom borbom progresivnih snaga predvođenih radnim narodom.

EKVADOR – “Ova revolucija maršira i niko i ništa nas u tome ne može zaustaviti”

Ovogodišnji domaćin Festivala, Ekvador deo je procesa latinoameričkih integracija koje ima za cilj stvaranje jedne drugačije Latinske Amerike, slobodne od imperijalističkih uticaja. Za proces koji Ekvadorci nazivaju „civilna revolucija“ predsednik zemlje Rafael Korea rekao je: “Ova revolucija maršira i niko i ništa nas u tome ne može zaustaviti”. Do juče Ekvador je za većinu sveta bio ‘banana republika’, koja je budila asocijacije uglavnom na kafu, kakao, tropsko voće i kokainske kartele. Danas to je zemlja čija privreda beleži jaku stopu ekonomskog rasta, a na delu su krupne ekonomske i društveno-političke promene. Nakon dolaska na vlast Rafaela Koree, levičarskog ekonomiste, Ekvador je postao simbol samostalnih i novih puteva u politici i ekonomiji, zemlja koja uspela da istera korporaciju Čevron , nacionalizuje svoja naftna polja, izbaci Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku i usudi se da prkosi imperijalističkom SAD – u, pružajući politički azil Džulianu Asanžu u svojoj ambasadi u Londonu. Dolaskom na vlast Rafaele Koree počinje jedna nova stranica istorije Ekvadora. Od kada su naftni prihodi u državnom posedu, litar benzina na pumpama, kako za domaće stanovništvo, tako i za strance košta oko 35 centi , a prosečna plata je skočila sa 80 na 500 dolara. Ekvador je od zemlje koja je slepo sledila diktat „slobodnog tržišta“ (ustvari privatnih monopola) postala zemlja koja vodi svoju politiku i ima nacionalnu razvojnu strategiju, odbacujući antinarodne mere MMF-a i ostalih kapitalističkih lihvarskih institucija.

ANTI-IMPERIJALISTIČKI SUD

U okviru 18. Festivala omladine i studenata održan je Antiimperijalistički sud. Pred brojnom publikom i zvaničnicima iz oblasti prava i drugim članovima suda obratili su se predstavnici zemalja žrtava imperijalističke politike. Pred Anti-imperijalističkim sudom SKOJ je izneo slučaj Srbije, odnosno nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije kao žrtve NATO agresije i njenih trajnih posledica po ekonomiju i zdravlje građana i države čija je južna pokrajina pod okupacijom zapadnog imperijalizma.

POZDRAVI IZ SVEMIRA

Posebne čestitke učesnicima 18. Svetskog festivala omladine i studenata uputili su predsednik Sirije Bašar Al-Asad, kolumbijski FARC, a pozdravi su stigli i iz svemira. Ruska svemirska posada od tri člana putem video prenosa obratila se učesnicima Festivala poželevši omladini nove uspehe u borbi za budućnost.

SKOJ NA FESTIVALU

Delegacija Saveza komunističke omladine Jugoslavije tokom trajanja Festivala imala je prilike da razmeni konstruktivne predloge, mišljenja i iskustva sa delegacijama komunističkih omladina  prisutnih na manifestaciji. Delegacija SKOJ-a susrela se sa poslanicima Komunističke partije Ekvadora u skupštini te zemlje, kao i visokim zvaničnicima, uključujući i šefa države Rafaela Koreu.

POZIV MLADIMA NA PROMENE

Učesnici sedmodnevnog festivala u Ekvadoru postavili su pred progresivnu omladinu zadatak da istraje u borbi za socijalnu transfrmaciju i rušenje eksploatatorskog kapitalističkog sistema. Omladina je pozvana na izgradnju novog sveta mira, solidarnosti u kome će bogatstvo pripadati onima koji ga proizvode i u kome će čovek biti najveća vrednost.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A