PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE

Nova komunistička partija Jugoslavije, Savez komunističke omladine Jugoslavije, Mreža za odbranu čovečanstva i Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva Beograd, 29.maja 2021. u okviru Međunarodnog karavana podrške za ukidanja blokade Republike Kube, organizovali su zajedničku manifestaciju kod spomen obeliska „Večna vatra“.

Prisutnima se obratio Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac koji je najoštrije osudio imperijalističku politiku SAD-a, koja kad je u pitanju Republika Kuba ima svoj kontinuitet više od 60 godina.

 

Blokada Republike Kube je uvedena sa ciljem da se uguši socijalistička revolucija i da se ponovo uspostavi marionetski, kolonijalni režim, kako bi se zaustavio svestrani napredak  kubanskog društva, a od ove male karipske države napravilo „dvorište imperije“, kakvo je bilo u vreme diktatora Fulgensia Batiste.

Najduže i najbrutalnije sankcije koje slobodarski i hrabri kubanski narod trpi, traju već 60 godina i predstavljaju svojevrstan presedan u međunarodnim odnosima, i najgrublje kršenje međunarodnog prava.

 

Ceo svet godinama unazad, kroz rezolucije Generalne skupštine UN zahteva ukidanje blokade Republike Kube, ali imperijalističke SAD zajedno sa svojim „satelitom“ Izraelom i u novije vreme sa Brazilom, nastavljaju sa politikom svekolikih pritisaka i sankcija na ekonomiju, kulturu i umetnost, kao i na sve vidove društvenog razvoja, što za direktnu posledicu ima i ugrožavanje socijalnog standarda kubanskih građana.

 

Uprkos svemu Kuba i njeni građani, predvođeni državnim rukovodstvom na čelu sa drugom Migel Diaz Kanelom, a čvrsto oslonjeni na ideje i tekovine Kubanske revolucije i legendarnog Fidela Kastra, nisu poklekli i stoički podnose sve teškoće, unapređujući osnovne poluge svakog humanog društva – školski i zdravstveni sistem.

 

Najbolja potvrda za to nam stiže svih ovih poslednjih meseci, kada Kuba ostvaruje zadivljujuće rezultate u borbi protiv COVID-19, i to ne samo na ostrvu, već solidarno i dobrovoljno pomaže i drugim zemljama u svetu, kroz angažman medicinske brigade „Henri Riv“.

 

Drug Aleksandar Banjanac je istakao da podršku Republici Kubi, dajemo baš pred spomenikom žrtvama imperijalističke agresije koju su SAD-e i 19 zemalja NATO alijanse počinile nad Saveznom Republikom Jugoslavijom 1999. godine, i za taj zločin ostale nekažnjene.

Takođe, prisutni su iskoristili priliku da obiđu u obližnjem Parku prijateljstva memorijalnu ploču posvećenu poseti Beogradu vođe kubanske revolucije druga Fidela Kastra, kao i sadnicu koju je Fidel u parku zasadio.

Uvereni smo da će hrabri kubanski narod istrajati u svojoj pravednoj borbi za očuvanje slobode, državnog suvereniteta i socijalističke revolucije, a iznad svega prava na samostalno odlučivanje o sudbini kubanskog društva.

 

STOP BLOKADI KUBE!
CUBA SI, YANKEE NO!

Sekretarijat NKPJ,
Sekretarijat SKOJ-a,
Beograd,
30. 05. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A