NKPJ i SKOJ OBELEŽILI BORBENI RADNIČKI PRAZNIK – 1. MAJ

prvimaj

Na centralnoj manifestaciji u Beogradu koja je otpočela u 11 časova na Trgu Dimitrija Tucovića, NKPJ i SKOJ su i ove godine dostojno i borbeno obeležili Praznik rada i međunarodne proleterske solidarnosti.

Pod parolom “Socijalizam jedini izlaz – dosta bede dosta kapitalizma!” okupio se veliki broj članova i simpatizera NKPJ i SKOJ. Iako ne možemo biti zadovoljni sve dok na ovaj dan ne budemo okupili mase radnog naroda, važno je da je Prvi maj ipak dostojno i borbeno obeležen, čemu je od svih partija koje se nazivaju radničkim/proleterskim, levičarskim, ili komunističkim kod nas, organizaciono doprinela samo NKPJ. Mi smo Prazniku rada uvek pridavali veliki značaj, kao danu u godini kada najglasnije šaljemo poruke klasne borbe i solidarnosti, kao danu kada najsimboličnije ističemo važnost i značaj borbe koju vodimo 365 dana u godini.

Na kraju sindikalnog skupa koji je otpočeo takođe na Trgu Dimitrija Tucovića a završio se na Terazijama preko puta sedišta Agencije za privatizaciju, radnicima se obratio Izvršni sekretar naše Partije drug Aleksandar Banjanac.

Taj govor ćemo uskoro preneti u video formi preko naših medija, a u nastavku ovog saopštenja pročitajte Prvomajski proglas NKPJ i SKOJ:

PRVOMAJSKI PROGLAS NOVE KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE I SAVEZA KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE:

ŽIVEO 1.MAJ – DOSTA BEDE DOSTA KAPITALIZMA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najsrdačnije čestitaju 1.maj, Međunarodni dan solidarnosti radničke klase svim radnim ljudima u Srbiji.

Ovogodišnje obeležavanje 1.maja dočekujemo u Srbiji u kojoj ima milion nezaposlenih, ogroman broj siromašnih, u Srbiji u kojoj je privreda potpuno uništena, plate najniže u Evropi a socijalni položaj doveden na samu ivicu egzistencije. Srbija je verovatno jedina zemlja u svetu gde su radnici, poput rudara u Zajači, prinuđeni da štrajkuju i u vreme 1.maja umesto da ga manifestacijama obeležavaju na ulici. Ovogodišnje obeležavanje 1. maja dočekujemo u Srbiji čija je buržoaska proimperijalistička Vlada potpisala sramni briselski sporazum i time počinila nacionalnu izdaju i južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju predala u ruke zapadnih imperijalista i albanskih separatističko-terorističkih marioneta u Prištini. Ovogodišnje obeležavanje 1. maja dočekujemo u Srbiji čija buržoaska pro-imperijalistička Vlada nastavlja sa procesom pridruživanja naše domovine imperijalističkoj tamnici naroda Evropskoj uniji, čiji je cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji.

Zbog svega nabrojanog, radnička klasa, seljaci, poštena inteligencija, studenti i đaci u što većem broju treba da dođu na ovogodišnju centralnu manifestaciju borbenog obeležavanja 1.maja na Trgu Dimitrija Tucovića u Beogradu da bi poslali jasnu poruku vladajućem kapitalističkom režimu da je dosta bede, dosta kapitalizma, da radnička klasa neće da plaća za krizu koju je napravila buržoazija. Poruka ovogodišnjeg 1.maja treba da bude i da proletarijat Srbije odbija sramni briselski sporazum i imperijalističku okupaciju Kosova i Metohije kao i da proletarijat Srbije ne želi ulazak u tamnicu naroda Evropsku uniju i da traži raskidanje svih aranžmana sa lihvarskim kapitalističkim finansijskim organizacijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Radnička klasa Srbije pobedu protiv parazitske buržoazije na može izboriti sama, već mora da pruži ruku svojoj braći i sestrama radnicima i radnicama širom sveta koje muče isti problemi, i stoga se mora rukovoditi svetlim idealima proleterskog internacionalizma i međunarodne radničke solidarnosti, osnovnih vrednosti koje simbolički propagira naš borbeni praznik 1.maj. Takođe, ovog 1.maja imamo moralnu obavezu da se setimo i naših drugova radnika Čikaga, u čiju se čast svake godine 1.maja obeležava Međunarodni dan solidarnosti radničke klase. Upravo su radnici iz Čikaga ti koji su nam pokazali put kojom treba ići i čijeg dela se sećamo i ponosno ga obeležavamo istog dana svake godine.

Živeo 1. maj, Međunarodni dan solidarnosti radničke klase!

Živeo proleterski internacionalizam!

Proleteri svih zemalja ujedinite se!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A