SINDIKALNOG AKTIVISTU ODMAH VRATITI NA POSAO

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije osuđuje progon Saše Aleksića, predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u fabrici „Tisza Automotive“ u Kikindi koga je menadžment te kompanije otpustio sa posla zbog navodne “ povrede radne obaveze”. Sa posebnim gnušanjem SKOJ osuđuje sramnu tvrdnju poslovodstva da je jedan od razloga za otpuštanje i to što je Saša Aleksić na svojoj Fejsbuk stranici preneo poruku solidarnosti koju mu je uputio naš omladinski Savez čime je nastavio “širenje neistina o poslodavcu”.

 

Perfidnim i podmuklim činom otpuštanja, uz izricanje niza gnusnih laži na Aleksićev račun, jasno je da je poslovodstvo fabrike „Tisza Automotive“ u Kikindi pogazilo njegova radnička prava i u uslovima epidemije korona virusa ugrozilo njegovu egzistenciju.

 

Potpuno je jasno da su razlozi za progon Saše Aleksića njegova sindikalna aktivnost i težnja da se radnicima u fabrici pošalje poruka da bespogovorno moraju da izvršavaju sve naloge menadžmenta što znači i kada su protiv njihovih interesa i prava. Ovakvo sramno ponašanje privatnih poslodavaca u Srbiji je česta pojava koju im omogućava antiradnički Zakon o radu koji je buržoaska vlast sačinila tako da kapitalistima što više omogući flagrantno kršenje radničkih prava u cilju zgrtanja što većeg profita. SKOJ ističe da sindikalni i radnički pokret neće moći na adekvatan način da zaštiti svoje interese sve dok je na snazi skandalozna zakonska mera da poslodavac ima pravo da kažnjava i čak otpusti sindikalnog poverenika. To rešenje koje bahatim poslodavcima omogućava zastrašivanje sindikalnih aktivista i drugih radnika odmah treba ukinuti. Predsednik sindikalne podružnice mora da bude zaštićen da bi mogao adekvatno da se bavi svojim poslom a to znači da ne sme da bude sankcionisan sem u slučaju da počini određeno krivično delo.

 

SKOJ poziva progresivnu javnost da digne svoj glas protiv proganjanja Saše Aleksića, a od menadžmenta „Tisza Automotive“ da predsednika USS “Sloga” u fabrici odmah vrati na posao.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

18. 03. 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A