OBELEŽEN STALJINOV ROĐENDAN I DAN OSNIVANJA PRVE PROLETERSKE

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije održali su skup u prostorijama Partije, u petak 21.12.2018. povodom rođendana druga Staljina i dana formiranja Prve proleterske udarne brigade.

Skup je otvorila govoromi pozdravila članica Sekretarijata NKPJ drugarica Vesna Milunović koja je istakla sledeće: „okupili smo se, povodom 139. rođendana jednog velikana svetske istorije, druga Josifa Visarionoviča Staljina, kao i povodom 77. godišnjice od formiranja legendarne Prve proleterske brigade. Ona je formirana u Rudom 21.12. 1941. godine, baš u čast Staljinovog rođendana, a od boraca ove brigade kasnije će nastati JNA – Jugoslovenska narodna armija, koja je, svojevremeno, bila jedna od najmoćnijih armija u Evropi.

Drug Staljin je jedan od četiri klasika naučnog socijalizma, osim Marksa, Engelsa i Lenjina. On je nastavljač Lenjinovog dela, rukovodilac KP Sovjetskog saveza, voda svetskog proleterijata, komandant Crvene armije koja je porazila fašizam u Drugom svetskom ratu, neko ko je bio na čelu antihitlerovske koalicije.

Bio je i rukovodilac izgradnje socijalizma u SSSR-u, državnik koji je postavio temelje međunarodnog radničko-komunističkog pokreta, jedan od glavnih stubova komunističke ideologije. To je čovek koji je Rusiju preuzeo sa drvenim ralom, a ostavio je naoružanu atomskim oružjem. Bez odlučujuće uloge druga Staljina nemoguće je danas govoriti o pobedama mnogih proleterskih revolucija širom sveta u: Mongoliji, Kini, Vijetnamu, Demokratskoj narodnoj republici Koreji, zemljama istočne Evrope, a kasnije se taj revolucionarni plamen rasplamteo i na zemlje: Latinske Amerike, Afrike i druge regione u svetu.

Bez isticanja istorijski značajne i neophodne uloge druga Staljina, takođe, nije moguće govoriti o stvaranju i razvoju komunističkih partija u svetu, nemoguće je govoriti o izgradnji društva socijalne pravde i izgradnji autentičnog socijalizma“ – kazala je drugarica Milunović.

Posle Vesninog govora nastavljeno je neformalno druženje u lepoj atmsoferi, kojoj je doprinela i rođendanska torta koja je bila poslužena prisutnima.

Bila je ovo prilika da se analizira rad u skorijem periodu i najave aktivnosti tokom prazničnog perioda. Između ostalog je najavljena i priprema novogodišnjih kalendara s tematikom stogodišnjice KPJ i SKOJ-a koje obeležavamo u 2019., a biće distribuirani u subotu 29.12.2018. tokom novogodišnjeg druženja, takođe u prostorijama Partije u Beogradu u Ustaničkoj 17. od 16 časova.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

22.12.2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A