SAOPŠTENJE WFDY POVODOM SITUACIJE U KAŠMIRU

Sa zabrinutošću posmatramo odluku indijske vlade da opozove član 370 indijskog Ustava kojim je Jammu-Kašmiru dodeljen poseban status autonomije.

 

Jasno je da je indijska vlada ovaj potez napravila neustavno i nedemokratički. Jammu-Kašmiru je na osnovu Indijskog ustava članom 370. data autonomija oko 70 godina, osim u odbrani, komunikacijama i spoljnim poslovima. Međutim, sada je indijska vlada rasporedila stotine hiljada vojnih trupa u Džamu-Kašmir i blokirala Kašmir svim sredstvima komunikacije.

 

Smatramo to grubim kršenjem ljudskih prava i osuđujemo ograničenja koja se nameću pravu na kretanje, hapšenju i pritvoru, suzbijanju i policijskom nasilju nad ljudima Jammu-Kašmira. Istovremeno, indijska vlada mora da shvati da ovaj potez pretstavlja pretnju za regionalni mir i harmoniju. S obzirom na političke tenzije između Pakistana i Indije, ova stvar ima izuzetno osetljiv uticaj na ljude u Jammu-Kašmiru, Indiji, kao i Pakistanu. Stoga indijska vlada ne sme zanemariti pitanja koja mogu imati ogroman uticaj na mir azijsko-pacifičkog regiona, a samim tim i na svetski mir.

 

Kao međunarodna organizacija koja se bori za trajni mir, WFDY osuđuje nedemokratsku odluku indijske vlade da ukine autonomni status Jammu-Kašmira i mi oštro osuđujemo pritisak na ljude Jammu-Kašmira.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJ UČESTVOVAO NA SKUPU PROTIV REVIZIJE ISTORIJE U BOLONJI ODRŽAN SKUP PROTIV PRIVATNIH IZVRŠITELJA U ORGANIZACIJI NKPJ i SKOJ-a – KOMUNISTI PREDALI PISMO VUČIĆU SKUP PROTIV IZVRŠITELJA U ORGANIZACIJI NKPJ I SKOJ-a ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SKOJ-a, FGC (ITALIJA) i MS (HRVATSKA) VENECUELA ODBACUJE NAPAD AMERIČKE VLADE NA VENECUELANSKU AVIOKOMPANIJU CONVIASA

SKUP PROTIV IZVRŠITELJA

SKUP PROTIV IZVRŠITELJA