OSTAVKE ZBOG GNUSNIH LJOTIĆEVSKIH KORAČNICA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije osuđuju sramno recitovanje stihova iz kvislinških ljotićevskih pesama na svečanosti povodom 9. Maja, Dana pobede nad fašizmom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Zbog tog gnusnog i nedopustivog čina NKPJ i SKOJ će Vladi Srbije predati zahtev za momentalnu smenu odgovornih ministara, članova Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

Srpski dobrovoljački korpus je bio vojna formacija fašističke partije Jugoslovenski narodni pokret „Zbor“ na čelu sa Dimitrijem Ljotićem, koji je služio nacističkom okupatoru pod čijom se komandom borio u Drugom svetskom ratu protiv antifašističkih oslobodilaca, jugoslovenskih partizana. Srpski dobrovoljački korpus je pored brojnih ratnih zločina, među kojima je jedan od najpoznatihih skupljanje talaca streljanih u Kragujevcu, poznat i po tome tome što je naoružavan i snabdevan od strane nemačkog okupatora a pred kraj rata postao i deo zloglasnih nacističkih SS jedinica. Bez obzira da li je reč o sramnom neznanju ili svesnoj provokaciji, recitovanje koračnica kvislinške i fašističke formacije na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom predstavlja neoprostiv prekršaj koji mora biti sankcionisan.

 

Recitovanje stihova kvislinških koračnica „Mrtvi niste“ i „Borba već se bliži kraju“ predstavlja neizrecivu uvreda za sve žrtve naci-fašizma i domaćih izdajnika, u koje pored belogardejaca, ustaša, četnika spadaju i ljotićevci, kao i za sve one koji su se protiv tog zla borili u Drugom svetskom ratu.

 

Nakon što aktuelna vlast, isto kao i ona pre nje, godinama vrši reviziju istorije promovišuči četničke izdajnike i zločince kao „antifašiste“ sada se bez stida otišlo i korak dalje, nedoličnim i gnusnim recitovanjem koračnica kvislinških formacija poput ljotićevaca, koji nisu ni pokušavali da sakriju da sarađuju i služe naci-fašističkog okupatora.

 

Takođe, mi izražavamo i protest zbog neprimerenog i sramnog govora Milorada Dodika. Njega je odlikovao krajnje revizionistički i lažljivi ton. Nije Dodik tim govorom ispao samo puka neznalica, niti je Dodik samo na svoju ruku blatio veličanstvenu borbu partizanskih div junaka, isticanjem četnika kao antifašista.

 

Stoga NKPJ i SKOJ traže hitnu ostavku svih nadležnih u Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije koju su dozvolili skaradni i bezočni čin koji je bacio ljagu na veliki praznik, 9.maj, Dan pobede nad fašizmom.

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

11. 05. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A