PODRŠKA RADNICIMA RTV-a

Radnici RTV Vojvodine, predvođeni sindikatom “Nezavisnost” održali su danas protest ispred sedišta svoje televizije u Novom Sadu zbog najavljenog odpuštanja 200 svojih kolega. Radnike je podržalo još nekoliko gradskih sindikata, a podršku su im pružili i naši aktivisti.

 

Rukovodstvo RTV-a, suočavajući se sa nedostatkom sredstava nastalim usled umanjenja budžeta za kulturu na nivou Republike, odlučilo je da od sutra zatvori vrata svojih redakcija za oko 200 radnika koji su godine rada uložili u ovu televiziju. Ovi radici, uz još 50 ranije otpuštenih, predstavljaju četvrtinu radnog kolektiva pokrajinskog javnog servisa. Bahato ponašanje nesposobnog rukovodstva posebno se može ogledati u činjenici da je mnogim radnicima rešenje o otkazu uručeno danas, samo dan pre zvaničnog izbavcivanja na ulicu.

 

Sindikati izražavaju opravdanu zabrinutost da će otpuštanje ovolikog broja kvalitetnog kadra ozbiljno smanjiti kvalitet programa. Posebno su ugrožene manjinske redakcije. Većina njih okuplja ne više od 20 radnika, te će otpuštanje čak i jednog radnika poremetiti njihovo funkcionisanje. Velika većina radnika, posebno iz redova nacionalnih manjina, planira da posle ovog otkaza napusti Srbiju, dok će na njihova mesta zauzeti neradnici iz redova SNS-a, zaposleni preko veze.

 

Radnici okupljeni oko sindikata “Nezavisnost” izneli su sledeće zahteve:

 

1. Da se svi radnici RTV-a angažovani preko agencije za zapošljavanje prime u radni odnos u JMU Radio-televizije Vojvodine, te da se prekine sa praksom saradnje sa posredničkim agencijama, jer to budžet RTV košta više zbog visokih provizija koje te agencije uzimaju.

 

2. Da rukovodstvo RTV-a obezbedi uštede na drugim budžetskim pozicijama kako bi se prebrodila trenutna finansijska kriza zbog rebalansa budžeta, a ne otpuštanjem zaposlenih koji su nosioci programa medija u kojima rade.

 

3. Da rukovodstvo RTV-a hitno inicira sednicu upravnih odbora javnih servisa na kojoj bi se utvrdila realna cena TV pretplate, u skladu sa Zakonom o javnim servisima, a kako funkcionisanje RTV-a i RTS-a ne bi zavisilo od volje vladajućih političkih aktera.

 

4. Ukoliko nije u stanju da reši aktuelne probleme i obezbedi zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, rukovodstvo RTV-a bi moralo da podnese ostavke.

 

5. Sindikat “Nezavisnost” će o svim zahtevima obavestiti sve domaće i međunarodne medijske organizacije, Međunarodnu organizaciju rada, kao i Misiju OEBS-a i Evropske komisije u Srbiji.

 

NKPJ i SKOJ izražavaju solidarnost i podršku radnicima Radio-televizije Vojvodine i poziva sve radnike Novog Sada da se solidarno priključe njihovoj borbi!

 

Sekretarijat NKPJ,

 

Sekretarijat SKOJ-a,

 

31. 08. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A