WFDY O SOLIDARNOSTI SA OMLADINOM I STUDENTIMA IRANA

Prenosimo u celosti preveden proglas Svetske federacije demokratske omladine (WFDY) povodom zbivanja u Iranu.

Solidarni smo i podržavamo omladinu, studente i narod Irana. Osuđujemo policijske progone, nasilje i ugnjetavanja. U tim progonima čija su žrtva studenti i građani, na strani režimske policije učestvuju i poluvojne snage.

Tokom protekle dve sedmice omladina Irana sa narodom na ulicama u preko 70 gradova vodi neravnopravnu borbu protiv režimske ekonomske, socijalne i kulturne politike. Skupoća osnovnih potrepština, visoka stopa nezaposlenosti, opšta privatizacija i rasprostranjena nemaština su osnovne odlike režimske politike. U svojoj borbi protiv te politike i zakona koji krše prava radnika, oni su suprostavljeni režimu i zbog kršenja demokratskih i prava čoveka.

WFDY osuđuje krajnje okrutne metode saslušavanja pri kojima režim ne preza ni od torture u svojoj rešenosti da slomi volju studenata i omladine u ovim previranjima. Dosada je stradalo najmanje 22 a uhapšeno je preko 1500 lica.

WFDY zahteva od vlasti Irana da objavi spisak pohapšenih u ovim demonstracijama, te navede gde se oni trenutno nalaze u pritvoru. Solidarno sa omladinom Irana, WFDY zahteva da se odmah prekine sa torturom, da budu oslobođeni svi oni koje su snage obezbeđenja pohapsile a da se vojska i snage obezbeđenja odmah povuku sa svih fakulteta.

WFDY izražava potpunu solidarnost i podršku sa omladinom Tudeh-a, koji je naš član i koji takođe učestvuje u uličnim protestima, solidarno sa narodnim i omladinskim snagama napretka. WFDY isto tako poziva sve bratske organizacije sveta i svoje članice da se solidarišu i podrže narod i omladinu Irana u borbi za mir, za demokratska i prava čoveka, za socijalnu pravdu, kao i u njihovom nepokolebivom odolevanju zaverama i planovima imperijalisticke sile SAD i reakcionarnih režima Izraela i Saudijske Arabije.

Živela bitka za Napredak i Mir !

Do pobede, u borbi za slobodu, demokratiju i socijalnu pravdu !

Živeli Internacionalizam i Anti-imperijalizam !

WFDY,

u Budimpešti, 11. januara 2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A