PUNA SOLIDARNOST DRUGU ALEKSANDU ĐENIĆU

aleksandar-djenic-skoj-foto-milena-djorjdevic-14-300x170

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije protestuje zbog privođenja druga Aleksandra Đenića, člana Sekretarijata NKPJ, prvog sekretara SKOJ-a i potpredsednika Gradskog odbora SUBNOR-a, inače odličnog studenta i apsolventa, nakon što je bio prinuđen da se brani od dvojice pripadnika klerikalne ultradesničarske organizacije “Srbska akcija”.

Drugu Đeniću su danas popodne ( nedelja 12. oktobar) na Platou Folozofskog fakulteta, dok je bio u društvu svoje devojke, prišla dvojica aktivista “Srbske akcije” koji su mu se obratili po imenu tvrdeći da ta grupa nema veze sa upadom na Filozofski fakultet u Beogradu, na kome se održava studentska blokada, a koji se zbio u subotu 11. oktobra kada je povređeno dvoje studenata a jedan opljačkan. Iako su negirali učešće svoje grupe u napadu na studente Filozofskog fakulteta , oni su se otvoreno predstavili kao članovi “Srbske akcije” i počeli da vređaju druga Đenića zbog njegove političke orijentacije i istaknute uloge u aktuelnom studentskom protestu 2014. godine koji za cilj ima ukidanje novčanih nameta nametntih akademskim građanima od strane buržoaskog režima. S obzirom da je nastup dvojice pripadnika “Srbske akcije” bio veoma agresivan i uvredljiv a da je drug Đenić ranije već dva puta bio izložen napadima bandita koji pripadaju istoj grupi, te da je bio zabrinut za svoju i bezbednost svoje devojke u susretu sa brojnijim napadačima u samoodbrani je flašom pogodio jednog od njih pri čemu je taj ultradesničar zadobio povredu ruke. Na licu mesta se u tom trenutku stvorila policija koja je privela druga Đenića u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime. Tamo je saslušan od strane ispektora i protiv njega je pokrenuta krivična prijava, nakon čega je pušten. U policijsku stanicu su privedena i dvojica siledžija ali nije poznato da li je i protiv njih pokrenuta krivična prijava zbog napada na druga Đenića i njegovu devojku.

SKOJ traži od nadležnih sudskih organa da odbace kao neosnovanu krivičnu prijavu pokrenutu protiv druga Aleksandra Đenića jer je očito da je delovao u samoodbrani a da je napadnut zbog svoje političke orijentacije i značajne uloge koju ima kao aktivista akteulenog studentskog pokreta. SKOJ podseća da se u subotu 11. oktobra desio gnusni napad fašističkih bandita na studente u protestu okupljene na Filozofskom fakultetu među njma i jednog pripadnika SKOJ-a i Studentskog fronta koji je srećom uspeo da izbegne povrede. Ta dva napada nisu jedini ataci klerikalnih ultradesničara iz redova “Srbske akcije” na članove SKOJ-a. Tokom održavanja demonstracija u znak podrške protestima radnog naroda u Bosni i Hercegovini, ti banditi su iz zasede I brojčano nadmoćniji nasrnuli na dvojicu članova rukovodstva SKOJ-a, koji su bili dovoljno prisebni i uspeli da izbegnu napad. Ubrzo nakon toga pripadnici “Srbske akcije” su razbili prozor i ispisali grafit na sedištu NKPJ, čiji je SKOJ podmladak, u Beogradu ( javno su se hvalisali da su baš oni to uradili) a isto tako su na svom sajtu priznali da su učestvovali u napadu na legalno prijavljen skup NKPJ protiv kvislinške izložbe održane u Beogradu ( tom prilikom je pocepan jedan transparent koji su nosili aktivisti Partije i SKOJ-a). Iako je policija izvršila uviđaj nakon napada na naše prostorije i iako je bila prisutna tokom napada na naš protestni skup na Trgu Marksa i Engelsa do danas niko nije uhapšen zbog tih zlodela. Nakon svega toga je usledio napad na druga Đenića i njegovu devojku na Zelenom vencu dok su se vraćali kući u noćnim časovima od strane trojice bandita koji su se identifikovali kao članovi “Srbske akcije” i hvalili se kako su razbili prozor i ispisali grafit na sedištu NKPJ.

SKOJ najoštrije osuđuje današnji drski napad na svog druga od strane bandita iz redova “Srbske akcije”. Izražavamo solidarnost sa njim kao i sa progresivnim studentima koji su napadnuti na Filozofskom fakultetu. SKOJ se žestoko protivi tome da agresori i banditi ( a iz svega do sada napisanog se jasno može razaznati da su to jurišnici “Srbske akcije”) u današnjem incidentu tretiraju kao žrtve. Reč je o drskim napadačima koji su došli da provociraju kako druga Đenića tako i druge studente u protestu. SKOJ ističe da je do napada na studente na Filozofskom fakultetu došlo neposredno nakon što ih je “Srbska akcija” i njena studentska grupa “Srpska akcija” optužila da su “večiti studneti, lenčuge i besposličari”. SKOJ se solidariše sa borbom progresivnih studenata i insistira da napadači odmah budu pronađeni. Takođe, SKOJ traži od policije da spreči fašističko ulično divljanje čije smo neke primere naveli u ovom saopštenju. SKOJ se solidariše sa svojim napadnutim članom i ističe da je delovao u nužnoj samoodbrani štiteći svoj i život svoje devojke. NKPJ i SKOJ traže odbacivanje svih optužbi na račun druga Aleksandra Đenića.

SKOJ poziva progresivnu javnost da se solidariše sa drugom Đenićem. Partija i SKOJ će o ovom slučaju obavestiti svoje sestrinske organizacije u inostranstvu i tražiti i od njih preduzimanje protestnih akcije solidarnosti kako bi se optužbe protiv našeg druga odbacile.

Fašizam neće proći!

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

12. oktobar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A