OBELEŽEN STALJINOV ROĐENDAN I DAN OSNIVANJA PRVE PROLETERSKE

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije održali su skup u prostorijama Partije, u petak 21.12.2018. povodom rođendana druga Staljina i dana formiranja Prve proleterske udarne brigade.

Skup je otvorila govoromi pozdravila članica Sekretarijata NKPJ drugarica Vesna Milunović koja je istakla sledeće: „okupili smo se, povodom 139. rođendana jednog velikana svetske istorije, druga Josifa Visarionoviča Staljina, kao i povodom 77. godišnjice od formiranja legendarne Prve proleterske brigade. Ona je formirana u Rudom 21.12. 1941. godine, baš u čast Staljinovog rođendana, a od boraca ove brigade kasnije će nastati JNA – Jugoslovenska narodna armija, koja je, svojevremeno, bila jedna od najmoćnijih armija u Evropi.

Drug Staljin je jedan od četiri klasika naučnog socijalizma, osim Marksa, Engelsa i Lenjina. On je nastavljač Lenjinovog dela, rukovodilac KP Sovjetskog saveza, voda svetskog proleterijata, komandant Crvene armije koja je porazila fašizam u Drugom svetskom ratu, neko ko je bio na čelu antihitlerovske koalicije.

Bio je i rukovodilac izgradnje socijalizma u SSSR-u, državnik koji je postavio temelje međunarodnog radničko-komunističkog pokreta, jedan od glavnih stubova komunističke ideologije. To je čovek koji je Rusiju preuzeo sa drvenim ralom, a ostavio je naoružanu atomskim oružjem. Bez odlučujuće uloge druga Staljina nemoguće je danas govoriti o pobedama mnogih proleterskih revolucija širom sveta u: Mongoliji, Kini, Vijetnamu, Demokratskoj narodnoj republici Koreji, zemljama istočne Evrope, a kasnije se taj revolucionarni plamen rasplamteo i na zemlje: Latinske Amerike, Afrike i druge regione u svetu.

Bez isticanja istorijski značajne i neophodne uloge druga Staljina, takođe, nije moguće govoriti o stvaranju i razvoju komunističkih partija u svetu, nemoguće je govoriti o izgradnji društva socijalne pravde i izgradnji autentičnog socijalizma“ – kazala je drugarica Milunović.

Posle Vesninog govora nastavljeno je neformalno druženje u lepoj atmsoferi, kojoj je doprinela i rođendanska torta koja je bila poslužena prisutnima.

Bila je ovo prilika da se analizira rad u skorijem periodu i najave aktivnosti tokom prazničnog perioda. Između ostalog je najavljena i priprema novogodišnjih kalendara s tematikom stogodišnjice KPJ i SKOJ-a koje obeležavamo u 2019., a biće distribuirani u subotu 29.12.2018. tokom novogodišnjeg druženja, takođe u prostorijama Partije u Beogradu u Ustaničkoj 17. od 16 časova.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

22.12.2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A