NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

Delegacija NKPJ i SKOJ-a, zajedno sa Socijalističkim pokretom Srbije je položila venac na spomen – gropblje narodnim herojima na Kalemegdanu u Beogradu i na taj način obeležila 80 godina od odluke politbiroa KPJ o podizanju ustanka u Jugoslaviji. Naša partija sa našim prijateljima iz Socijalističkog pokreta su izabrali ovo mesto, iz razloga što su neonacističke snage predvođene američkim neonacistom skrnavile ovaj spomenik, koji je odbranjen žestokom akcijom antifašističke javnosti koju je predovdila naša partija i naš omladinski Savez. Ispred spomenika se obratio generalni sekretar NKPJ drug Aleksandar Banjanc, koji je istakao da naša partija pozdravlja to što država slavi zvanično Dan borca, ali da mi ove godine nismo učestovali u toj manifestaciji, jer ne želimo da učestvujemo u reviziji istorije i izmišljanju tradicija kao što je to bio slučaj na akademiji koja je bila organizovana povodom Dana pobede.

 

Odluka koja je doneta 4. jula u kući Ribikara bila je vizionarska i oslikavala je volju naroda Jugoslavije. Opštenarodni ustanak u Jugoslaviji bio je prvi masovni oružani ustanak u „Hitlerovoj tvrđavi“. On je bio putokaz za sve porobljene narode i, događaj koji je podsticao, bunio i otvarao perspektivu pobede nad fašističkom nemani.

 

Iz vatre ustanka razvila se Narodno – oslobodilačka borba (NOB). Mase su pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) krenule u borbu za pravedne ideale, za buduće humano socijalističko društvo. Ustanak je podignut u trenutku kada je fašistička neman u Evropi dostigla svoj vrhunac. To međutim nije sprečilo pripadnike partizanskog pokreta da iskažu ogromni heroizam i požrtvovanost u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. To nije smetalo da partizanski pokret stvori prvu slobodnu teritoriju na prostoru okupirane Evrope – Užičku republiku, da iz niza ofanziva izađe kao pobednik.

 

Na tlu kontinentalne Evrope NOB koji je nastao iz težnji naših naroda da sa prostora Jugoslavije oteramo fašističkog okupatora, izuzimajući herojsku sovjetsku Crvenu armiju, predstavljao je jednu od najjačih članica Antifašističke koalicije. NOB je bila osobena po mnogo čemu, između ostalog i po tome što nije stvorena kroz pokret otpora već je ponikla u masovnom narodnom ustanku sa komunistima na čelu koji je faktički stvorio drugi front u Evropi.

 

Aktuelna vlast gotovo sa prezirom pokušava da sakrije istinu o slavnoj i herojskoj antifašističkoj koju su predvodili komunisti i kojoj se divio ceo svet. Kakav ona ima odnos prema NOB-u, najbolje nam pokazajuje činjenica nedavne sramne akademije povodom Dana pobede, kada su se recitovale ljotievske fašističke koračnice i kada je slavljen Dragolub Draža Mihailović kao “antifašista”.

 

Mi se sa pravom ponosimo herojskim otporom koji su naši narodi predvođeni KPJ iskazali u borbi sa neprijateljem. Vaspitavajući se na slobodarskim i borbenim tradicijama NOR-a i socijalističke revolucije, mi ćemo kao i do sada nepokolebljivo štititi i razvijati vrednosti koje su uz ogromne žrtve, stvarale generacije naših slavnih predaka.

 

NKPJ i SKOJ koriste i ovu priliku da zatraže da 4. jul ponovo postane državni praznik, odnosno da se sramne odluke pro-imperijalističkih buržoaskih vlasti o njihovom brisanju iz spiska praznika odmah ponište.

 

Svim građanima Srbije želimo srećne praznike i da naredne godine ovaj veliki praznik dočekamo u slobodnoj, nezavisnoj i prosperitertnoj Srbiji, u kojoj će radni ljudi biti gospodari svoje sudbine, a ne najamni radnici stranog kapitala i domaće mafije.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ODRŽAN 9. ANTIFAŠISTIČKI KAMP KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A