SKOJ OBELEŽIO GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA ZRENJANINA

Savez komunističke omladine Jugoslavije je, zajedno sa Zrenjaninskim socijalnim forumom, obeležio 2. oktobar, dan kada su partizani u saradnji sa sovjetskim trupama oslobodili tadašnji Petrovgrad, odnosno Zrenjanin. Učesnici skupa, iskoristili su priliku da na biciklima obiđu sva značajna mesta na kojima su se početkom oktobra 1944. godine vodile borbe za grad. Takođe, u večernjim satima održana je projekcija filmova o stradanju zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nakon čega je usledila živa diskusija o značaju antifašističke borbe u sadašnjem istorijskom momentu.

 

U obeležavanju anitfašističkih svetkovina, prvo je bila posećena stanica Fabrika, mesto gde se odigrao prvi sukob sa Nemcima nakon ulaska Crvene armije u Petrovgrad. Dignut je voz u vazduh, a život je izgubilo četiri vojnika Crvene Armije.

 

Druga stanica bilo je Staro jevrejsko groblje, spomenik koji je zarastao u šiblje koji ukazuje na nemar prema istorijskom nasleđu. Jevreji su već 1941. deportovani Begejom do logora, ugušeni u dušegupkama, njh 1260. Na ovom groblju, u mrtvačnici, partizani su pronašli zalihe nafte koje Nemci nisu evakuisali i odneli sa sobom. Partizani su tu naftu dopremili nadirućoj Crvenoj armiji kojoj je nafta bila preko potrebna. Nemci u svom povlačenju uništavali su resurse, palili skladišta i uništavali ključne zgrade, dok su naftu, hranu i dragocenosti koje su mogli, poneli su sa sobom skelom preko Tise.

 

Nakon toga posećen je bio Veliki, a danas Pešački mosta. Tu je odata počast hrabrim i sposobnim banatskim partizanima u odbrani mostova, fabrika, stanica i drugih infrastrukturnih objekata. Nakon toga, zrenjeninski antifašisti su obišli Gradsku kuću, u čijem dvorištu se nalazile Špilerove šupe, sobe za mučenje i konjušnice. Zatim, obeležavanje je nastavljeno posetom logora, koji je godinama bio mesto najgorih mučenja, mesto iz kog su samo 2.000 sunarodnika izašli živi, dok je kroz logor prošlo oko 10. 000 rodoljuba.

 

Celodnevno obeležavanje je završeno projekcijom filmova i diskusijom koja se odnosila na antifašističko nasleđe i borbu protiv revizije istorije. SKOJ konstanto ponovalja da je fašizam najveće zlo koje je zadesilo čovečanstvo. To zlo, već jednom pobeđeno u burnom XX veku, dobija nanovo plodno tlo za povampirenje u ništa spokojnijem XXI veku. Rehabilitacija fašizma koja se agresivno i na razne načine odvija u Srbiji, ali i na prostoru bivše SFRJ može izazvati nova krvoprolića, a njegovo očigledno buđenje i posledice toga možemo danas videti u mnogim zemljama. Kriza kapitalizma, egzistencijalni sunovrat, apatija i beznadežnost su osnove tog plodnog tla za bujanje ideologije koja se i pojavila u sličnim okolnostima u prošlom veku. Stoga je jedan od bitnih elemenata borbe svih progresivnih ljudi danas upravo antifašistička borba na različitim poljima. Antifašizam je bio i ostao progresivna civilizacijska, slobodarska i kulturna tekovina koja mora ostati ugrađena u sadašnjost i budućnost naše zemlje. Antifašizam ne sme biti prihvaćen samo od većine, već on mora biti prihvaćen od celokupnog društva, te stoga je važno čuvati sećanje na veličinu naše revolucije i antifašističke borbe, kako bi se sa njegovim užasima ne bi susreli u budućnosti.

 

 

Komitet SKOJ-a Zrenjinin,

06. 10. 2020.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A