RADNI NAROD NEMA KANDIDATA, NIJEDAN GLAS BURŽUJIMA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) ističu da su svih 11 kandidata na izborima za predsednika Srbije buržuji, odnosno glasnogovornici eksploatatorske vladajuće klase i stoga radni narod ne treba da glasa niti da bilo kakvu podršku nijednom od njih.

Aleksandar Vućić, Saša Janković, Vuk Jeremić, “Beli Preletačević”, Saša Radulović, Nenad Čanak i Aleksandar Popović su pro-imperijalistički liberali koji služe interesima stranog krupnog kapitala koji pljačka Srbiju. Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Milan Stamatović i Miroslav Parović su desničari koji bi prevagu strane buržoazije u eksploataciji radničke klase Srbije hteli da zamene prevagom domaćih tajkuna. Nijedan od njih ne misli dobro radnom narodu i među njima ne postoji niko koga bi trebalo podržati na predsedničkim izborima kao “manje zlo”.

NKPJ i SKOJ posebno ukazuju da proletarijat Srbije nikako ne sme da kupi “kukavičje jaje” koje pokušavaju da mu podmetnu tri kandidata Saša Janković, Vuk Jeremić i “Beli Preletačević”. Sva trojica pokušavaju da se predstave kao “prijatelji radnika”, što je notorna neistina, a u suštini su eksponenti klasnog neprijatelja.

Saša Janković ističe da ima podršku “levičarskih organizacija”. Niti su te organizacije ( poput Ne davimo Beograd i sličnih) levičarske niti je Saša Janković kandidat radničke klase. Saša Janković se otvoreno zalaže za kapitalistički eksploatatorski sistem, nikad nije podržao kao zaštitinik građana nijedan štrajk, protest, niti je ikad digao glas protiv bezrazložnog guranja u stečaj i upropašćavanja preduzeća zarad ličnih interesa i anti-narodnog i anti-radničkog Zakona o radu. Nikad nije osudio lihvarsku politiku Međunarodnog menetarnog fonda i Svetske banke niti digao glas protiv sramnog sistema subvencija koji stranim i domaćim kapitalistima omogućava i izvlačenje enormnih profita koje je stvorila radnička klasa.

Vuk Jeremić se zalaže za ukidanje diskriminatorskog Zakona o radu ali u slučaju kada bi došao na vlast zaboravio bi na to svoje obećanje. Evidentno je da krupni kapital finansira kampanju Vuka Jeremića i sasvim je sigurno da on ne bi “zatrpao bunar iz koga pije vodu”. Dokaz da je to zaista i tako je to što Jeremić najavljuje dovođenje “svojih” stranih investitora. Njihov cilj bi bio isti onaj koji ostvaruju kapitalisti koje je doveo Vučić a to je izvlaćenje profita iz Srbije uz korišćenje jeftine radne snage. Da je Jeremić na liniji buržoaskih međunarodnih finansijskih organizacija najbolje potvrđuje to što se ne zalaže za povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru niti za prekid odnosa sa MMF i Svetskom bankom koje su radništvo Srbije zavile u crno.

„Beli Preletačević“ navodno ismeva buržoaske političare ali u suštini ne napada nijedan od stubova kapitalističkog društvenog sistema. Razlog za to je taj što je „Beli“ srednjoklasni element, odnosno i sam je pripadnik buržoazije te nikako ne želi da se odrekne povlastica koje je njegova klasa stekla eksploatacijom proletarijata. On ne mora da radi da bi preživeo i zabavlja se svojim ekstravagantnim nastupom kojim neće biti odbranjen niti jedan jedini društveni interes. Njegova parola „sirotinja uzvraća udarac“ je potpuno licemerna jer ni jednom rečenicom nije podržao ugnjetane niti je osudio bilo koju nepravdu učinjenu radničkoj klasi u Srbiji. „Beli“ apeluje na „obnavljanje građanske svesti“ a ta prazna parola je najbolji dokaz da je on ništa drugo do liberal i pristalica kapitalizma. Kao takav nije prijatelj radnika već naprotiv svojom skaradnom kampanjom izvrgava ruglo upravo političku borbu koju potlačeni vode da bi obezbedili svoju egzistenciju.

NKPJ i SKOJ podsećaju da su, kada je u septembru prošle godine obelodanio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, podržale druga Željka Veselinovića, predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i predstavnika udruženja građana „Radnik nije rob“. Međutim, smicalicama i trikovima buržoaskog pro-imperijalističkog režima drugu Željku Veselinoviću je onemogućeno da preda potpise građana za kandidaturu na izborima za predsednika Srbije. Na taj način je drug Veselinović sprečen da učestvuje na izborima i sprovede svoju kampanju do kraja. Osnovni razlozi zbog kojih je Željko Veselinović onemogućen da preda svoju kandidaturu Republičkoj izbornoj komisiji su kratak rok za prikupljanje potpisa građana i mali broj notara.

NKPJ i SKOJ izražavaju najdublje žaljenje zbog činjenice da je buržoaski režim onemogućio drugu Veselinoviću da sprovede našu zajedničku kampanju do kraja i učestvuje na izborima za predsednika Srbije. NKPJ i SKOJ aplaudiraju drugu Željku Veselinoviću za neizmerni trud i požrtvovanost izražene u prethodnim mesecima vođenja kampanje kao i na beskompromisnom nastojanju da se suprotstavi kapitalističkoj eksploataciji i propagira ideju socijalizma. NKPJ i SKOJ ističu da će i u predstojećim borbama koje budu vodili na platformi oko koje smo se složili drug Veselinović, USS “Sloga” i “Radnik nije rob” imati saveznika u našoj Partiji i omladinskom Savezu. NKPJ i SKOJ aplaudiraju i čestitaju na velikoj borbenosti i zalaganju svim kadrovima Partije i SKOJ-a koji su nesebično podržali zajedničku kampanju.

NKPJ i SKOJ pozivaju radnike, seljake, nezaposlene, studente, omladinu, penzionere i poštenu inteligenciju da na izborima za predsednika Srbije u nedelju 2.aprila ne podrže nijednog od kandidata, to jest da ne daju nijedan glas buržoaziji. NKPJ i SKOJ ponavljaju da se radni narod Srbije za bolju budućnost jedino može izboriti stvaranjem ujedinjenog fronta svih obespravljenih, kako kada je reč o protestima tako i u nastupu na izborima.

Živela borba radničke klase Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

30. mart 2017. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A