NKPJ I SKOJ NA PROSLAVI OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Delegacije Pokrajisnkog i gradskog komiteta NKPJ i SKOJ-a učestvovale su u nizu manifestacija obeležavanja Dana oslobođenja grada Novog Sada od fašizma.

U prepodnevnim časovima naši predstavnici odali su poštu svim palim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog terora polaganjem cveća na Spomen groblje i spomeniku Novosadskom partizanskom odredu, da bi se kasnije pridružili Svečanoj akademiji “Mi koračamo ponosni” koju je organizovao SUBNOR grada Novog Sada.

Za nas ovo je jedan od centralnih događaja koje NKPJ i SKOJ obeležavaju na teritoriji grada Novog Sada u znak sećanja na herojsku antifašističku borbu slavnih partizana i socijalističku izgradnju Novog Sada i cele Jugoslavije.

Partizani i crvenoarmjci su u Novi Sad ušli nakon Beogradske operacije nastupajući ka Mađarskoj i Hrvatskoj i goneći fašističke trupe Mađarske, Nemačke, Nezavisne države Hrvatske, četnike Draže Mihajlovića i druge kvislinške trupe koje su bežale. Novi Sad je tog 23. oktobra 1944. godine oslobodioce dočekao sa skoro uništenom industrijom, bez struje i trećinom stanovnika manje nego pre rata, jer je preko 20.000 ljudi proterano, a više od 5.000 ubijeno u stratištima ili je poginulo u jedinicam NOB-a. Zbog žrtava koje je pretrpeo u ratu i heroizma njenih građana i građana Vojvodine, Novi Sad će 1975. godine zasluženo dobiti orden Narodnog heroja i titulu Grad Heroj.

Ne zaboravljamo da su u prvom redu antifašističkog otpora bili članovi KPJ i SKOJ-a među kojima su svetli primeri heroji Žarko Zrenjinanin, Svetozar Marković Toza, Boško Palkovljević Pinki, Pavle Pap, Sonja Marinković i mnogi drugi.

NKPJ i SKOJ će i dalje nastaviti da baštine svetle tradicije NOB-a i socijalističke revolucije ostajući verni principu da je najveća počast koju možemo dati palim herojima upravo slediti njihov put i nastaviti borbu za novo društvo socijalne pravde.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Novi Sad,

23.10.2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A