SKOJ NA 19. FESTIVALU OMLADINE I STUDENATA

Savez komunističke omladine Jugoslavije je prisutvovao 19. Festivalu omladine i studenata koji se održao u Sočiju, u Rusiji od 14. do 22. oktobra. Naš omladinski Savez je bio prisutan na ovom festivalu u okviru Nacionalnog komiteta Srbija, čiji je predsednik bio Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić. Delegacija je brojala 11 članova, a ona je pored naših aktivista obuhvatala perspektivne mlade umetnike i progresivne studente.

 

19. Festival omladine i studenata su obeležili mnogi skandali. U niz skandala koji su se dogodili ubrajaju se deportovanje druga Milana Petkovića na aerodrumu iz Rusije, bez pravog objašnjenja i neakreditovanje druga Bogdana Ninkovića, za koga su službenici u Rusiji rekli da je to političko pitanje. Pored sramnog problema sa akreditacijom naših članova, problem su imali i drugovi i drugarice iz Južne Afrike, čija delegacija nije mogla da se akredituje 5 dana, zatim većina delegata sa Nepala, čiji je jedan gotovo ceo avion deportovan i mnogi drugi. Takođe, problem je predstavljalo prisustvo fašističkih i drugih reakcionarnih grupacija iz čitave Evrope, koje je zvala ruska država. Maltretiretiranje komunističkih delegata tokom samog festivala od strane obezbeđenja i policije je bilo učestalo, a u jednom trenutku je nacionalnom komitetu Venecuele ruska policija bacila zastavu na pod što je izazvalo veliki skandal.

 

Naša delegacija je na ovo žustro reagovala i nakon pritiska koji je usledio na organizatore festivala od strane velikog broja nacionalnih komiteta situacija se poboljšala. Mnoge delegacije su se soidarisale sa našim drugovima, a organizacije koje su prve solidarisale sa našom omladinom je KNE iz Grčke i RKSM(b) iz Rusije.

 

Naš Nacionalni komitet je imao zapaženu ulogu u toku održavanja samog festivala. Drugarica Nađa Pavlica je diskutovala na panel diskusiji koja se ticala antikomunističke propagdane, gde su pored nje nastupali komunisti iz Rusije, Jermenije, DNR Koreje i Brazila, dok je drug Aleksandar Đenić imao zapaženu diskusiju na panelu o Velikoj oktobarskoj socijalističkoj revoluciji, na kojoj je učestovalo preko 60 komunističkih omladina iz čitavog sveta, a diskusija druga Đenića je propraćena burnim aplauzom.

 

Naša delegacija je dala zapažen doprinos usvajanju finalne deklaracije WFDY na 19. Festivalu omladine i studenata, a na naše insistiranje se istakla solidarnost sa narodom Demokratske Republike Koreje, čiji delegati su nam na kraju bili neizmerno zahvalni.

 

Tokom trajanja festivala naša delegacija je imala štand, pomoću koga je reprezentovala našu zemlju i naš omladinski Savez.

 

Pored svih problema, zaključeno je da WFDY ostaje jedinstven i beskompromisan u borbi protiv imperijaliza, za svet mira, pravde i socijalne jednakosti.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

26. 10. 2017.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A