OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA ZEMUNA – 22. OKTOBAR

Dan oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu, 22. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine. Delegacija NKPJ I SKOJ-a je prisutovala ovom događaju koji je organizovan tradicionalno od strane SUBNOR-a Zemun.

 

Poštu oslobodiocima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i svim žrtvama fašističkog terora, odali su predstavnici gradskog odbora SUBNOR-a, boračkih udruženja i građani Zemuna. Polaganju venaca je prisustvovao i ratni veteran, učesnik borbi na Sutjesci, pukovnik-pilot drug Borisav Filipović, pripadnik 21. srpske udarne divizije koja je učestvovala u oslobođenju Beograda. Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija Beograda, a u oslobađanju glavnog grada poginulo je više hiljada boraca i civila.

 

Borbe za oslobođenje Zemuna otpočele su odmah po prelasku partizanskih jedinica i Crvene armije preko Savskog mosta, 21. oktobra 1944. godine. Posle teških borbi, u noći između 21. i 22. oktobra, oslobođena je Bežanija, a 22. oktobra, posle slamanja otpora na aerodromu i kod železničke stanice oslobođen je Zemun.

 

Dan kasnije, 23. oktobra oslobođena je Batajnica i tradicionalno se u spomen na 220 sugrađana postradalih za slobodu 1945. godine, polažu venci na spomenik palim borcima u centru ovog zemunskog naselja.

 

Obeležavanje antifašističkih tekovina je veoma važno u vremenu kada imamo povampirenje fašizma. NKPJ i SKOJ neće dozvoliti rehabilitaciju fašista i kolaboracionista u našoj zemlji. NKPJ i SKOJ će uvek stajati u prvim redovima antifašističkog pokreta, i neće dozvoliti da se ikad zaborave dostignuća slavne Narodno-oslobodilačke borbe!

 

Slava oslobodiocima, partizanima i Crvenoj armiji!

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

22. 10. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A