PROTEST ISPRED AMBASADE SAD ZBOG PRITISAKA NA VENECUELU

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), Mreže za odbranu čovečanstva (MOČ) i druge progesivne organizacije i pojedinci okupili su se danas 31. avgusta ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu kako bi izrazili protest zbog pritisaka te vodeće imperijalističke zemlje protiv legitimne vlasti i slobodoljubivog naroda Venecuele. Tim povodom je predato i protesno pismo ambasadi SAD zbog nepravednih sankcija koje je “imperija zla” uvela Venecueli.

 

Protest je inače organizovan u okviru globalne kampanje koju je pokrenuo predsednik Nikolas Maduro. Okupljeni aktivisti nosili su zastave Venecuele, transparent na kojem je pisalo”Podrška narodu Vencuele NKPJ-SKOJ” kao i slike predsednika Nikolasa Madura i pokojnog vođe Bolivarske revolucije Uga Čaveza. Prvi sekretar SKOJ-a i član Sekretarijata NKPJ, drug Aleksandar Đenić pročitao je okupljenim građanima protesno pismo i potom ga predao Ambasadi SAD u Beogradu.

 

NKPJ i SKOJ najoštrije osuđuju ograničavanje ustavnih prava na slobodno okupljanje i protest građana, odnosno diskriminatorske mere policije prema okupljenim demonstrantima. Pod brojem jedan, iako je uredno prijavljen protest nije mogao da se održi ispred zgrade ambasade SAD već je demonstrantima naloženo da svoj protest sprovedu sa druge strane ulice. Pod brojem dva, organizatori protesta su uslovljeni da na njemu ne sme da bude više od 30 okupljenih demonstranata. Takođe, zabranjena je upotreba megafona kao i izvikivanje parola što predstavlja kršenje osnovnih građanskih i ljudskih prava, sramotu i jasno ukazuje na servilan odnos aktuelnog buržoaskog režima Aleksandra Vučića prema imperijalistima iz Vašingtona.

 

U nastavku teksta možete pročitati sadržaj protesnog pisma:

 

Ambasadi SAD u Beogradu,

 

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92

 

PROTESTNO PISMO

 

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije, kao i svi mi koji predstavljamo progresivne pojedince i organizacije u Srbiji, koji smo motivisani idealima antiimperijalizma, pravde, razumevanja i solidarnosti sa narodom Venecuele u borbi za očuvanje slobode i suvereniteta Venceule, koja se nalazi pod teretom brutalne imperijalističke agresije od strane SAD, izražavamo najoštrije protivljenje disriminatorskim merama koje je naložio režim Donalda Trumpa protiv venecuelanske ekonomije i društva, sprečavajući na taj način venecuelansku državu da kupuje hranu, lekove i osnovne sirovine koje su neophodne za normalni život građana.

 

Narod Venecuele je decenijama izložen agresiji od strane zapadnog imperijalizma koju predvode SAD. Imperijalistički monopoli ne praštaju neposlušnost i otpor kolonijalizmu. Danas, narod Vencuele se suočava sa pojačanim pritiskom samozvanih gospodara planete, nezadovoljnih politikom predsednika Madura, odlučnog da sačuva slobodu i nezavisnost Venecuele. Sankcije su odmazda za neuspeh snaga destrukcije i nemira, oružje brutalnog neprijateljstva prema Bolivarskoj Republici Venecueli i građanima ove dostojanstvene zemlje, što predstavlja deo tekuće politike SAD i zapadnih imperijalista protiv nepokornih naroda.

 

Marionetski režimi latinoameričkih država, pod kontrolom Trampove administracije, saučestvuju u zločinu protiv naroda Venecuele, urušavajući kredibilitet sve nemoćnijih UN-a.

 

Dok Amerika preti ratom ne bi li “spasla mir”, Venecuelanci sa svojim predsednikom poručuju da sloboda nema cenu, a ideja socijalne pravde – proglašena za utopiju od strane zapadnih imperijalista predvođenim sa SAD – za narod Vencuele je jedini mogući model življenja.

 

S verom da “siromaštvo i robstvo nisu upisani u zvezdama” slobodoljubivi narod Venecuele brani svoje pravo na slobodu, a narod Srbije im – nakon gorkog iskustva koji je dožveo tokom zločinačke NATO agresije 1999. godine, razranja zemlje i sankcija nametnutih od strane zapadnog imperijalizma predvođenog SAD poručuje da se nametanju volje umišljenih gospodara sveta mora i može odupreti. Visoka patriotska i politička svest nepotkupljivih građana Venecuele u borbi protiv zapadnog imperijalizma i SAD, izaziva divljenje i sve veću solidarnost u svetu slobodoljubivih naroda i antiimperijalističkih pokreta.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije,

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije,

 

Beograd,

 

31.08.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A