SAOPŠTENJE NOVE KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE (NKPJ) POVODOM POPLAVA

NKPJ želi da izrazi svoje saučešće zbog dosadašnjih žrtvava koje su odnele katastrofalne poplave koje su zahvatile brojne krajeve i gradove širom Srbije i u mnogim delovima Bosne i Hercegovine, kao i zbog velike materijalne štete nanete građanima. Pozivamo naše članstvo i sve građane da i u ovim trenucima pokažu svoju solidarnosti i pruže svaku moguću neophodnu podršku i pomoć ugroženom stanovništvu u ugroženim krajevima.

Uzrok elementarnih vremenskih nepogoda, obilnih kiša koje su uzrokovale poplave, su u prvom redu ozbiljni ekološki problemi koje izaziva globalno zagrevanje, čiji je glavni uzročnik nepostojanje planske i ekološki održive proizvodnje, kao i iscrpljivanje prirodnih resursa preko svake mere u cilju maksimalizacije profita. Imperativ nad imperativima u kapitalizmu, profit kapitalista, pokazuje svoju neodgovornu gramzivu i ekocidnu stranu na najbrutalniji način, iscrpljujući i uništavajući planetarne eko resurse, ne obazirući se na ekstremne elementarne nepogode kao neminovne nuspojave.Tu brutalnost trenutno najočiglednije osećaju naši građani.

Međutim, nužno je napomenuti da bi elementarne nepogode nanele višestruko manje štete da se infratsruktura naše zemlje ne nalazi u tako očajnom stanju kao posledica korupcije i pljačke stranih i domaćih kapitalista i njihovih buržoaskih partija. Posebno treba postaviti pitanje u ovakvoj situaciji zašto je uništena jedna od važnih tekovina socijalističke izgradnje naše domovine – civilna zaštita? Civilna zaštita je bila organizovana na teritorijalnom principu, i za ovakve vanredne okolnosti uvek je, bez ikakavih teškoća, mogla da mobilizuje veliki broj obučenih i što je možda još važnije dobro opremljenih građana. Civilna zaštita je posedovala na mesnom nivou skladišta i zalihe koje su danas opljačkane, a koje su sadržale svu neophodnu opremu, uključujući čamce, baterijske lampe, gumene čizme… Otud nam danas nikakva strana pomoć ne bi bila neophodna, niti bi bilo potrebno da organi vlasti upućuju očajničke pozive u pomoć tajkunima, kapitalistima i stranim kompanijama u zemlji koje bi potom mogle da ucenjuju vlasti da zažmure na njihovu brutalnu eksploataciju radnog naroda i državnih resursa, kao što će se neminovno i desiti.

Takođe, napominjemo da je organizacija pomoći ugroženima mogla biti mnogo efikasnija da nije od 2000. godine na ovamo sistematski uništavana nekada moćna armija, njena oprema i infrastruktura. Iako je i u ovoj situaciji armija bila jedina pomoć na koju se stanovništvo moglo osloniti, njeni kapaciteti i mogućnosti nisu ni približni onima od pre petooktobarskog puča i instaliranja proimperijalističke vlasti u Srbiji.

S posebnim zgražavanjem gledamo na patetična i cinična reagovanja premijera Valde Srbije Aleksandra Vučića i drugih ministara nove Vlade u ovoj situaciji. Njihove banalne reakcije i ponašanje na sastancima Vlade i kriznog štaba podsećaju na loše uigrano amatersko pozorište ili u najboljem slučaju „Top listu nadrealista“. U tim reakcijama se ne vidi ništa drugo do jeftina propaganda i marketing Vučića i Vlade, što je u ovakvoj situaciji za svaku osudu, zgražavanje i gađenje. Vlada je reagovanjem na poplave demonstrirala jedno – dobrodošlu uvertiru za tzv. „reformske“ poslove koji slede posle poplava a u kojima će pokušati da podave ostatak Srbije.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,