SKOJ U SOLUNU NA MEĐUNARODNOM DOGAĐAJU POSVEĆENOM IZBEGLCAMA

Savez komunističke omladine Jugoslavije učestvovao na dvodnevnom događaju posvećenom izbeglicama u Solunu. Ovaj događaj okupio je komuniste iz različitih delova Evrope. Događaj je organizovala Komunistička parija Grčke (KNE), a održao se 8. i 9. aprila. SKOJ je predstavljala Nađa Pavlica, sekratar za međunarodne odnose. Događaj je obuhvatao ideološki seminar, svečanu manifestaciju, i posetu izbegličkom kampu. Sedmog aprila, pred početak događaja, delegacije su učestvovale u protestnom maršu PAME-a.

Međunarodni događaji su započeli su kačenjem velikog banera sa natpisom “SOLIDARNOST SA IZBEGLICAMA – Naš neprijatelj je kapitalizam koji proizvodi ratove i izbeglice” na Beli toranj, simbol Soluna. Delegati su, zatim, učestvovali na ideološom seminaru o položaju komunista u imperijalističkim ratovima. Učesnici seminara složili su se da nema biranja strana u ratovima koji su u interesu buržoazije i krupnog kapitala, i da je rat koji radni narod treba da vodi – rat protiv ekspolatacije. Usvojena je i deklaracija koja je poslata sestrinskim komunističkim omladinama, a koja će biti objavljena nakon usvajanja od organizcija.

U subotu uveče, na Makedonskom univerzitetu, održana je glavni političko – kulturna manifestacija. Delegati su održali pozdravne govore, a zatim se prisutnima obratio Nikos Ampatielos, Sekretar Centralnog komiteta KNE-a. Manifestacija je završena koncertom koji su organizovali muzičari iz redova KNE-a.

 

U nedelju, 9. aprila, delegati su posetili izbeglički kamp nadomak Soluna. Snabdeli su izbeglice školskim potrepštinama i imali prilliku da porazgovaraju sa ljudima iz Sirije i Avganistana o situaciji u njihovim zemljama.

Sekretarijat SKOJ-a,

14. 04. 2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

MLADI KOMUNISTI – HEROJI INDIJE POLITIČKA ŠKOLA: ULOGA AVANGARDNE PARTIJE U KLASNOJ BORBI STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA ODRŽANA PROMOCIJA GLASNIKA U SUBOTICI I NOVOM SADU PODRŠKA RADNICIMA RTV-a

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA