NKPJ OBELEŽILA GODIŠNJICU OSNIVANJA

U ponedeljak 1.jula 2013. godine u Beogradu, u Sali “Novi svet” u Ustaničkoj 17 Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) obeležila je godišnjicu svog osnivanja. NKPJ je osnovana 30.juna 1990. godine u Beogradu, u zgradi Saveza inženjera i tehničara i taj datum se vodi kao zvaničan Dan Partije (koji je ove godine održan dan kasnije iz tehničkih razloga).

Prisutnima na svečanosti prva se obratila drugarica Vesna Milunović, član Sekretarijata NKPJ koja je bila učesnik Osnivačkog kongresa Partije 30.juna 1990. godine evocirajući uspomene na taj dan. Nakon nje je drugarica Ana Ručnov, član Sekretarijata NKPJ i predsednica Saveza književnika Jugoslavije pročitala pesmu Branka Ćopića “Pesma mrtvih proletera”. Pesmu posvećenu jednom od najboljih jugoslovenskih fudbalera svih vremena , doktoru medicine i komunisti Milutinu Ivkoviću Milutuncu, čije je spomen obeležje koje se nalazi pored stadiona Fudbalskog kluba Partizan nedavno obnovljeno, pročitao je poznati sportski novinar drug Saša Petrović. Član Sekretarijata SKOJ i NKPJ drug Aleksandar Đenić je pristune na svečanosti upoznao sa dosadašnjim aktivnostima partijskog podmlatka Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i organizacije Studentski front, na čijem je čelu kao prvi sekretar, i pozvao skojevce i druge članove Partije da uzmu učešće u manifestacijama obeležavanja antifašističkih datuma 4.jula u Bojčinskoj šumi, i 7.jula u Beloj Crkvi kao i na protestu protiv antinarodnih kriznih mera buržoaske Vlade Srbije 5.jula u Beogradu.

Generalni sekretar NKPJ drug Batrić Mijović se osvrnuo na pređeni put Partije u proteklih 23. godine, i ocenio ga pozitivnim isto kao i rad njene omladinske organizacije SKOJ. Drug Mijović je prisutne upoznao i sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji i stavovima NKPJ o svim najvažnijim društvenim pitanjima. U sklopu obeležavanja Dana Partije objavljen je i jubilarni 25. broj “Glasnika SKOJ-a” koji je distribuiran prisutnima na svečanosti u Ustaničkoj 17.

U prepodnevnim časovima, delegacija NKPJ predvođena generalnim sekretarom drugom Btrićem Mijovićem, posetilo je grob druga Branka Kitanovića, osnivača Partije, na Centralnom groblju u Beogradu i položila venac u ime Partije i SKOJ.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A