SKOJ NA 10. KONGRESU CJC-a

Delegacija Saveza komunističke omladine Jugoslavije je učestovala na 10. Kongresu Kolektiva komunističke omladine (CJC) u Španiji, koji je trajao od 1 – 3. marta u Madridu. Na samom skupu je bilo prisutno 20 stranih delegacija, tako da je naša delegacija imala brojne bilateralne razgovore. Između ostalog, važno je napomenuti da smo održali veoma konstruktivan razgovor sa drugom Husagvijom Lardeom Lopezom , Generalnim sekretarom Svetske federacije demokratske omladine, koji je na ovom skup predstavljao i Savez komunističke omladine sa Kube. Samom skupu se obratio Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Ðenić, koji je pozdravio prisutne delegate ispred naše organizacije. Na Kongresu je bilo prisutno 83 delegata iz čitave Španije. Za novog generalnog sekretara CJC-a izabran je drug Havijer Martin.

 

U sklopu Kongresa, naša delegacija je imala priliku da se upozna sa radom Studentskog fronta, koji je najuspešnija frontovska organizacija CJC-a i najveća je studentska organizacija u Španiji, a osnovana je 2015. godine po ugledu na frontovsku organizaciju SKOJ-a – Studentski front. Takođe, imali smo priliku da se posetimo brojne spomenike i istorijska mesta koja su u vezi sa Španskim građanskim ratom.

 

U nastavku možezete pročitati govor druga Aleksandra Đenića – Prvog sekretara SKOJ-a:

 

Dragi drugovi i drugarice.

Sve delegate 10. Kongresa Kolektiva komunističke omladine srdačno pozdravljam ispred Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Mi danas živmo u imperijalizmu koji je najveći stadijum kapitalizma. Kapitalizam se nalazi u dubokoj krizi. Ova situacija otvara nove perspektive za komunističke i radničke partije. Revolucionarna alternativa menjanja kapitalizma je sve više i više aktulena. Mi smo ubeđeni da komunističke omladine moraju iskazivati revolucionarnu opciju i biti otvorene za narodne interese.

SKOJ duboko gaji vrednosti prijateljstva i solidarnosti između naših organizacija. Mi smo uvereni da će vaše odluke doprineti jačanju i podizanju omladinskog pokreta u društvu.

Mi želimo da imate uspešnu debatu tokom Kongresa i takođe želimo da vaša organizacija ima sve veći utiacaj u vašem društvu. Mi cenimo našu obostranu saradnju i spremni smo da je u budućnosti razvijamo.

Mi Vam želimo uspešan rad Kongresa i primenu zacrtanih planova.

Živela internacionalna solidarnost, živeo socijalizam!

Živeo CJC!

ŽIVEO SKOJ!

Živeli!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A