PODRŠKA STUDENTIMA U BORBI PROTIV FAŠISTA

Savez komunističke omladine Jugoslavije pozdravlja uspešnu akciju progresivne organizacije Studentski front i ostalih studenata antifašista, koji su oterali fašističke provokatore u pokušaju održavanje njihove revizionističke tribine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, pod nazivom “Komunistička zlodela u Srbiji”, u organizaciji neo-nacističke organizacije “Srbska akcija”. Nacistički šljam, oruđe buržoazije za najprljavije poslove, pokušao je golim nasiljem da natera studente koji blokiraju Filozofski fakultet na održavanje ove tribune vrlo kreativnog naziva. Studenti Filozofskog su, očekivano, to odbili, da bi hitlerovci i ljotićevci zapretili kako će razbiti blokadu. Međutim, psi koji laju ne ujedaju, pa su povijenih repova napustili fakultet pred organizovanim studentima antifašistima.

SKOJ posebno pozdravlja iskazano čvrsto antifašističko jedinstvo studenata, koje su razni anti-socijalni elementi bezuspešno pokušali da ugroze.

Studenti su pokazali da su dostojni svojih slavnih predaka koji su 30-ih godina XX veka grčevito vodili studentsku borbu protiv buržoazije, kralja, žandarma i fašista. Neki od njih dali su svoje živote u toj borbi, kao što je Mirko Srzentić, koga je ubila policija 1935., a čija bista i dalje ponosito stoji na ulazu u Filološki fakultet, kao i Žarko Marinović, koga su 4. aprila 1936. kukavički ubili fašisti (pripadnici pro-fašističkog ORNAS-a). I danas se 4. april obeležava kao Dan studenata, dan koji slavi Žarka Marinovića, simbola studentske borbe. Nisu samo Mirko Srzentić i Žarko Marinović dali svoje živote u toj pravednoj borbi. Mnogi koji su se borili kao studenti 1936, borili su se kao partizani u Narodno-oslobodilačkoj borbi, pobedili fašizam i na svojim plećima izneli socijalističku revoluciju. Doprinos generacije Žarko Marinovića našoj slobodi je neizmeran. Tekovine njihove borbe mi i danas uživamo, i primorani smo da ih branimo, od novih napada buržoazije, fašista i pro-imerijalističkih vlasti. U toj borbi, stasava nova revolucionarna generacija.

ŽIVELA STUDENTSKA BORBA – ŽIVEO STUDENTSKI FRONT!

ŽIVELA ANTIFAŠISTIČKO JEDINSTVO STUDENATA!

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

03.11.2014.

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A