NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ-A

Nova komunistička partija Jugoslavije ( NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim svojim članovima, radnim ljudima i omladini Srbije i Jugoslavije čestitaju novu 2018. godinu i šalju vatrene revolucionarne pozdrave!

I odlazeća godina obilovala je grčevitim borbama radničke klase protiv antinarodnih mera koje sprovodi proimperijalistički buržoaski režim Aleksandra Vučića, a Partija i SKOJ su u svim tim borbama ponosno stajali u prvim redovima. Takođe, godina koja je iza nas će ostati upamćena po mnogim važnim događajima kako sa jugoslovenski tako i za međunarodni komunistički pokret.

Veoma značajna stvar za Partiju desila se već na samom početku godine, održan je 5. Kongres NKPJ, na kom je došlo do planiranog podmlađivanja rukovodećih kadrova Partije. Dotadašnji Generalni sekretar drug Batrić Mijović povukao se sa te funkcije na kojoj je dao neizmeran doprinos u funkcionisanju Partije nakon smrti osnivača i prvog genseka NKPJ druga Branka Kitanovića 2011. godine. Kongres je jednoglasno izglasao da novi Generalni sekretar postane drug Aleksandar Banjanac, pouzdani kadar Partije koji je dotad obavljao funkcije prvog sekretara SKOJ-a i izvršnog sekretara NKPJ. Krajem januara, održana je svečana akademija i niz drugih manifestacija povodom 25. godina od obnavljanja Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Na svečanoj akademiji održanoj u beogradskom hotelu „ Astorija“ u prisustvu gostiju iz zemlje i inostranstva centralni referat podneo je drug Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a. NKPJ i SKOJ su u februaru kada je zvanično objavio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, podržali druga Željka Veselinovića, predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i predstavnika udruženja građana „Radnik nije rob“. Međutim, smicalicama i trikovima buržoaskog proimperijalističkog režima Veselinoviću je onemogućeno da preda potpise građana za kandidaturu na izborima za predsednika Srbije. Na taj način je sprečen da učestvuje na izborima i sprovede svoju kampanju do kraja. Osnovni razlozi zbog kojih je Željko Veselinović onemogućen da preda svoju kandidaturu Republičkoj izbornoj komisiji su kratak rok za prikupljanje potpisa građana i mali broj notara.

NKPJ i SKOJ su tom prilikom izrazili oštar protest zbog činjenice da je buržoaski režim onemogućio drugu Veselinoviću da sprovede našu zajedničku kampanju do kraja i učestvuje na izborima za predsednika Srbije. NKPJ i SKOJ su zbog toga pozivali radnike, seljake, nezaposlene, studente, omladinu, penzionere i poštenu inteligenciju da na izborima za predsednika Srbije 2.aprila ne podrže nijednog od kandidata, to jest da ne daju nijedan glas buržoaziji.

NKPJ i SKOJ sa pozdravili uspešno organizovan skup „Studenti podržavaju radnike“ održan 11. aprila ispred Vlade Srbije i protestne šetnju radnika, studenata, sindikalaca i drugih građana koju su predvodili Studentski front (organizator skupa) i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“. Cilj tog skupa je bio protest protiv katastrofalno lošeg položaja radničke klase u Srbiji i podrška radnicima Goše u generalnom štrajku, IMT-a koji se bore protiv proglašenog stečaja u fabrici, Fori tekstila protiv prekovremenog rada, FAP-a za opstanak fabrike, sa Vladicom Tomaševićem, predsednikom sindikata „Sloga“u kruševačkom Trajalu koji je dobio otkaz zbog svoje sindikalne delatnosti kao i svim drugim radnicima u protestu širom Srbije. Okupljenima ispred Vlade Srbije obratio se tom prilikom i drug Aleksandar Banjanac, Generalni sekretar NKPJ. Nakon skupa je usledila protestna šetnja centralnim ulicama Beograda a na čelu povorke se nalazila parola koju su nosili skojevci “ Ni Vučić ni DOS već vlast radnog naroda”.

Partija i SKOJ tradicionalno su obeležili 1. maj, Praznik rada i Dan međunarodne proleterske solidarnosti. Uprkos buržoaskim gradskim vlastima koje su uklanjanjem spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića s gradskog trga koji je za vreme socijalizma bio nazvan po o tom velikanu, želeći time da odvrate radni narod od obeležavanja Praznika rada uz odavanje pošte Tucoviću, od insistiranja na nastavku borbenih i revolucionarnih tradicija, komunisti su prkosno centralnu manifestaciju obeležili upravo na Trgu Dimitrija Tucovića. Nakon toga aktivisti NKPJ i SKOJ pošli se put Trga Marksa i Engelsa gde je otpočeo veliki sindikalni skup. Posle okupljanja usledila je šetnja centralnim gradskim ulicama Beograda tokom koje su komunisti sve vreme uzvikivali borbene revolucioarne poruke kojima je dostojanstveno i kako to priliči obeležena najvažnija radnička manifestaciju u godini.

U junu je Partija zvanično saopštila da odluka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije da za mandatara nove Vlade predloži Anu Brnabić demonstrira njegovu servilnost prema interesima krupnog kapitala, prvenstveno američkog. Nakon obaranja cene maline na duplo nižu od minimalne isplatljivosti Partija, SKOJ i Studentski front su aktivno učestvovali u protestima koji su organizovani. Takođe, u istom tom mesecu sa oduševljenjem su pozdravili generalni štrajk 2.000 radnika fabrike Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu zbog niskih primanja i loših uslova rada.

U fantastičnoj atmosferi 7. novembra u dupke punoj svečanoj sali hotela „Astoria“ u Beogradu, Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije obeležili su grandiozni jubilej, stogodišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije. Centralni referat, kako to i dolikuje, podneo je drug Aleksandar Banjanac, Generalni sekretar NKPJ. Istovremeno u 19. Međunarodnom sastanku komunističkih i radničkih partija sveta održanom u čast jubileja Velikog oktobra u Lenjingradu i Moskvi prisustvovala je dvočlana delegacija Partije u sastavu drug Marijan Kubik, član Sekretarijata i sekretar za međunarodne odnose NKPJ i drug Nikola Stojiljković, član Centralnog komiteta NKPJ.

Prvi veliki zadatak koji NKPJ i SKOJ očekuje u nastupajućoj 2018. godini biće priprema za predstojeće izbore za Skupštinu grada Beograda. Partija u SKOJ su odlučili da na njima nastupe i pozvali na stvaranje ujedinjenog fronta levice i doneli izborni program od 12. tačaka. Predstojeći izbori u Beogradu će biti među centralnim temama na godišnjoj konferenciji NKPJ koja će biti održana 13, januara u Beogradu.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije će i u nastupajućoj 2018. insistirati na neumitnoj činjenici da se radni narod Srbije za bolju budućnost jedino može izboriti stvaranjem ujedinjenog fronta svih obespravljenih, kako kada je reč o protestima tako i u nastupu na izborima.

Godina iza nas bila je u znaku 100 godina Velike oktobarske socijalističke revolucije, događaja koji je nesumljivo promenio svet i pomerio granice ljudskih sloboda i stvaralačkih snaga.

Ulazimo u godinu velikih jubileja – 200 godina od rođenja Karla Marksa, 170 godina od prvog izdanja Manifesta Komunističke partije, 115 godina od osnivanja Srpske socijaldemokratske partije.

Pred nama su novi zadaci, nove borbe i nove pobede. Sa svima onima koji se bore, koji nikad ne posustaju pred teškoćama, onima koji veruju u ljudske sposobnosti za stvaranje, širenje i negovanje vrednosti i ideja, onima koji se klade u čovečanstvo; svima onima koji dele divno ubeđenje da je bolji svet moguć, borićemo se zajedno sa njima i pobedićemo!.

Želimo Vam srećnu i uspešnu novu 2018. godinu ispunjenu ličnom, porodičnom i poslovnom srećom!

Do konačne pobede, za socijalizam!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

31. decembar 2018. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A