PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije najoštrije osuđuju nove imperijalističke pritiske na socijalističku Kubu koje u svom neodgovornom maniru najavljuje i sprovodi administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Sa promenama koje je u trenutku kada više nije imao šta da politički izgubi na kraju svog predsedničkog mandata učinio Barak Obama činilo se da se završava jedan period ekstremne agresivnosti, jednostranosti i arogancije u spoljnoj politici SAD i da je pokopan odbačeni sramni legat režima Džordža V. Buša. Ipak, neokonzervativne grupe koje su dovele Džordža V. Buša do predsedništva, promoteri upotrebe sile i dominacije, pod okriljem neviđene američke vojne i ekonomske moći, odgovorni za zločine koji uključuju torturu, ubistva i manipulaciju američkim narodom, brzo su se pregrupisali i ponovo pokreću ogromnu anti-kubansku mašineriju.

Koristeći se starim, isuviše izlizanim, izgovorom o kršenju ljudskih prava na Kubi Donald Tramp kreće u novu anti-kubansku avanturu. Slažemo se da na Kubi postoji grubo kršenje ljudskih prava, ali upravo i samo na teritoriji Centra za pritvor Gvantanamo, delu Kube koji uzurpira američka vlast i gde su zatvorenici podvrgnuti torturi, nehumanom i degradirajućem tretmanu. Američki centar za pritvor Gvantanamo je mesto koje nikada nije trebalo da postoji i koje apsolutno negira Konvenciju o ljudskim pravima i predstavlja, usred 21. veka, uvredu za svetsku savest i koje treba da bude zatvoreno. Kuba ima časnu, višedecenisjku, istoriju u oblasti unapređenja i zaštite ljudskih prava svog naroda. Revolucija je ostvarila da svi Kubanci i Kubanke uživaju sva ljudska prava, prava na slobodno opredeljenje i ljudsko dostojanstvo.

Ako bi postojala istinska želja administracije Donalda Trampa za poboljšanje života građana na Kubi, američka vlada bi mogla da odobri izvoz kubanskih dobara i usluga u SAD i iz SAD na Kubu. Mogla bi da dozvoli Kubi da iz bilo kog dela sveta nabavlja proizvode koji sadrže više od 10% američkih komponenti ili tehnologije, nezavisno od marke ili porekla.

Ministarstvo finansija bi moglo da se uzdrži od praćenja, zamrzavanja i konfiskovanja transfera trećih zemalja u američkim dolarima i drugoj valuti, upućenih kubanskim institucijama ili građanima. Vašington bi mogao da ukine zabranu plovilima trećih zemalja da uđu u američke luke pre 180 dana od ulaska u kubanske luke. Moglo bi takođe da se ukine i praćenje Ministarstva finansija preduzeća i finansijskih institucija koje trguju i rade sa Kubom. I na kraju, mogao bi da ukine nepravedno uključivanje Kube na takozvani spisak zemalja pokrovitelja terorizma, koja tamo ostaje iz čisto političkih razloga, čiji je jedini cilj da opravda politiku blokade koju u ogromnoj većini osuđuje međunarodna zajednica.

Narod socijalističke, suverene i nezavisne, Kube ima jedini puno i legitimno pravo da odlučuje o sudbini svoje zemlje. Volja naroda Kube je jasna i višestruko potvrđena, urezana u svaki kamen i svaki pedalj zemlje – odbraniti Revoluciju, slobodu i nezavisnot Kube.

NKPJ i SKOJ nastaviće aktivno da pružaju solidarnu pordšku i pomoć bratskom narodu Kube u njihovim nastojanjima da sačuvaju dostojanstvo, slobodi i nezavisnost socijalističke Kube.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

20.06.2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A