NKPJ I SKOJ DAJU PUNU PODRŠKU MLADIM UMETNICIMA KOJI SU ZAUZELI BIOSKOP “ZVEZDU”

NKPJ i SKOJ daju punu podršku i solidarišu se sa mladim umetnicima koji su blokirali bioskop „Zvezda” u Beogradu. Podsećanja radi, nakon petooktobarskog puča i kontrarevolucije u Srbiji, su se smenjivale proimperijalističke vlade koje su državnu i društvenu imovinu prodavale u bescenje. Privatizacija nije izuzela ni pljačkanje bioskopa „Zvezda”, koji je bio ponos Beograda.

Bioskopi su uništavani sistematski. Na rukovodeća mesta su dolazili ljudi podobni vlasti, čiji je cilj bio prvo da unište bioskope, a zatim da ih prikažu kao nerentabilne i ekonomski neefikansne. Nakon tog čina, korumpirano rukovodstvo bioskopa započinjalo je propagandu kako se preduzeće mora privatizovati, jer bioskopi su ekonomski neisplativi samo iz razloga zato što su u vlasništvu države. Veliki deo bioskopa se nalazi na atraktivnim lokacijama (kao i sam bioskop „Zvezda”), tako da su nakon privatizacije novi vlasnici, iste pretvorili u tržne centre, ili iskoristili za neke druge namene. Neki od njih, kao što je bioskop ,,Zvezda”, ostali su da čekaju odgovarajuću poslovnu klimu kako bi postali ekonomski isplativi za gazdu koji ga je opljačkao u procesu privatizacije, dok je sam bioskop postao jedna ruina. Zanimljiva je činjenica da je za zatvaranje ogromne većine bioskopa po čitavoj Srbiji, pratilo otvaranje novih bioskopa u novootvorenim tržnim centrima.

Bioskop ,,Zvezda” koji se nalazi u samom centru Beograda se nalazi pod okupacijom mladih umetnika, mahom studenata umetnosti, koji traže od nadležnih državnih organa da se sam bioskop nacionalizuje i da na upravu studentima umetničkih fakulteta i obespravljenim radnicima akcionarima koji su opljačkani u procesu privatizacije. Naši aktivisti od prvog dana učestvuju u ovoj borbi, kao i u samoj organizaciji programa novog bioskopa „Zvezda”, koji je svojim ponovnim otvaranjm dobio novi sjaj, povrativši poljuljani duh mladim kultrnim radnicima, kao i veru da se stvari mogu promeniti.

Bioskop „Zvezda”, kao i sama umetnost, nisu izolovani elementi u društvu. Oni su usko povezani sa ostalim elementima, kao što su pitanje radnika, studenata, penzionera… Upravo primer pljačke koji se dogodio radnicima čije su fabrike privatizovane, desio se i kulturnim radnicima koji su opljačkani u istom procesu. To nam pokazuje da kulturni radnici moraju da se udruže. To jedino mogu učiniti osnivanjem organizacije sa jasnim ciljem i programom, koji će se povezivati sa ostalim ugroženim elementima u društvu, kao što su radnicii, studenti, seljaci, penzioneri i drugi, kako bi uspeli u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je zbacivanje kapitalističkog varvaskog sistema. U suprotnom, ovaj trenutni plamen će utihnuti i ostati izolovan!

NKPJ i SKOJ traže od Vlade republike Srbije da nacionalizuje bioskop ,,Zvezda“ i da ga da na upravu studentima umetnosti i radnicima koji su opljačkani u procesu privatizacije! NKPJ i SKOJ zahtevaju da se svi bioskopi nacionalizuju i vrate narodu. NKPJ i SKOJ će idalje pdržavati progresivne mlade umetnike u svojo prvičnoj borbi za novi bioskop ,,Zvezda“ koji su jasno rekli ,,NE“ privatizaciji umetnosti. Živela pravična borba mladih umetnika! Umetnost pripada narodu, a ne pljačkašima! Živela narodna umetnost!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A