PUNA SOLIDARNOST DRUGU ALEKSANDU ĐENIĆU

aleksandar-djenic-skoj-foto-milena-djorjdevic-14-300x170

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije protestuje zbog privođenja druga Aleksandra Đenića, člana Sekretarijata NKPJ, prvog sekretara SKOJ-a i potpredsednika Gradskog odbora SUBNOR-a, inače odličnog studenta i apsolventa, nakon što je bio prinuđen da se brani od dvojice pripadnika klerikalne ultradesničarske organizacije “Srbska akcija”.

Drugu Đeniću su danas popodne ( nedelja 12. oktobar) na Platou Folozofskog fakulteta, dok je bio u društvu svoje devojke, prišla dvojica aktivista “Srbske akcije” koji su mu se obratili po imenu tvrdeći da ta grupa nema veze sa upadom na Filozofski fakultet u Beogradu, na kome se održava studentska blokada, a koji se zbio u subotu 11. oktobra kada je povređeno dvoje studenata a jedan opljačkan. Iako su negirali učešće svoje grupe u napadu na studente Filozofskog fakulteta , oni su se otvoreno predstavili kao članovi “Srbske akcije” i počeli da vređaju druga Đenića zbog njegove političke orijentacije i istaknute uloge u aktuelnom studentskom protestu 2014. godine koji za cilj ima ukidanje novčanih nameta nametntih akademskim građanima od strane buržoaskog režima. S obzirom da je nastup dvojice pripadnika “Srbske akcije” bio veoma agresivan i uvredljiv a da je drug Đenić ranije već dva puta bio izložen napadima bandita koji pripadaju istoj grupi, te da je bio zabrinut za svoju i bezbednost svoje devojke u susretu sa brojnijim napadačima u samoodbrani je flašom pogodio jednog od njih pri čemu je taj ultradesničar zadobio povredu ruke. Na licu mesta se u tom trenutku stvorila policija koja je privela druga Đenića u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime. Tamo je saslušan od strane ispektora i protiv njega je pokrenuta krivična prijava, nakon čega je pušten. U policijsku stanicu su privedena i dvojica siledžija ali nije poznato da li je i protiv njih pokrenuta krivična prijava zbog napada na druga Đenića i njegovu devojku.

SKOJ traži od nadležnih sudskih organa da odbace kao neosnovanu krivičnu prijavu pokrenutu protiv druga Aleksandra Đenića jer je očito da je delovao u samoodbrani a da je napadnut zbog svoje političke orijentacije i značajne uloge koju ima kao aktivista akteulenog studentskog pokreta. SKOJ podseća da se u subotu 11. oktobra desio gnusni napad fašističkih bandita na studente u protestu okupljene na Filozofskom fakultetu među njma i jednog pripadnika SKOJ-a i Studentskog fronta koji je srećom uspeo da izbegne povrede. Ta dva napada nisu jedini ataci klerikalnih ultradesničara iz redova “Srbske akcije” na članove SKOJ-a. Tokom održavanja demonstracija u znak podrške protestima radnog naroda u Bosni i Hercegovini, ti banditi su iz zasede I brojčano nadmoćniji nasrnuli na dvojicu članova rukovodstva SKOJ-a, koji su bili dovoljno prisebni i uspeli da izbegnu napad. Ubrzo nakon toga pripadnici “Srbske akcije” su razbili prozor i ispisali grafit na sedištu NKPJ, čiji je SKOJ podmladak, u Beogradu ( javno su se hvalisali da su baš oni to uradili) a isto tako su na svom sajtu priznali da su učestvovali u napadu na legalno prijavljen skup NKPJ protiv kvislinške izložbe održane u Beogradu ( tom prilikom je pocepan jedan transparent koji su nosili aktivisti Partije i SKOJ-a). Iako je policija izvršila uviđaj nakon napada na naše prostorije i iako je bila prisutna tokom napada na naš protestni skup na Trgu Marksa i Engelsa do danas niko nije uhapšen zbog tih zlodela. Nakon svega toga je usledio napad na druga Đenića i njegovu devojku na Zelenom vencu dok su se vraćali kući u noćnim časovima od strane trojice bandita koji su se identifikovali kao članovi “Srbske akcije” i hvalili se kako su razbili prozor i ispisali grafit na sedištu NKPJ.

SKOJ najoštrije osuđuje današnji drski napad na svog druga od strane bandita iz redova “Srbske akcije”. Izražavamo solidarnost sa njim kao i sa progresivnim studentima koji su napadnuti na Filozofskom fakultetu. SKOJ se žestoko protivi tome da agresori i banditi ( a iz svega do sada napisanog se jasno može razaznati da su to jurišnici “Srbske akcije”) u današnjem incidentu tretiraju kao žrtve. Reč je o drskim napadačima koji su došli da provociraju kako druga Đenića tako i druge studente u protestu. SKOJ ističe da je do napada na studente na Filozofskom fakultetu došlo neposredno nakon što ih je “Srbska akcija” i njena studentska grupa “Srpska akcija” optužila da su “večiti studneti, lenčuge i besposličari”. SKOJ se solidariše sa borbom progresivnih studenata i insistira da napadači odmah budu pronađeni. Takođe, SKOJ traži od policije da spreči fašističko ulično divljanje čije smo neke primere naveli u ovom saopštenju. SKOJ se solidariše sa svojim napadnutim članom i ističe da je delovao u nužnoj samoodbrani štiteći svoj i život svoje devojke. NKPJ i SKOJ traže odbacivanje svih optužbi na račun druga Aleksandra Đenića.

SKOJ poziva progresivnu javnost da se solidariše sa drugom Đenićem. Partija i SKOJ će o ovom slučaju obavestiti svoje sestrinske organizacije u inostranstvu i tražiti i od njih preduzimanje protestnih akcije solidarnosti kako bi se optužbe protiv našeg druga odbacile.

Fašizam neće proći!

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

12. oktobar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJ TRAŽI ULICU ZA MARADONU ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A