NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

Delegacija NKPJ i SKOJ je položila venac i uzela učešće u centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Borca koji je ove godine obeležen u Batajnici. Na taj način su sa ostalim prisutnim poštovaocima antifašističke narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda, dostojanstveno proslavili dan kada je Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) 1941. godine doneo odluku o početku ustanka naroda Jugoslavije.

Opštenarodni ustanak u Jugoslaviji bio je prvi masovni oružani ustanak u „Hitlerovoj tvrđavi“. On je bio putokaz za sve porobljene narode i, događaj koji je podsticao, bunio i otvarao perspektivu pobede nad fašističkom nemani.

Iz vatre ustanka razvila se Narodno-oslobodilačka borba (NOB). Mase su pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) krenule u borbu za pravedne ideale, za buduće humano socijalističko društvo.

Ustanak je podignut u trenutku kada je fašistička neman u Evropi dostigla svoj vrhunac. To međutim nije sprečilo pripadnike partizanskog pokreta da iskažu ogromni heroizam i požrtvovanost u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. To nije smetalo da partizanski pokret stvori prvu slobodnu teritoriju na prostoru okupirane Evrope – Užičku republiku, da iz niza ofanziva izađe kao pobednik.

Na tlu kontinentalne Evrope NOVJ, nastala iz težnji naših naroda da sa prostora Jugoslavije oteramo fašističkog okupatora, izuzimajući herojsku sovjetsku Crvenu armiju, bila najjača članica Antifašističke koalicije. Ona je bila osobena po mnogo čemu, između ostalog i po tome što nije stvorena kroz pokret otpora već je ponikla u masovnom narodnom ustanku s komunistima na čelu koji je faktički stvorio drugi front u Evropi.

Aktuelna vlast gotovo sa prezirom pokušava da sakrije istinu o slavnoj i herojskoj antifašističkoj koju su predvodili komunisti i kojoj se divio ceo svet. Kakav ona ima odnos prema NOB-u, najbolje nam pokazajuje činjenica nedavne rehablitacije kvislinga i sluge okuptora, po zlu čuvenog komadanta Dragoljuba Mihailovića. Sadašnja vlast na sve načine pokušava da antifašistički otpor prikaže kao uzaludno žrtvovanje i rehabilituje snage koje su sramno izgubile rat.

Mi se s pravom ponosimo herojskim otporom koji su naši narodi predvođeni KPJ iskazali u borbi sa neprijateljem. Vaspitavajući se na slobodarskim i borbenim tradicijama NOR-a i socijalističke revolucije, mi ćemo kao i do sada nepokolebljivo štititi i razvijati vrednosti koje su uz ogromne žrtve, stvarale generacije naših slavnih predaka.

NKPJ i SKOJ koriste i ovu priliku da zatraže da 4. jul ponovo postanu državni praznici, odnosno da se sramne odluke pro-imperijalističkih buržoaskih vlasti o njihovom brisanju iz spiska praznika odmah ponište.

Svim građanima Srbije želimo srećne praznike i da naredne godine ovaj veliki praznik dočekamo u slobodnoj, nezavisnoj i prosperitertnoj Srbiji, u kojoj će radni ljudi biti gospodari svoje sudbine, a ne najamni radnici stranog kapitala i domaće mafije.

ŽIVELO SEĆANJE NA DAN BORCA!

Sekretarijat NKPJ,

03. 07. 2015.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A