SASTANKOM SEKRETARIJATA OBELEŽENO OBNAVLJANJE SKOJ-a

Na dan 22. godišnjice obnavljanja Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) Sekretarijat Centralnog komiteta Saveza održao je svoj sastanak posvećen aktuelnim dešavanjima u zemlji i inostranstvu i aktivnostima naše omladinske organizacije.

Dan SKOJ-a je ove godine obeležen izradom prigodnog plakata “ 22. godine od obnove SKOJ-a – U nove pobede!” , sinhronizovanim akcijama organizacija Saveza širom Srbije i simboličnim održavanjem sastanka Sekretarijata 25. januara. Na sastanku Sekretarijata kojim je rukovodio prvi sekretar drug Aleksandar Đenić dogovoren je sastav delegacije SKOJ-a koja će u februaru učestvovati na 10 Sastanku komunističkih omladina Evrope u Madridu u organizaciji Kolektiva mladih komunista Španije (CjC). Takođe, s obzirom da se ove godine navršava 15 godina od zločinačke NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. razmatran je način obeležavanja tog događaja. Istaknuto je da će taj čin imati međunarodni karakter jer će u njega biti uključena i Svetska federacija demokratske omladine (WFDY) a koordiniranu akciju sa SKOJ-em po tom pitanju je najavila i Slobodarska omladina Nemačke (FDJ). Sekretarijat je razmatrao i pitanja vezana za nastupajuću izbornu kampanje a odlučeno je da SKOJ zajedno sa Partijom uzme učešće u demonstracijama protiv rehabilitacije četničkog zločinca i izdajnika Dragoljuba Draže Mihailovića, jer se sudski proces povodom toga nastavlja u februaru. Odlučeno je da se u martu organizuje plenum Centralnog komiteta SKOJ-a. Sekretarijat je izrazio veliko zadovoljstvo što je reakcionarni, tačeristički i libertarijanski ministar privrede Saša Radulović obelodanio da će podneti ostavku (što je i bio zahtev SKOJ-a, NKPJ i celokupnog radničkog pokreta u Srbiji) baš na godišnjicu obnavljanja našeg Saveza i što su iz procedure povučeni anti-radnički zakoni o radu, privatizaciji i stečaju, i označio to kao veliku pobedu SKOJ-a i radničkog pokreta Srbije.

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obnovljen je na svom Prvom kongresu 25. januara 1992. godine, kao omladinska organizacija Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ). Odluka da omladinska organizacija NKPJ u osnivanju ponese baš ime slavnog SKOJ-a doneta je na predlog osnivača i prvog generalnog sekretara NKPJ druga Branka Kitanovića. Razlog za tu odluku je bio taj što je SKOJ revolucionarna omladinska organizacija, osnovana 1919. godine,koja nikada nije kompromitovana u svom delovanju a ukinuta je 1948. godine spajanjem sa Narodnom omladinom Jugoslavije. Tokom 22 godine svog postojanja SKOJ je održao tri Kongresa, od kojih poslednji u decembru prošle godine,utemeljio svoju ulogu i poziciju u organizaciji borbe radničke, studentske i srednjoškolske omladine za socijalizam a u decembru 1998. godine pokrenut je i organ CK SKOJ-a “Glasnik SKOJ-a” koji je postao organizator, propagator i agitator ideja ne samo našeg Saveza već i Partije. Sa punim pravom se može zaključiti da je u prethodne 22. godine SKOJ postao najveća i najorganizovanija omladinska organizacija autentične levice u Srbiji i na celom prostoru Jugoslavije.

Živeo Dan obnavljanja SKOJ-a, 25. januar!

Živeo međunarodni omladinski komunistički pokret!

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

25. januar 2013. godine

skojgodisnjica

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A