RADNIČKI KANDIDAT SPREČEN DA UČESTVUJE NA IZBORIMA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) izražavaju osudu i revolt zbog smicalica i trikova buržoaskog pro-imperijalističkog režima koje su onemogućile drugu Željku Veselinoviću, predstavniku grupe građana “Radnik nije rob” a koga su podržale naše dve organizacije, da preda potpise građana za kandidaturu na izborima za predsednika Srbije.  Na taj način je drug Veselinović sprečen da učestvuje na izborima i sprovede svoju kampanju do kraja.

Osnovni razlozi zbog kojih je Željko Veselinović onemogućen da preda svoju kandidaturu Republičkoj izbornoj komisiji su kratak rok za prikupljanje potpisa građana i mali broj notara. Naime, predviđeno je da kampanja za izbore za predsednika Srbije traje svega 30 dana a da se za skupljanje i predaju potpisa i druge potrebne dokumentacije odobri nepunih 10 dana. To je veoma kratak period u kome je kandidatima iza kojih ne stoji buržoaska vlast ili tajkuni apsolutno nemoguće da iznesu trku za predsedničku poziciju.  Takođe, grupi građana “Radnik nije rob” na raspolaganje se u periodu od ponedeljka 6. marta pa do nedelje 12. marta stavilo svega pet do šest notara ( koji su jedini nadležni za overu potpisa građana ). Da bi “Radnik nije rob” imao teoretske šanse da te potpise skupi na šta je ta grupa građana bila spremna uz podršku NKPJ i SKOJ-a, potrebno je najmanje 50 notara. Međutim, grupa građana “Radnik nije rob” nije dobila garancije da će za potrebe kampanje Željka Veselinovića  imati na raspolaganju onoliko notara koliko je i tražila. Pored toga, kandidatu na izborima je potrebna i suma od 27 miliona dinara  koje mora da priloži kao garant državi da će imati odakle da joj vrati novac dobijen iz budžeta u slučaju da ne osvoji više od jedan odsto glasova na izborima. Željko Veselinović je radničko dete i proleter i nema toliko vrednu imovinu kojom bi garantovao za novac dodeljen iz budžeta tek kad mu kandidatura bila potvrđena.

Sasvim je jasno da se buržoaska vlast odlučila na ovakve gnusne i mangupske metode kako bi onemogućila učešće na izborima  onim kandidatima  čije ideje i stavovi mogu da uzdrmaju režim i kapitalistički sistem. Kao takav kandidat je upravo i prepoznat od strane buržoaske vlasti Aleksandra Vučića, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i kandidat grupe građana “Radnik nije rob” drug Željko Veselinović.

NKPJ i SKOJ izražavaju najdublje žaljenje zbog činjenice da je buržoaski režim onemogućio drugu Veselinoviću da sprovede našu zajedničku kampanju do kraja i učestvuje na izborima za predsednika Srbije. NKPJ i SKOJ aplaudiraju drugu Željku Veselinoviću za neizmerni trud i požrtvovanost  izražene u prethodnim mesecima vođenja kampanje kao i na beskompromisnom nastojanju da se suprotstavi kapitalističkoj eksploataciji i propagira  ideju socijalizma. NKPJ i SKOJ ističu da će i do kraja predsedničkih izbora u Srbiji i nakon toga u predstojećim borbama drug Veselinović, USS “Sloga” i “Radnik nije rob” imati saveznika  u našoj Partiji i omladinskom Savezu. NKPJ i SKOJ aplaudiraju i čestitaju na velikoj borbenosti i zalaganju svim kadrovima Partije i SKOJ-a koji su nesebično podržali zajedničku kampanju.

NKPJ i SKOJ ističu da su na predsedničkim izborima u Srbiji podršku dali samo Željku Veselinoviću, kandidatu grupe građana “Radnik nije rob”. S obzirom da je on onemogućen da učestvuje na izborima NKPJ i SKOJ pozivaju radničku klasu, seoski proletarijat,  studente, omladinu, penzionere, vlasnike malih porodičnih preduzeća, nezaposlene i poštenu inteligenciju da ne podrže nijednog od kandidata za predsednika, odnosno da nijednom od njih ne daju svoj glas. Među kandidatima koji će nastupiti na izborima radnička klasa ne može da izabere “manje zlo” jer ono ne postoji. Svi odreda su prijatelji krupnog kapitala koji rade protiv interesa radnog naroda, a samim tim su nedostojni njegove podrške.

 

Živeo Željko Veselinović, USS “Sloga” i “Radnik nije rob”!

Živela Nova komunistička partija Jugoslavije!

Živeo Savez komunističke omladine Jugoslavije!

Neću vlast buržuja nego radnog naroda!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

7. mart 2017. godine

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A