SKOJ NA 43. FESTIVALU KNE – “ODIGITIS“

Delegacija Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) učestvovala je na 43. festivalu “Odigitis“ u organizaciji Komunističke omladine Grčke (KNE). Festival je trajao od 21. do 23. septembra, a održan je u parku “Tritsi” u Atini. Našu delegaciju činili su članovi Sekretarijata SKOJ-a, drugovi Bogdan Ninković i Miloš Krtinić.

Obzirom na to da je i ove godine posećenost bila izvanredna (više od 100.000 ljudi, pretežno omladine), i da je festival uveličalo prisustvo 29 delegacija omladinskih komunističkih organizacija iz različitih zemalja i kontinenata, može se reći da je “Odigitis” postao jedan od najvažnijih kulturnih i političkih događaja, ne samo za Komunističku omladinu Grčke već i za sve komunističke organizacije širom Evrope i sveta.

Dodatan značaj ovogodišnjeg festivala leži u tome što ujedno nosi i tematiku stogodišnjice Velike oktobarske socijalističke revolucije, jubileja koji slavi čitav komunistički i progresivni svet.

Naš štand u „Internacionalnom gradu“ – prostoru festivala gde strane delegacije promovišu svoje organizacije, imao je i ove godine najveći broj posetilaca, što potvrđuje činjenicu da je grčki narod željan većih i čvršćih veza sa našim narodom, nadajući se progresu i boljoj budućnosti čitavog Balkanskog poluostrva i naroda Balkana.

Prvog i trećeg dana festivala, drugovi Niković i Krtinić prisustvovali su sastanku sa predstavnicima Studentskog militantnog fronta (MAS), a zatim sa predstavnicima Sveradničkog militantnog fronta (PAME). Na ovim sastancima naši predstavnici su se iz prve ruke upoznali sa iskustvima studenata i radnika u borbi protiv kapitalizma i novih pljačkaških nameta koje nameće “Trojka”.

Drugog dana festivala održan je „Internacionalni seminar“ u sedištu Komunističke partije Grčke (KKE), koji je, kratkim govorom i dobrodošlicom, otvorio Generalni sekretar Komunističke partije Grčke – Dimitris Kucumbas. Naša delegacija je na ovom seminaru iznela situaciju u našoj zemlji i pozvala sve ostale komunističke organizacije na jedinstvo u borbi za svet socijalizma-komunizma.

Poslednjeg dana festivala posetiocima se obratio i Prvi sekretar KNE, kao i Generalni sekretar KKE. Hiljade omladinki i omladinaca umarširalo je noseći zastave i pevajući pesme u dobrodošlicu voljenom Generalnom sekretaru. “Naša budućnost nije kapitalizam – naša budućnost je socijalizam-komunizam!” odlučno se orilo iz grla hiljada mladih ljudi.

Naša delegacija je iskoristila prisustvo predstavnika brojnih komunističkih omladina da sa njima povede bilateralne razgovore, kao što su delegacije iz Španije (CJC), Nemačke (FDJ), Turske (TKG), Rumunije (PSR), Finske, Južnoafričke Republike (YCLSA), Portugala (JCP), i mnoge druge.

Takođe, u srdačnom i prijateljskom razgovoru sa drugaricama i drugovima iz Komunističke omladine Grčke dogovorena je i poseta sledećem festivalu KNE u godini kada Komunistička partija Grčke (KKE) slavi 100 godina postojanja.

U sedištu Grčkog studentskog fronta MAS

 

U sedištu Sveradničkog borbenog fronta PAME

 

Drugovi Krtinić i Ninković sa Gensekom KP Grčke Dimitrisom Kucumbasom

 

Kod spomenika sovjetskom vojniku

 

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

26.09.2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A