PODRŠKA STUDENTSKOM FRONTU

Savez komunističke omladine Jugoslavije-SKOJ u potpunosti podržava opravdane zahteve studenata uperenih protiv najavljenog povećanja školarina.

SKOJ podržava današnju blokadu rektorata Univerziteta u Beogradu u organizaciji Studentskog fronta čije saopštenje prenosimo u celini:

Studenti u organizaciji „Studentskog fronta“ su danas (12.03.2014) u 12h zauzeli zgradu rektorata Univerziteta u Begoradu, protestVujući protiv najavljenog povećanja školarina usled tzv. „solidarnog poreza“. Blokada rektorata jeste čin upozorenja kojim se zahteva od ministarstva momentalno obustavljanje najavljenih nameta, koji udaraju na studente iz materijalno ugroženih socijalnih slojeva.

Savet BU nastavlja da pronalazi raznorazne izgovore za podizanje školarina. Istu nameru su imali i prošle godine ali su ih tada studenti sprečili blokadom rektorata i organizacijom protesta.

Studenti u protestu su u zgradi rektorata zatekli prorektora Beogradskog Univerziteta koji je pristao na pregovore sa njima. U razgovoru sa studentima prorektor je istakao da načelno razume i podržava studentsku borbu, ali da odgovornost za povećanje školarina snosi resorno ministarstvo. Ovim se nastavlja igra „dodavanja vrućeg krompira“ između rektorata i ministarstva u kojoj uvek ona druga strana snosi odgovornost, a posledice za njihovu neodgovornost snose materijalno ugroženi studenti. Kada su studenti zatražili da rektorat otvoreno stane iza studenata u njihovim zahtevima i pruži im svoju pomoć, prorektor je taj zahtev odbio, čime je jasno stao na stranu ministarstva. Time se potvrđuje da rektorat i ministarstvo rade udruženim snagama protiv materijalnih interesa studenata, a samim tim i njihovih roditelja koji čine šire socijalne slojeve. Problem obrazovanja nije izolovan problem, već je povezan sa opštom socijalnom slikom. Zbog toga je doneta odluka o nastavku blokade rektorata, i zakazan studentski zbor za 14h.

Zgrada rektorata se sada nalazi pod upravom studenata, pod kojom će ostati do daljnjeg, a konferencija za štampu je zakazana sutra (13.03) u 11h na kojoj će studentski delegati izneti za javnost svoje zahteve.

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd,

12. mart 2014. god.

sf_blokada

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A