RADNICI FABRIKE REZANOG ALATA SPREČILI PLJAČKU IZVRŠITELJA

Radnici Fabrike rezanog alata (FRA) iz Čačka su u ponedeljak, 04.02.2019. godine, sprečili pokušaj izvršiteljske mafije da uz pomoć policije preuzme fabrički pogon ’’Kuglična vretena’’. Ovo je 13. pokušaj prinudnog preuzimanja pogona od strane izvršiteljskih krvopija, a sve zbog duga prema jednoj privatnoj firmi, takođe iz Čačka, koji je iznosio 1.5 milion dinara, ali je sa lihvarskim kamatama narastao na 4.6 miliona. Fabrika je osnovana davne 1953. godine i nalazi se u fazi restrukturiranja. U fabrici je zaposleno 560 radnika.


Izvršenje je sprečeno hrabrom akcijom radnika, koji su blokirali ulaz i tako sprečili izvršitelje da pod policijskom zaštitom odrade svoj pljačkaški posao. Policijski kordon je ovaj, kao i prošlih puta, blokirao sve prilaze fabrici kako bi sprečili novinare da priđu i izveste građane o herojskoj borbi radnika. Policija se razišla tek kada su, posle neuspele pljačke, krug fabrike napustili dželati naroda, omraženi izvršitelji. Iako nisu uspele da silom preuzmu fabriku, sluge izvršitelja iz redova policije ipak nisu gubile vreme, već su podnele krivične prijave protiv 59 radnika zbog sprečavanja ekspropriacije onoga što pripada proleterijatu. Ti radnici su pozvani u policiju radi davanja izjava.

 

Kako navode predstavnici radničkih sindikata, menadžment fabrike je pre šest meseci dostavio kupcu objekta ponudu koja predviđa obeštećenje od 5,6 miliona dinara. Kupac je ponudu odbio i zahteva izvršenje. Sindikati napominju da se imovina fabrike, u iznosu od 200 000 evra prodaje za dug od 30 000 evra. Radnici i sindikati od nadležnih traže izmenu Zakona o izvršenju, kako se imovina građana i preduzeća ne bi prodavala ’’ispod svake cene’’.

 

Ovaj događaj samo je jedna u nizu pljačkaških akcija izvršiteljskih hoštaplera, koji često silom i uz pomoć svojih policijskih slugu ostvaruju svoja zločinačka nastojanja. Ova, kao i mnoge druge otimačine, jasno pokazuju da je jedino prihvatljivo rešenje potpuno ukidanje javnih izvršitelja. Takođe, ovaj slučaj je pokazatelj da radnici svoje neprijatelje ne treba da traže samo u izvršiteljima, već i u vlasnicima i poslodavcima, koji na sve načine pokušavaju da steknu što veće bogatstvo, a sve na račun onih koji su to bogatstvo stvorili svojim napornim radom. Dokle god bude bilo bogatih i siromašnih, gazdi i zaposlenih, pojave slične ovoj neće predstavljati izuzetke, nego pravilo.

 

Radnici Fabrike rezanog alata odlično su shvatili da je jedino čvrstim i odlučnim otporom moguće sprečiti napade na pravo na rad i zaradu. Nekolicina ne može da uradi ništa, ali masa odoleva i najžešćim pritiscima. Potrebno je očuvati hrabrost i ne povlačiti se čak ni pred najstrašnijim pretnjama upućenim od strane buržoaske antinarodne vlasti. Ostali građani Čačka, ali i cele Srbije moraju da shvate da je njihov doprinos borbi takođe od najveće važnosti. Oni moraju znati da buržoazija ne bira svoje mete, te da i oni mogu postati sledeće žrtve eksploatatorskog kapitalizma, oličenog u omraženim gazdama i izvršiteljskim krvopijama. Stoga je važno da se građani i radni narod Čačka i Srbije solidariše sa rdinicima Fabrike rezanof alata!

 

Pozivamo čačanske radnike da istraju u borbi za njihova prava i napominjemo da NKPJ i SKOJ izražavaju potpunu solidarnost u toj borbi.

 

SOLIDARNOST SA ČAČANSKIM RADNICIMA!

IZVRŠITELJI NEĆE PROĆI!

NACIONALIZUJMO TAJKUNSKO, ODBRANIMO RADNIČKO!

FABRIKE RADNICIMA, ZEMLJA SELJACIMA!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

06.02.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A