WFDY O SOLIDARNOSTI SA OMLADINOM I STUDENTIMA IRANA

Prenosimo u celosti preveden proglas Svetske federacije demokratske omladine (WFDY) povodom zbivanja u Iranu.

Solidarni smo i podržavamo omladinu, studente i narod Irana. Osuđujemo policijske progone, nasilje i ugnjetavanja. U tim progonima čija su žrtva studenti i građani, na strani režimske policije učestvuju i poluvojne snage.

Tokom protekle dve sedmice omladina Irana sa narodom na ulicama u preko 70 gradova vodi neravnopravnu borbu protiv režimske ekonomske, socijalne i kulturne politike. Skupoća osnovnih potrepština, visoka stopa nezaposlenosti, opšta privatizacija i rasprostranjena nemaština su osnovne odlike režimske politike. U svojoj borbi protiv te politike i zakona koji krše prava radnika, oni su suprostavljeni režimu i zbog kršenja demokratskih i prava čoveka.

WFDY osuđuje krajnje okrutne metode saslušavanja pri kojima režim ne preza ni od torture u svojoj rešenosti da slomi volju studenata i omladine u ovim previranjima. Dosada je stradalo najmanje 22 a uhapšeno je preko 1500 lica.

WFDY zahteva od vlasti Irana da objavi spisak pohapšenih u ovim demonstracijama, te navede gde se oni trenutno nalaze u pritvoru. Solidarno sa omladinom Irana, WFDY zahteva da se odmah prekine sa torturom, da budu oslobođeni svi oni koje su snage obezbeđenja pohapsile a da se vojska i snage obezbeđenja odmah povuku sa svih fakulteta.

WFDY izražava potpunu solidarnost i podršku sa omladinom Tudeh-a, koji je naš član i koji takođe učestvuje u uličnim protestima, solidarno sa narodnim i omladinskim snagama napretka. WFDY isto tako poziva sve bratske organizacije sveta i svoje članice da se solidarišu i podrže narod i omladinu Irana u borbi za mir, za demokratska i prava čoveka, za socijalnu pravdu, kao i u njihovom nepokolebivom odolevanju zaverama i planovima imperijalisticke sile SAD i reakcionarnih režima Izraela i Saudijske Arabije.

Živela bitka za Napredak i Mir !

Do pobede, u borbi za slobodu, demokratiju i socijalnu pravdu !

Živeli Internacionalizam i Anti-imperijalizam !

WFDY,

u Budimpešti, 11. januara 2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A