ODRŽANA TRIBINA „BOLIVARSKA REVOULUCIJA“

U četvrtak, 14.05.2015., u Domu kulture Studentski grad, u organizaciji Studentskog fronta, održana je tribina pod nazivom: „BOLIVARSKA REVOLUCIJA – dostignuća i izazovi na polju visokog obrazovanja”, a na kojoj je govorila ambasadorka Venecuele, njena ekselencija Dia Nader de el Andari. Na početku izlaganja, ambasadorka El Andari pričala je o trenutnoj situaciji u Bolivarskoj Republici Venecueli i napadima imperijalističkih Sjedninjenih Američkih Država na Venecuelu u cilju destabilizacije i eksploatacije resursa, kako ove, tako i drugih suverenih zemalja Latinske Amerike.

Amasadorka je govorila o tzv. “misijama” koje su sprovođene u okviru obrazovanja nakon dolaska predsednika Uga Čaveza na vlast, a koje su za cilj imale prvenstveno opismenjavanje stanovništva. U okviru ovih misija, omogućeno je čitavom stanovništvu Venecuele da naknadno završi osnovne i srednje škole, kao i fakultete. Ambasadorka je posebno istakla činjenicu da je obrazovanje u Venecueli potpuno besplatno, kao i to da su za 16 godina, od Bolivarske revolucije pa do danas, širom Venecuele otvorena 24 nova univerziteta, što mnogo govori o odnosu današnje, Bolivarske Venecuele prema obrazovanju. Takođe, ulaganja ove zemlje u obrazovanje, za tih 16 godina, porasla su sa minornih 2% BDP-a (pre Bolivarske revolucije) na čak 12-13%, što je rezultovalo time da danas više od 90% stanovništva ima završenu osnovnu i srednju školu, a da visoko obrazovanje sve veći procenat stanovništva.

Ona je u svom daljem izlaganju govorila o tome da će Venecuela nastaviti putem socijalizma i socijalne pravde koji je trasirao predsednik Čavez, jer je to jedini put koji vodi stvarenju boljeg, pravednijeg i humanijeg sveta zasnovanog na: miru, jednakosti i ravnopravnosti svih ljudi bez obzira na poreklo, rasne, nacionalne i verske razlike.

Na kraju tribine, ambasadorka je odgovarala na brojna pitanja publike, iz oblasti socijalnog i obrazovnog sistema, kao i iz oblasti politike i ekonomije.

Ispred Studentskog fronta prisutnima se obratio, i na prisustvu zahvalio, moderator tribine i Prvi sekretar Studentskog fronta, kolega Marko Šović koji je naznačio sličnosti između obrazovnog sistema Venecuele, sa jedne, i onoga za šta se Studentski front, kao progresivna studentska organizacija bori, sa druge strane. Obrazovanje mora biti svima dostupno jer samo tako može biti kvalitetno, ono ne sme biti podređeno tržištu koje društvo posmatra kao skup atomiziranih individua, od kojih samo neke imaju privilegiju da dođu do obrazovnja – istakao je kolega Šović.

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd, 15.05.2015.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A