“OLUJA” – ZLOČIN TUĐMANOVACA I ZAPADNIH IMPERIJALISTA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije osuđuju vojnu paradu u Zagrebu i proslavu u Kninu povodom zločinačke akcije „Oluja“ koju je sproveo nacional-šovinistički režim Franje Tuđmana uz pokroviteljstvo zapadnog imperijalizma.

„Oluja“ predstavlja grozomorni zločin u kome je nakon mučkog napada hrvatskih separatističkih i pro-imperijalističkih bojovnika svoje domove moralo da napusti oko 250 hiljada Srba dok je njih oko 2.000 ubijeno ili nestalo. „Oluja“ predstavlja etničko čišćenje Hrvatske od srpskog življa koje izveo režim na čelu sa izdajnikom hrvatskog naroda i Jugoslavije Franjom Tuđmanom, slugom Vašingtona i Brisela uz odobrenje zapadnog imperijalizma. Ni danas, 20 godina posle „Oluje“ izbegli Srbi ne mogu da se vrate u svoje domove a prava srpskog naroda u Hrvatskoj se i dalje sistematski krše od strane buržoaskog pro-imperijalističkog režima. Srbi su u Hrvatskoj nakon njenog antiustavnog otcepljenja od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije građani drugog reda a imperijalistički centri moći, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO to mirno posmatraju i licemerno ćute. Razlog je taj što je upravo zapadni imperijalizam uz pomoć petokolonaških snaga među kojima su bili i tuđmanovci razbio SFRJ kako bi srušio socijalizam, izazvao krvavi bratoubilački rat, stvorio rascepkane vazalne države na teritoriji bivše Jugoslavije i obezebdio svoje vojno, političko i ekonomsko prisustvu na ovim prostorima.

Bez obzira na nedopustive greške kao što su dolazak na vlast u Kninu i Vukovaru četničkih i nacional-šovinističkih elemenata što je sprečilo najveći broj pro-jugoslovenski orijentisanih Hrvata da priđu borbi protiv tuđmanovaca i neo-ustaštva , sramni pokušaj zabrane komunističkih organizacija i uvođenje kapitalističkog društvenog sistema, srpski narod u Hrvatskoj je imao puno pravo da nastavi da živi u Jugoslaviji i ostvari pravo na samoopredeljenje do otcepljenja i stvori Republiku Srpsku Krajinu. Sa druge strane otcepljenje Hrvatske pod Tuđmanovim režimom ne predstavlja samo kršenje Ustava SFRJ već i asistiranje svome gazdi, zapadnom imperijalizmu da razbije Jugoslaviju i sruši socijalizam u našoj zemlji.

NKPJ i SKOJ ističu da srpski i hrvatski narod nisu neprijatelji. Radni ljudi u Srbiji i Hrvatskoj imaju iste probleme i samo jednog neprijatelja a to je imperijalizam kao najveći stadijum kapitalizma. Zapadni imeprializam se rukovodi politikom „zavadi pa vladaj“ i stalno će podgrevati netrpeljivosti između Srba i Hrvata zarad svojih ekspanzionističkih ciljeva. Srpski i hrvatski narod ne treba da dozvole imperijalizmu da ih svađa i okreće jedne protiv drugih. Tek kada zapadni imperijalizam bude proteran sa Balkana, tek kada protiv njega ujedinjeno nastupe svi jugoslovenski narodi, među njima Srbi i Hrvati, stvoriće se uslovi da se Srbi vrate na svoja ognjišta sa kojih su proterani a da Hrvati i Srbi živeo kao braća u obnovljenoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj kao sastavnom delu obnovljene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

8. avgust 2015. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

POLITIČKA ŠKOLA: ULOGA AVANGARDNE PARTIJE U KLASNOJ BORBI STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA ODRŽANA PROMOCIJA GLASNIKA U SUBOTICI I NOVOM SADU PODRŠKA RADNICIMA RTV-a PODRŠKA ZA LUKAŠENKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA