OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA ZEMUNA – 22. OKTOBAR

Dan oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu, 22. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine. Delegacija NKPJ I SKOJ-a je prisutovala ovom događaju koji je organizovan tradicionalno od strane SUBNOR-a Zemun.

 

Poštu oslobodiocima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i svim žrtvama fašističkog terora, odali su predstavnici gradskog odbora SUBNOR-a, boračkih udruženja i građani Zemuna. Polaganju venaca je prisustvovao i ratni veteran, učesnik borbi na Sutjesci, pukovnik-pilot drug Borisav Filipović, pripadnik 21. srpske udarne divizije koja je učestvovala u oslobođenju Beograda. Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija Beograda, a u oslobađanju glavnog grada poginulo je više hiljada boraca i civila.

 

Borbe za oslobođenje Zemuna otpočele su odmah po prelasku partizanskih jedinica i Crvene armije preko Savskog mosta, 21. oktobra 1944. godine. Posle teških borbi, u noći između 21. i 22. oktobra, oslobođena je Bežanija, a 22. oktobra, posle slamanja otpora na aerodromu i kod železničke stanice oslobođen je Zemun.

 

Dan kasnije, 23. oktobra oslobođena je Batajnica i tradicionalno se u spomen na 220 sugrađana postradalih za slobodu 1945. godine, polažu venci na spomenik palim borcima u centru ovog zemunskog naselja.

 

Obeležavanje antifašističkih tekovina je veoma važno u vremenu kada imamo povampirenje fašizma. NKPJ i SKOJ neće dozvoliti rehabilitaciju fašista i kolaboracionista u našoj zemlji. NKPJ i SKOJ će uvek stajati u prvim redovima antifašističkog pokreta, i neće dozvoliti da se ikad zaborave dostignuća slavne Narodno-oslobodilačke borbe!

 

Slava oslobodiocima, partizanima i Crvenoj armiji!

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

22. 10. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A