NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Delegacija NKPJ i SKOJ-a položila je venac u spomen parku oslobodiocima povodom 20. oktobra, dana kada je Oslobođen Beograd u Drugom svetskom ratu. Naše aktiviste na ovom skupu je predvodio Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac, kao i Prvi sekretar SKOJ-a drug Aleksandar Đenić.

 

Ove godine, ovaj važan jubilej je proslavljen u specifičnim okolnostima, a razlog tome je koronavirus. Ipak, bez obzira na sve, i ovoga puta je veliki deo Beograđana odao počast herojima koji su se borili za slobodu našeg glavnog grada. Beograd su, posle teških borbi od 11. do 20. oktobra oslobodile jedinice Prve armijske grupe NOVJ pod komandom generala Peke Dapčevića, sa oko 50.000 boraca i jedinice Crvene armije, pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova. Od 17. oktobra u Beogradskoj operaciji učestvovala je i 23. divizija 14. korpusa iz grupacije pod komandom Koče Popovića. U borbama za oslobođenje Beograda poginulo je 2.953 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a oko 4.000 ih je ranjeno. Poginulo je i 960 boraca Crvene armije. Oslobađanjem Beograda presečena je odstupnica Nemačkoj grupi armija “E”, koja se pod komandom Fon Lera povlačila iz Grčke i Albanije. Ove Nemačke snage su bile prinuđene da se probijaju teškim putevima kroz Crnu Goru i Bosnu.

 

Obeležavanje antifašističkih datuma predstavlja veoma važne aktivnosti NKPJ i SKOJ-a. Nakon privremenog sloma socijalizma u našoj zemlji i razbijanja Jugoslavije od strane imperijalizma, u Srbiji se neprekidno vrši falsifikovanje i revizija istorije. Licemerje buržoaskog režima, koji za sebe tvrdi da je “antifašistički”, najbolje se ogleda u tome što sa jedne strane rehabilituje domaće izdajnike iz Drugog svetskog rata, dok sa druge strane u proslavama minimizira komunističke simbole, prećutkuje partizane kao oslobodioce, falsifikuje obeležja koja su nošena u oslobodilačkim bitkama, prećutkuje da kaže da je paralelno sa antifašističkom borbom sprovedena i socijalistička revolucija, koju je predvodila slavna Komunistička partija Jugoslavije.

 

Obeležavanje antifašističkih tekovina je veoma važno u vremenu kada imamo povampirenje fašizma. NKPJ i SKOJ neće dozvoliti rehabilitaciju fašista i kolaboracionista u našoj zemlji. NKPJ i SKOJ će uvek stajati u prvim redovima antifašističkog pokreta, i neće dozvoliti da se ikad zaborave dostignuća slavne Narodno-oslobodilačke borbe!

 

Slava oslobodiocima Beograda, partizanima i Crvenoj armiji!

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

 

 

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

 

Beograd,

 

20. oktobar 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A