SASLUŠANJE DRUGA ĐENIĆA 21. JANUARA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obaveštavaju javnost da je sudski proces protiv prvog sekretara SKOJ-a i člana Sekretarijata NKPJ druga Aleksandra Đenića zakazan za 21.januar 2015. godine u Palati Pravde u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je protiv druga Đenića podnelo krivičnu prijavu zbog navodnog „napada“ na dvojicu pripadnika ozloglašene klero-fašističke grupe „Srbska akcija“. Istina je sasvim drugačija, drug Đenić u društvu devojke, tom prilikom bio je izložen nasrtaju, vređanju i provokacijama dvojice uličnih razbojnika, koji su ih pre toga već jednom, istina bezuspešno,u alkoholisanom stanju napali na Zelenom vencu u Beogradu. Suočen sa osvedočenim siledžijama drug Đenić je bio prinuđen da reaguje preventivno i u samoodbrani su jednom od napadača nanete lakše povrede. Tada se pojavila policija koja je privela druga Đenića i na osnovu svedočenja dvojice klero-fašista koji su izazvali incident protiv njega pokrenula krivičnu prijavu.

NKPJ i SKOJ ocenjuju da je reč o klasičnom progonu druga Đenića, prvog sekretara Studentskog fronta (SF) organizacije koja ima najaktivniju ulogu u Studentskom protestu 2014. (zbog čega je i bio na meti fašističkih batinaša), od strane buržoaskog režima u Srbiji. Krivična prijava za „napad“ je potpuno neodrživa jer je drug Đenić bio suočen sa brojčano nadmoćnijim i prema njemu neprijateljski nastrojenim pripadnicima „Srbske akcije“. Sasvim je jasno da je drug Đenić bio napadnut i da su incident izazvali pripadnici „Srbske akcije“ prema kojima je prvi sekretar SKOJ-a delovao u samoodbrani. NKPJ i SKOJ najoštrije protestuju zbog namere buržoaskog režima da se od gnusnih fašističkih napadača sudskom farsom prave žrtve.

Zbog svega toga NKPJ i SKOJ traže da krivična prijava protiv druga Đenića bude odbačena, kao i da se sankcionišu kako vinovnici tog tako i svih drugih napada na pripadnike SKOJ-a i progresivne studente. Na dan saslušanja druga Đenića, NKPJ i SKOJ će organizovati demonstracije u znak podrške svom drugu i pozvaće progresivnu javnost da se priključe protestu.

U sklopu odbrane druga Đenića od fašističkih nasrtaja i progona buržoaskog aparata NKPJ i SKOJ su zatražile solidarnost od svojih sestrinskih partija i omladinskih organizacija. Odziv je bio zaista veliki i dosad su stigle poruke podrške od Svetske federacije demokratske omladine (WFDY), čiji je SKOJ član, zatim iz razih zemalja sveta među kojima su Ekvador, Brazil, Pakistan,Kanada, Kipar, Grčka,Nemačka, Španija itd, a u nekima, poput Rusije i Italije održane su i demonstracije ispred ambasada Srbije u znak podrške drugu Đeniću. NKPJ i SKOJ su u svojoj poruci sestrinskim organizacijama naveli orkestriranu fašističku hajku protiv komunista, istakavši da su istovremeno sa napadom na druga Đenića, fizičkim atacima bili izloženi i članovi rukovodstva SKOJ-a drugovi Nemanja Nedović i Kosta Ristić, da su fašisti u dva navrata napali učesnike protestnih skupova u organizaciji Partije i SKOJ-a a na sedištu Partije je kukavički polomljen prozor i ispisan uvredljiv grafit. NKPJ i SKOJ zahtevaju od nadležnih organa da odmah pronađu počinioce tih drskih ataka, uz konstataciju da iako je dosta vremena prošlo po tim pitanjima dosad ništa nije urađeno. NKPJ i SKOJ su se otvorenim pismom obratili i Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije u kome su protestovali zbog pokretanja krivične prijave protiv druga Aleksandra Đenića i od njega tražili da policija rasvetli napad na druga Kostu Ristića, rukovodioca SKOJ-a i sekretara Studentskog fronta i druge studente –učesnike u blokadi Filozofskog fakulteta u Beogradu kao i demoliranje prostorija NKPJ. Do danas, nismo dobili nikakav odgovor od ministra Stefanovića koji voli veoma pohvalno da govori o radu srpske policije. Mi to njegovo mišljenje, s pravom, ne delimo jer nijedno krivično delo protiv članova i imovine NKPJ dosad nije rasvetljeno.

NKPJ i SKOJ od buržoaskog režima zahteva da prekine sa progonom komunista, čija je poslednja manifestacija pokretanje krivične prijave protiv druga Aleksandra Đenića. Prethodno je zbog navodnog „pozivanja na otpor policiji“ ( a reč je bilo o simboličnoj akciji SKOJ-a ispred ambasade Nemačke, predaji protestnog pisma u znak solidarnosti sa problemima Slobodarske omladine Nemačke u kojoj su učestvovala svega trojica aktivista SKOJ-a) drug Vladimir Davidovič, član Sekretarijata SKOJ-a osuđen na plaćanje novčane kazne.

NKPJ i SKOJ će o toku suđenja drugu Đeniću redovno izveštavati domaću i stranu javnost, kao i kako teče istraga o razotkrivanju napadača na aktiviste SKOJ-a, sedište Partije i progresivne studente koji pod blokadom drže Filozofski fakultet u Beogradu. NKPJ i SKOJ fašističkim bandama poručuju da je komuniste nemoguće zastrašiti a da će se reakcionarne ideje koje zastupaju naći tamo gde su i njihovi ideološki uzori Hitler i Ljotić, na smetlištu istorije.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

25.novembar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJ TRAŽI ULICU ZA MARADONU ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A